ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έτσι προβλέπεται το φετινό καλοκαίρι: Θα είναι ιδιαίτερα ζεστό; - Τι δείχνει το εποχικό μοντέλο μέχρι τον Ιούλιο

Έτσι προβλέπεται το φετινό καλοκαίρι: Θα είναι ιδιαίτερα ζεστό; - Τι δείχνει το εποχικό μοντέλο μέχρι τον Ιούλιο

Καλοκαίρι με κανονικές θερμοκρασίες φαίνεται να είναι το φετινό στην Κύπρο, καθώς το εποχικό μοντέλο σύμφωνα με το Τμήμα Μετεωρολογίας δεν προβλέπει να έχουμε ιδιαίτερα ζεστό καλοκαίρι.

Ο κ.Μιχάλης Μουσκος Ανώτερος Μετεωρολογικός Λειτουργός, μιλώντας στο ThemaOnline για το τι θερμοκρασίες αναμένουμε φέτος το καλοκαίρι και αν το κλίμα αλλάζει και γίνεται θερμότερο τόνισε:

«Χρειαζόμαστε 30 χρόνια δεδομένα για να πούμε ότι άλλαξε το κλίμα προς συγκεκριμένη κατεύθυνση. Υπήρχαν χειμώνες και καλοκαίρια πιο έντονα. Φέτος ο Μάιος μπήκε ήπια, οι θερμοκρασίες του είναι χαμηλές σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές»

Μέχρι τον Ιούλιο τα δεδομένα

Σύμφωνα με τον κ.Μούσκο, για το φετινό καλοκαίρι υπάρχουν δεδομένα μέχρι και τον Ιούλιο, αν ληφθεί υπόψη το εποχικό μοντέλο , το οποίο δίνει μια τάση της θερμοκρασίας και της βροχόπτωσης για τους επόμενους 3 μήνες.

Μάιος σε κανονικές θερμοκρασίες

«Για το Μάιο αναμενόταν ότι θα ήταν ένα με δυο βαθμούς πιο θερμός στο Δυτικό μισό του νησιού ενώ στο υπόλοιπο Ανατολικό θα ήταν κανονικές οι τιμές. Οι θερμοκρασίες όμως που είχαμε ήταν κοντά ή λίγο πιο κάτω από τις κανονικές. Σε σχέση με την βροχή το αναμενόμενο ύψος βροχής αναμενόταν γύρω στο 50% ή και κάτω του 50% του κανονικού για τον Μάιο , ενώ είχαμε περιοχές με βροχές και αναμένουμε και άλλες που σίγουρα θα καταγράψουν περισσότερο. Υπάρχει μια αβεβαιότητα με τα εποχικά μοντέλα» εξηγεί ο κ.Μούσκος.

Ξηρός ο Ιούνιος με κανονικές θερμοκρασίες

Χωρίς ιδιαίτερες βροχοπτώσεις και με θερμοκρασίες που κυμαίνονται σε φυσιολογικά πλαίσια για την εποχή, θα κινηθεί ο Ιούνιος σύμφωνα με το Τμήμα Μετεωρολογίας.

«Ο Ιούνιος αναμένεται να είναι κανονικός. Δηλαδή οι θερμοκρασίες του αναμένονται να είναι γύρω στις κανονικές για την εποχή, να κυμαίνονται γύρω στους 32-33 βαθμούς Κελσίου στις αρχές Ιουνίου και να φτάσει μέχρι τους 36 Κελσίου μέχρι το τέλος Ιουνίου. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα δούμε θερμοκρασίες με 40 βαθμούς Κελσίου ή πιο χαμηλές. Το εποχικό μοντέλο μας δίνει την μέση τιμή.
Ο Ιούνιος δεν έχει ιδιαίτερη βροχόπτωση εκτός σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει στα ορεινά και εσωτερικό. Το μοντέλο αναφέρει ότι θα είναι ιδιαίτερα ξηρός ο Ιούνιος».

Ιούλιος με καταιγίδες σε κάποιες περιοχές

Ο Ιούλιος σύμφωνα με το εποχικό μοντέλο προβλέπει καταιγίδες σε κάποιες περιοχές ενώ η θερμοκρασία προβλέπεται να είναι φυσιολογικές στα πλαίσια της εποχής.

«Παρόμοια στοιχεία μας δίνει και τον Ιούλιο το μοντέλο. Προβλέπει κανονικές θερμοκρασίες.
Ωστόσο σε θέμα βροχόπτωσης το μοντέλο δείχνει ότι σε ορισμένες περιοχές θα υπάρχει μέχρι και 200% του κανονικού. Ο Ιούλιος γενικά έχει ελάχιστη βροχόπτωση για τα Ανατολικά οπότε το μοντέλο προβλέπει μια αστάθεια στην περιοχή , με κάποιες πιθανόν καταιγίδες τα απογεύματα κυρίως στο εσωτερικό και ορεινά».

Όπως τονίζει ο κ.Μούσκου «Το μοντέλο δεν περιμένει ότι θα έχουμε ιδιαίτερα ζεστό καλοκαίρι, όμως δεν μπορούμε και να το αποκλείσουμε. Για αυτό βλέπουμε με σκεπτικισμό το εποχικό μοντέλο»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top