ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλεί τον Τατάρ να σεβαστεί ο ΠτΔ - «Δεν πρόκειται να εμπλακώ σε ένα παιγνίδι επίρριψης ευθυνών»

Καλεί τον Τατάρ να σεβαστεί ο ΠτΔ - «Δεν πρόκειται να εμπλακώ σε ένα παιγνίδι επίρριψης ευθυνών»

Είμαι εδώ για να χειριστώ το Κυπριακό μέσα από κινήσεις ουσίας και όχι μέσα από καθημερινές δηλώσεις, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα προς τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ και στους Τουρκοκύπριους, πως χρειάζεται να μάθουμε να σεβόμαστε ο καθένας την ιστορία του άλλου, όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ με τις οποίες αυτός επέκρινε τις ενέργειες της ε/κ πλευράς, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επανέλαβε πως δεν πρόκειται να εμπλακεί σε ένα παιγνίδι επίρριψης ευθυνών.

Στις δηλώσεις του ο κ. Τατάρ είχε κάνει έκκληση προς την ελληνοκυπριακή πλευρά «να τερματίσει τις ενέργειες που προκαλούν ένταση και να προσεγγίσει θετικά τις εκκλήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς για διάλογο», ενώ σημείωσε πως έπαινοι για την ΕΟΚΑ, την οποία χαρακτήρισε, «τρομοκρατική οργάνωση», συνθήματα όπως «έξω οι Τούρκοι από την Κύπρο» και «η κλιμάκωση της εχθρότητας προς τους Τούρκους δείχνουν ότι δεν έχει αλλάξει η αναχρονιστική αντίληψη που έχει η ελληνοκυπριακή ηγεσία και ότι παραμένει η ίδια».

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως «από την αρχή έχω πει ότι δεν πρόκειται να εμπλακώ σε ένα παιγνίδι επίρριψης ευθυνών ή σε καθημερινές δηλώσεις, επικρίνοντας είτε τον κ. Τατάρ, είτε την Τουρκία».

Πρόσθεσε πως «είμαι εδώ για να χειριστώ το Κυπριακό μέσα από κινήσεις ουσίας και όχι μέσα από καθημερινές δηλώσεις».

«Εμείς επικεντρωνόμαστε στην προσπάθεια όπως την προανέφερα από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μου, πώς μπορούμε να σπάσουμε το αδιέξοδο, γιατί αυτό είναι το βασικό ζητούμενο σήμερα. Και αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται αξιοποιώντας τη διπλωματία», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε πως «θα υπάρξουν και ταξίδια στο εξωτερικό έτσι ώστε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο αυτή την προσπάθεια, μια προσπάθεια η οποία ελπίζω να καρποφορήσει. Χρονικός ορίζοντας είναι αμέσως μετά τις εκλογές στην Τουρκία». 

Είπε πως όσον αφορά την ΕΟΚΑ και δηλώσεις που γίνονται κατά καιρούς, είχε αναφέρει πρόσφατα και με αφορμή την 1η Απριλίου, και θέλει να το επαναλάβει, γιατί είναι έντονη η πεποίθησή του, ότι «εορτάζοντας τέτοιου είδους επετείους δεν απομακρυνόμαστε από τη λύση του Κυπριακού».

«Αντίθετα εκείνο που πρέπει να αντιληφθούμε είναι ότι δεν είναι μέσα από την αυτοκατάργηση, αλλά μέσα από το να μάθουμε να σεβόμαστε ο καθένας την ιστορία του άλλου, όπως γίνεται για παράδειγμα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, και αυτό είναι το μήνυμά μου και προς τον κ. Τατάρ αλλά και προς όλους τους Τ/κ συμπατριώτες μας», πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Ερωτηθείς σε ποιες χώρες θα πραγματοποιήσει προσεχώς τα ταξίδια στα οποία αναφέρθηκε, ανέφερε πως «σύντομα θα γίνουν ανακοινώσεις προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά σίγουρα είναι οι χώρες οι οποίες από τη μια επιδεικνύουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Κυπριακό, αλλά το πιο σημαντικό μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στην προσπάθειά μας για σπάσιμο του αδιεξόδου.

ΠτΔ: Ενδεχομένως σήμερα να έχουμε τα πρώτα στοιχεία για κυρώσεις

Ενδεχομένως σήμερα να έχουμε τα πρώτα συγκεκριμένα στοιχεία που έχουμε ζητήσει για το θέμα των κυρώσεων που επιβλήθηκαν σε φυσικά πρόσωπα και νομικές οντότητες στην Κύπρο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας πως η Κύπρος είναι σε καθημερινή επικοινωνία με ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο για το θέμα αυτό «με στόχο να έχουμε όλα τα στοιχεία ενώπιόν μας, έτσι ώστε οι αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας να πράξουν αυτό που πρέπει να πράξουν».

Παράλληλα διαβεβαίωσε πως ««θα προχωρήσουμε μέχρι το τέλος», και «δεν πρόκειται να επιτρέψουμε οτιδήποτε, το οποίο θα δημιουργήσει πρόβλημα στην εικόνα της χώρας, στα δεδομένα όπως αναγνωρίζονται για τη χώρα μας, ειδικότερα τα τελευταία χρόνια».

Σε ερώτηση για τα επόμενα βήματα από την Κυπριακή Δημοκρατία για να μην υπάρχουν οποιεσδήποτε σκιές μετά και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από ΗΠΑ σε Ηνωμένο Βασίλειο σε φυσικά πρόσωπα και νομικές οντότητες στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «είναι καθημερινές οι συσκέψεις για το συγκεκριμένο θέμα, είτε από εμένα τον ίδιο, είτε από συνεργάτες μου, συσκέψεις που θα συνεχιστούν και την ερχόμενη βδομάδα. Την ίδια στιγμή είμαστε σε επαφή με τις Ηνωμένες Πολιτείες και με τη Βρετανία».

«Ενδεχομένως σήμερα να έχουμε και τα πρώτα στοιχεία, γιατί έχουμε ζητήσει συγκεκριμένα στοιχεία, σε σχέση με τις αποφάσεις που λήφθηκαν, και θεωρώ ότι ως Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να πράξουμε, και αυτό πράττουμε, ό,τι είναι δυνατόν έτσι ώστε να μην δημιουργείται η οποιαδήποτε σκιά σε σχέση με τη χώρα μας», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν η Κύπρος είναι σε ανοικτή επικοινωνία με τις δυο χώρες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «είμαστε σε καθημερινή επικοινωνία και με τις δυο χώρες, με στόχο να έχουμε όλα τα στοιχεία ενώπιόν μας, έτσι ώστε οι αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας να πράξουν αυτό που πρέπει να πράξουν».

Διαβεβαίωσε ότι «θα προχωρήσουμε μέχρι το τέλος. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε οτιδήποτε, το οποίο θα δημιουργήσει πρόβλημα στην εικόνα της χώρας μας, στα δεδομένα όπως αναγνωρίζονται για τη χώρα μας, ειδικότερα τα τελευταία χρόνια».

Σημείωσε πως «γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να κτίσεις μια εικόνα, μπορεί να χρειαστούν πολλά χρόνια να κτίσεις μια εικόνα, και να καταστραφεί σε μια ημέρα, κάτι που επηρεάζει την οικονομία, κάτι που έχει άλλες πολλαπλές συνέπειες σε άλλους τομείς της καθημερινότητάς μας. Και εμείς μέσα από τις ενέργειές μας, εκείνο που θέλουμε να διασφαλίσουμε είναι να μην υπάρχει η οποιαδήποτε σκιά σε σχέση με τη χώρα μας», ανέφερε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Ανάβουν φλας από σήμερα πέντε νέες κάμερες τροχαίας στη Λεμεσό - Δείτε σε ποια σημεία

Μεγάλη Εβδομάδα: Tα πάθη του Κυρίου, μέχρι την Σταύρωση και την Ανάσταση - Οι Ιερές ακολουθίες και τα τροπάρια

Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για Κοινοτάρχες και Κοινοτικούς Συμβούλους



Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Τον λόφο του προεδρικού ανεβαίνουν το απόγευμα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, σε μία συνεδρία πολύ σημαντική τόσο για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, όσο και για τους υπουργούς.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top