ΕΛΛΑΔΑ

Κατάθεση γενετιστή για τους θανάτους της Ίριδας και της Τζωρτζίνας - Ξαφνική αδιαθεσία της Ρούλας Πισπιρίγκου

Κατάθεση γενετιστή για τους θανάτους της Ίριδας και της Τζωρτζίνας - Ξαφνική αδιαθεσία της Ρούλας Πισπιρίγκου

Με την κατάθεση του γενετιστή, Περικλή Μακρυθανάση, που είχε διεξάγει το γονιδιακό έλεγχο στην Ίριδα, το 6 μηνών μωρό της οικογένειας Δασκαλάκη-Πισπιρίγκου, εξαιτίας του αιφνίδιου θανάτου του, αλλά και στην Τζωρτζίνα συνεχίστηκε η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Ο μάρτυρας εξήγησε στο δικαστήριο σχετικά με τη διαδικασία που ακολούθησαν: «Ελέγξαμε τα γονίδια που σχετίζονται με τον αιφνίδιο θάνατο. Επεκτάθηκε ο έλεγχος και σε αλλά γονίδια όπως αυτά που αφορούν τα μεταβολικά νοσήματα. Κάθε φορά ο έλεγχος πρέπει να στοχεύει κάπου».

Πρόεδρος: Αν διαπιστωθεί κάποιο γονίδιο είναι αρκετό για να επέλθει θάνατος ή πρέπει να υπάρχει κάποια εκδήλωση;

Μάρτυρας: Όταν κάποιο γονίδιο είναι προβληματικό έχει μια κλινική εικόνα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δόθηκε το στοιχείο του αιφνίδιου θανάτου και αυτά τα γονίδια ελέγξαμε.

 

Πρόεδρος: Υπάρχουν ασθένειες κληρονομικές;

Μάρτυρες: Η συντριπτική πλειοψηφία των νοσημάτων που ψάχνουμε εμείς είναι κληρονομικά. Όμως. υπάρχει περίπτωση να εμφανιστεί για πρώτη φορά στη γενιά που εξετάζουμε.

Ο μάρτυρας μάλιστα επισήμανε σχετικά με όσα διάβασε για αυτοάνοσο νόσημα από το οποίο πάσχει η κατηγορούμενη πως «θεωρητικά είμαι σχεδόν σίγουρος ότι θα υπάρχουν ασθένειες εκτός από αυτές που σχετίζονται με την καρδιά και προκαλούν ανακοπή. Τα αμιγώς αυτοάνοσα νοσήματα δεν είναι κληρονομικά γενικά».

Εισαγγελέας: Αν το παιδί είχε κάποιο υπόβαθρο επιληψίας θα το βλέπατε;

Μάρτυρας: Κάποια γονίδια επιληψίας σχετίζονται με τον αιφνίδιο θάνατο, αλλά είμαι σίγουρος ότι δεν ελέγχθηκαν όλα τα γονίδια που σχετίζονται με την επιληψία.

Νωρίτερα, αίτημα διακοπής της συνεδρίασης υποβλήθηκε από την πλευρά της Ρούλας Πισπιρίγκου, καθώς ο Αλέξης Κούγιας δεν μπορούσε να παρασταθεί για να εξετάσει τον γιατρό Γιάννη Παπαγιάννη λόγω παρουσίας του σε άλλη δίκη.

Το αίτημα προκάλεσε την ενόχληση της προέδρου του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, ενώ η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την πρόοδο της δίκης καθώς το δικαστήριο είχε καλέσει για δεύτερη φορά το μάρτυρα για να εξεταστεί έπειτα από αίτημα του κ. Κούγια.

Το δικαστήριο υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση και απέρριψε ομόφωνα το αίτημα για διακοπή της δίκης με τη συνεργάτιδα του Αλέξη Κούγια να αποχωρεί από την αίθουσα, αφού είχε λάβει σχετική εντολή από τον δικηγόρο.

Ο μάρτυρας απάντησε ωστόσο διευκρινιστικές ερωτήσεις αφού είχε εξεταστεί σε προηγούμενη συνεδρίαση.

Εφόσον υπήρχε γενετικό νόσημα που προκαλέσει αρρυθμίες ο απινιδωτής θα το αντιμετώπιζε όπως όλα τα υπόλοιπα» επανέλαβε ο κ. Παπαγιάννης όταν ερωτήθηκε τι θα συνέβαινε σε περίπτωση που το παιδί είχε κάποιο γενετικό νόσημα που δεν είχε εντοπιστεί.

«Την ημέρα που απεβίωσε το παιδί στις 29 Ιανουαρίου ήρθε μήνυμα από τον απινιδωτή στις 2 το μεσημέρι όταν όλα λειτουργούσαν καλά. Και το μηχάνημα και το παιδί. Υπάρχει ένα χειριστήριο που το βάζει η μητέρα στο παιδί, ένας πομποδέκτης και στέλνει τα σήματα. Εκείνη την ώρα έδειχνε ότι ανταποκρίνονταν. Είχε ηλεκτρική δραστηριότητα, δεν ξέρουμε αν είχε σφυγμό» είπε ο μάρτυρας.

Εισαγγελέας: Στα πρόδρομα στάδια της ανακοπής δεν θα έστελνε σήμα;

Μάρτυρας: Δε στέλνει για βραδυκαρδίες, στέλνει για ταχυκαρδίες.

Πρόεδρος: Η τοποθέτηση του απινιδωτή τι κόστος έχει;

Μάρτυρας: Για παιδιατρικό ασθενή δεν έχει κανένα κόστος καλύπτεται από ασφαλιστικά ταμεία. Οι ενήλικες μπορεί να πληρώσουν ένα ποσοστό.

Απαντώντας σε ερώτηση για επεισόδιο της Τζωρτζίνας στο Ρίο κατά το οποίο ενεργοποιήθηκε ο βηματοδότης, ο μάρτυρας ξεκαθάρισε εξετάζοντας όλα τα στοιχεία δεν υπήρξε ποτέ συμβάν ταχυαρρυθμίας, αλλά ίσως ήταν βραδυκαρδία.

Όταν η πρόεδρος ρώτησε τη Ρούλα Πισπιρίγκου αν επιθυμεί να υποβάλλει ερωτήσεις αφού δεν εκπροσωπούνταν από συνήγορο, εκείνη απάντησε: «Δεν επιθυμώ καμία ερώτηση».

Λίγο αργότερα αποχώρησε, και η κατηγορούμενη καθώς δεν αισθανόταν καλά.

Πηγή: newsit.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Στη σύλληψη ακόμη ενός προσώπου προχώρησε η Αστυνομία, αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη, ανεβάζοντας το σύνολο των προσώπων στα εννέα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top