ΔΙΕΘΝΗ

Στη δημοσιότητα η ταυτότητα του φερόμενου δράστη της επίθεσης στο Ισραήλ

Στη δημοσιότητα η ταυτότητα του φερόμενου δράστη της επίθεσης στο Ισραήλ

Ενώ οι έρευνες του Ισραηλινού και Αιγυπτιακού στρατού συνεχίζονται για την εξακρίβωση των συνθηκών της προχθεσινής πολύνεκρης επίθεσης στην μεθόριο Ισραήλ-Αιγύπτου, την Κυριακή αιγυπτιακά ΜΜΕ επιβεβαιώνουν το ονοματεπώνυμο του Αιγύπτιου φερόμενου δράστη, αστυνομικού-συνοριοφύλακα.

Το όνομα μετέδωσε για πρώτη φορά χθες το απόγευμα η κρατική ισραηλινή τηλεόραση, προβάλλοντας φωτογραφίες του που είχε αναρτήσει στο λογαριασμό που διατηρούσε στο facebook. Πρόκειται για τον 22χρονο Μωχάμαντ Σαλάχ, με καταγωγή από το προάστιο Άιν-Σιαμς του Καΐρου.

Σύμφωνα με αιγυπτιακές δημοσιογραφικές πηγές, ο Σαλάχ κατετάγη στο αστυνομικό σώμα της συνοριοφυλακής στη μεθόριο με το Ισραήλ τον Ιούνιο του 2022.

Όπως αποδεικνύεται από τις αναρτήσεις του στο facebook, ένα μήνα πριν καταταγεί και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η στρατιωτική αντιπαράθεση Ισραήλ-Χαμάς, αναρτούσε φωτογραφίες από τους Ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα, σχολιάζοντας ότι «ο Αλλάχ είναι με τι μέρος της Γάζας».

Κατά το πρόσφατο χρονικο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, μετά τον θάνατο συναδέλφου του αστυνομικού-συνοριοφύλακα, κατηγορώντας την διοίκηση της μονάδας του ότι προχώρησε σε επαρκείς ενέργειες για την εξακρίβωση των συνθηκών του θανάτου του.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ίδιες αιγυπτιακές δημοσιογραφικές πηγές, ο Σαλάχ κατέστη ''αδικαιολογήτως απών'' από τη μονάδα του για 18 μέρες, προφανώς για να δηλώσει την έντονη δυσαρέσκειά του έναντι των διοικητών του.

Αφού επέστρεψε στη μονάδα του, δεν κατέστη σαφές από το αιγυπτιακό ρεπορτάζ εάν είχε τεθεί σε δυσμένεια ή εάν του επιβλήθηκε ποινή για την αδικαιολόγητη απουσία του.

Πηγή από το κοντινό φιλικό του περιβάλλον δήλωσε στα αιγυπτιακό ΜΜΕ ότι, μετά τον θάνατο του φίλου του, ζήτησε και υπέβαλε αίτηση να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του για λόγους υγείας, πλην όμως παρέμεινε αδιευκρίνιστη η γραφειοκρατική έκβαση της αίτησης απαλλαγής του.

Πάντως, τόσο τα αιγυπτιακά ΜΜΕ, όσο και οι εκτιμήσεις που διαρρέουν από τον αιγυπτιακό στρατό -και μεταδίδονται στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης-, συγκλίνουν στην άποψη ότι ο Μωχάμαντ Σαλάχ έδρασε μόνος του και ότι δεν ανήκει σε ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση.

Απεναντίας, η έρευνα που διεξάγει ο ισραηλινός στρατός δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο, όπως μετέδωσε το πρωί της Κυριακής το κρατικό ισραηλινό ραδιόφωνο, δίνοντας έμφαση στο θρησκευτικό περιεχόμενο των αναρτήσεων του στο facebook, που σχετίζονταν με την κατάσταση στη Γάζα.

Στα ισραηλινά ΜΜΕ σχολιάζεται με έμφαση το γεγονός ότι η επίσημη αιγυπτιακή πλευρά αποφεύγει να χαρακτηρίσει τον Αιγύπτιο δράστη ως «τρομοκράτη» - γεγονός ωστόσο που διευκολύνει τις ισραηλινές στρατιωτικές αρχές να επιτρέψουν την επιστροφή της σορού του Μωχάμαντ Σαλάχ, προκειμένου να ταφεί στην πατρίδα του.

Η επιστροφή της σορού του δράστη αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, σύμφωνα με δηλώσεις στρατιωτικών πηγών στα τοπικά ισραηλινά μέσα που δόθηκαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις επιθέσεων που σύμφωνα με την ισραηλινή νομοθεσία υπάγονται στην κατηγορία των «τρομοκρατικών επιθέσεων», οι σοροί παρακρατούνται για να αξιοποιηθούν ως μέσο πίεσης έναντι της οργάνωσης που στρατολόγησε τους φερόμενους δράστες.

Αίγυπτος και Ισραήλ επιβεβαιώνουν ότι τα ανακριτικά τους κλιμάκια συνεργάζονται στενά για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, χωρίς ωστόσο να ανακοινώνουν πότε και εάν θα συνταχθεί κοινό πόρισμα, ή κατά πόσον το περιεχόμενό του θα δημοσιοποιηθεί.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top