ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πικρή» η τιμή της ζάχαρης – Αύξηση ρεκόρ το 2023 στην Κύπρο

«Πικρή» η τιμή της ζάχαρης – Αύξηση ρεκόρ το 2023 στην Κύπρο

Τα «δόντια της έδειξε» για ακόμη μια φορά η ακρίβεια, με την τιμή της ζάχαρης να παρουσιάζει τεράστια αύξηση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Παρότι, πολλά αγαθά είχαν καταγράψει σημαντικές αυξήσεις τον τελευταίο χρόνο, η τιμή της ζάχαρης φαίνεται να έχει ανέβει επικίνδυνα κατά το 2023 στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, τα μηνιαία στοιχεία δείχνουν συνεχή αύξηση των ετήσιων ρυθμών μεταβολής από τον Αύγουστο του 2021, φθάνοντας το 61% τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2023, πράγμα που σημαίνει ότι οι τιμές της ζάχαρης στην Ευρωπαϊκή Ένωση τους δύο αυτούς μήνες ήταν, κατά μέσο όρο, 61% υψηλότερες από ό, τι τους ίδιους μήνες του 2022.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής για τον Μάρτιο του 2022 ήταν σχεδόν έξι φορές χαμηλότερος (11%) και η διαφορά είναι ακόμη μεγαλύτερη δύο χρόνια πίσω, τον Μάρτιο του 2021, όταν ο ρυθμός ήταν 1,6%.

Αύξηση ρεκόρ το 2023 στην Κύπρο

«Αλμυρή» είναι η αύξηση που καταγράφηκε στην τιμή της ζάχαρης στην Κύπρο τον Μάρτιο του 2023, με το ποσοστό να ανέρχεται στο 61,1%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η εν λόγω αύξηση είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, ενώ βρισκόμαστε στην όγδοη θέση ανάμεσα στα 27 Κράτη Μέλη, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην τιμή της ζάχαρης.

Ταυτόχρονα, ανατρέχοντας στα στοιχεία που υπάρχουν στην Eurostat για την Κύπρο, τα ποσοστά που καταγράφηκαν για την τιμή της ζάχαρης κυμάνθηκαν κάπως έτσι:

- Μάρτιος 2023: Αύξηση κατά 61,1%

- Μάρτιος 2022: Αύξηση κατά 16,5%

- Μάρτιος 2021: Αύξηση κατά 3,1%

- Μάρτιος 2020: Αύξηση κατά 4%

- Μάρτιος 2019: Μείωση κατά 7,6%

Παράλληλα, αξίζει να αναφερθεί πως η αύξηση στην τιμή της ζάχαρης, προκαλεί αλλεπάλληλες επιδράσεις και στις τιμές άλλων προϊόντων τα οποία χρειάζονται αυτό το υλικό για να φτιαχτούν. Συγκεκριμένα, σε προηγούμενο άρθρο του ThemaOnline για τις αυξήσεις στις τιμές για τις φλαούνες και τα τσουρέκια, μας είχε αναφερθεί ότι η ζάχαρη ήταν ανάμεσα στα υλικά που επειδή παρουσίασαν αύξηση, έσπρωχναν προς τα πάνω και τις τιμές.

Αυξήσεις και στα υπόλοιπα Κράτη Μέλη - «Θλιβερή» πρωτιά για τη Τσεχία

Τον Μάρτιο του 2023, οι υψηλότερες αυξήσεις του ετήσιου πληθωρισμού για τη ζάχαρη καταγράφηκαν στην Τσεχία κατά 98%, την Εσθονία κατά 97%, την Πολωνία κατά 82%), τη Γερμανία κατά 72% και τη Λετονία κατά 70%.

Από την άλλη, μικρότερες αλλά σημαντικές αυξήσεις, σημειώθηκαν στην Ουγγαρία κατά 17%, στο Λουξεμβούργο κατά 19%, στο Βέλγιο κατά 35%, τη Βουλγαρία κατά 36% και την Ιρλανδία κατά 37%.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top