ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eλάσσονος σημασίας τα ΜΟΕ για τον Έιντε, δηλώνει ο Αντιπρόσωπος των Μαρωνιτών στη Βουλή

Eλάσσονος σημασίας τα ΜΟΕ για τον Έιντε, δηλώνει ο Αντιπρόσωπος των Μαρωνιτών στη Βουλή

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπεν Μπαθ Έιντε, θεωρεί ελάσσονος σημασίας τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και δηλώνει ότι εφόσον μπορεί να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό σύντομα, θα πρέπει σε αυτή να εστιάσουν οι δύο ηγέτες, ανέφερε ο Αντιπρόσωπος των Μαρωνιτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Αντώνης Χατζηρούσος.

Ο κ. Ειντε, ο οποίος μετέβη χθες Πέμπτη στον κατεχόμενο Κορμακίτη και Καρπάσια, πιστεύει ότι με τη λύση θα δοθούν απαντήσεις και στα ζητήματα που τίθενται για οικοδόμηση εμπιστοσύνης, συνέχισε.

Ο κ. Χατζηρούσος ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ σχετικά με την επίσκεψη, εξήγησε ότι αυτής προηγήθηκε παλαιότερη συνάντησή του με τον κ. Έιντε κατά την οποία ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί τα κατεχόμενα μαρωνίτικα χωριά.

Η επίσκεψη του κ. Ειντε σε Κορμακίτη και Καρπάσια, άρχισε στις 17.00 και διήρκεσε δύο ώρες, καθώς ο κ. Ειντε την Πέμπτη συναντήθηκε με τις διαπραγματευτικές ομάδες και παρακάθισε σε δείπνο με τα μέλη τους.

Ο κ. Χατζηρούσος ανέφερε περαιτέρω ότι εισηγήθηκε στον κ. Έιντε να επισκεφθεί την Αγία Μαρίνα και τον Ασώματο, οι οποίες αποτελούν στρατιωτικές περιοχές και επειδή δεν έγιναν εκ προοιμίου διευθετήσεις και λόγω του περιορισμένου χρόνου που είχε, ο κ. Έιντε ανέφερε στον κ. Χατζηρούρο ότι μπορεί να ρυθμιστεί μια επίσκεψη στα δύο χωριά.

Ο Αντιπρόσωπος ανέφερε στο ΚΥΠΕ, πως με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ συζήτησαν για τα κατεχόμενα χωριά και του παρατέθηκαν οι θέσεις της κοινότητας (θρησκευτική ομάδα) και ο κ Έιντε απάντησε ότι οι συνομιλίες δεν προχώρησαν στο στάδιο συζήτησης των λεπτομερειών για τις μειονότητες και όταν συζητηθεί το μοντέλο διακυβέρνησης, τότε θα μπορεί να αρχίσει η συζήτηση για τις μειονότητες.

Κατά τον κ. Χατζηρούσο δεν έχει αποφασιστεί το μοντέλο.

Ερωτηθείς για τις θέσεις της Θρησκευτικής Ομάδας των Μαρωνιτών, ο κ. Χατζηρούσος είπε ότι αυτές είναι γνωστές και διαλαμβάνουν όπως οι Μαρωνίτες αναγνωριστούν ως κοινότητα, τα μαρωνίτικα χωριά να ενοποιηθούν υπό ε/κ διοίκηση και να μην διαμοιραστούν δύο στην ε/κ και δύο στην τ/κ κοινότητα. Πρόσθεσε επίσης ότι οι Μαρωνίτες θέλουν ένα αντιπρόσωπο στην ομοσπονδιακή Βουλή και έναν στην ε/κ συνιστώσα πολιτεία.

Περαιτέρω, ο κ. Χατζηρούσος ανέφερε πως ζήτησε από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως από τώρα αποχωρήσει ο στρατός από τα δύο μαρωνίτικα χωριά και να μπορέσουν οι κάτοικοι να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Ερωτηθείς εάν ο κ. Έιντε τοποθετήθηκε καθ` οιονδήποτε τρόπο επί των θέσεων των Μαρωνιτών, ο κ.  Χατζηρούσος είπε πως ο Ειδικός Σύμβουλος του ΟΗΕ ανέφερε πως εναπόκειται στους δύο διαπραγματευτές να αποφασίσουν το μοντέλο της λύσης .

Ως επί του μέτρου οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ο κ. Χατζηρούσος είπε πως ο κ. Έιντε ανέφερε ότι δεν χρειάζεται τώρα.

Κατά τον κ. Χατζηρούσο, ο κ. Έιντε ανέφερε πως η προσοχή πρέπει να εστιαστεί στη λύση, αφού η λύση μπορεί να είναι κοντά, και πως τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης είναι να βρεθεί λύση το συντομότερο και να μην αναλωθούν οι συνομιλίες σε επιμέρους θέματα.

Συνεχίζοντας είπε πως οι δύο ηγέτες πρέπει να επικεντρώσουν την προσοχή τους στη λύση και όχι στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Αναμένουμε τις δύο μεγάλες κοινότητες να αποφασίσουν και να βρουν η καθεμιά λύση για το Κυπριακό και να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στα χωριά μας, συνέχισε ο κ. Χατζηρούσος, λέγοντας πως μια σύντομη λύση για μας, την μικρή κοινότητα, είναι αναγκαία επειδή υπάρχει ο κίνδυνος της αφομοίωσης.

Ανέφερε πως στον Κορμακίτη κάθισαν με τους χωριανούς και ήπιαν καφέ και ακολούθως μετέβησαν στα Καρπάσια. Ο κ. Έιντε συνοδεύοταν από την η ειδική αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάντεχαϊμ και τη σύζυγο του.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Famagusta: Δάφνη και Τεύκρος κάνουν το επόμενο βήμα στη σχέση τους



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση οι 6 εκ των 9 - Αρχίζει η διαδικασία για τον 10ο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση οι 6 εκ των 9 - Αρχίζει η διαδικασία για τον 10ο

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκαν οι έξι από τους εννέα συλληφθέντες, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top