ΕΛΛΑΔΑ

Σχεδιάζετε να σπουδάσετε στην Ελλάδα; Δείτε πόσα πάει το ενοίκιο - Μονόδρομος η συγκατοίκηση

Σχεδιάζετε να σπουδάσετε στην Ελλάδα; Δείτε πόσα πάει το ενοίκιο - Μονόδρομος η συγκατοίκηση

«Κάθε πέρσι και καλύτερα» λένε γονείς και νέοι φοιτητές, που διαπιστώνουν ότι οι εκτός έδρας σπουδές γίνονται ολοένα και πιο δαπανηρές για μια οικογένεια με μικρομεσαίο εισόδημα. 

Με την ανάρτηση των βαθμολογιών στην Ελλάδα, επί της ουσίας ξεκίνησε το σαφάρι φτηνής στέγης για τα παιδιά που πρόκειται να σπουδάσουν σε άλλη πόλη και τα έως τώρα στοιχεία είναι διόλου ενθαρρυντικά. Αφενός περιορισμένος αριθμός ακινήτων, αφετέρου υψηλότερα ενοίκια.  

Η αναντιστοιχία ζήτησης- προσφοράς χαρακτηρίζει, άλλωστε, συνολικά την αγορά των ενοικίων, όχι μόνο δηλαδή τη φοιτητική στέγη κι αυτό αποτυπώνεται στους δείκτες των μεσιτικών γραφείων, που μοιάζουν να έχουν πάρει “φωτιά”. Μετά από μια μικρή “κοιλιά”, από τον περσινό Ιούλιο ως τον περασμένο Οκτώβριο- αφού βέβαια είχε προηγηθεί ένα σερί ανόδου- οι τιμές των ενοικίων Πανελλαδικά αυξάνονται από 0,5% ως 1,60% μηνιαίως, με την κατάσταση να επιδεινώνεται όσο “τραβάει” διαθέσιμα ακίνητα η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων.  

Μονόδρομος η συγκατοίκηση στις φοιτητουπόλεις -Αυξημένα τα ενοίκια

Τα στοιχεία του Spitogatos.gr δεν αποτυπώνουν απλώς τις αυξήσεις των ενοικίων. Δείχνουν ότι ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, η μέση ζητούμενη τιμή ξεπερνάει τα 9,50 ευρώ ανά τετραγωνικό- οι περιπτώσεις μιας απλής γκαρσονιέρας για την οποία ζητούνται 450 με 500 ευρώ δεν είναι ακραίες- ενώ στις “φοιτητουπόλεις” της Περιφέρειας, όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, τα Ιωάννινα, το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, η εικόνα είναι αποκαρδιωτική, καθιστώντας για πολλούς μονόδρομο τη συγκατοίκηση ή ακόμα και την εγκατάλειψη της προοπτικής των σπουδών εκτός έδρας.  

Τιμές κατοικιών προς ενοικίαση 


 
Από πέρσι κιόλας, δηλαδή μετά την πραγματική έξοδο από το τούνελ της πανδημίας και σε συνδυασμό με την “έκρηξη” των βραχυχρόνιων μισθώσεων, η κατάσταση στη φοιτητική στέγη έδειχνε εκτός ελέγχου. Έρευνα της Geoaxis έδειξε ότι το επίπεδο της αύξησης των ζητούμενων μισθωμάτων σε σχέση με το 2021 ήταν διψήφιο και έφτασε μεσοσταθμικά στο 14,4%!  

Αναμένοντας να αποδώσει καρπούς ο σχεδιασμός της Πολιτείας για περισσότερες και πιο σύγχρονες φοιτητικές εστίες, η πραγματικότητα αυτήν τη στιγμή έχει ως εξής: 

- Σαφώς λιγότερα φοιτητικά διαμερίσματα βρίσκονται διαθέσιμα στην αγορά σε σχέση με το 2017, καθώς ένα ποσοστό ακινήτων περί το 10-15% έχει εισέλθει οριστικά σε καθεστώς βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η προσφορά φοιτητικών διαμερισμάτων αναμένεται να σημειώσει περεταίρω μείωση λόγω αύξησης του τουρισμού.  

- Όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες προβαίνουν σε περιορισμένη επίπλωση διαμερισμάτων για να έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.  

- Καθώς οι φοιτητές αρχίζουν και επιλέγουν το αντικείμενο των σπουδών τους με βάση την έδρα του Πανεπιστημίου και όχι το γνωστικό αντικείμενο, η ζήτηση στο μέλλον αναμένεται να ενταθεί κοντά στα μεγάλα Πανεπιστήμια και να μειωθεί στην επαρχία.  

- Η πλειοψηφία των φοιτητών επιλέγει να ενοικιάσει όσο το δυνατόν παλαιότερα και μικρότερα διαμερίσματα, ενώ καταγράφεται ραγδαία μείωση των φοιτητών που επιλέγουν να συγκατοικήσουν παρά το γεγονός ότι επιμερίζονται τα έξοδα. Αποτέλεσμα είναι τα μεγαλύτερα διαμερίσματα να εμφανίζουν σημαντικότερο ρίσκο διάθεσης από ότι οι γκαρσονιέρες.  

- Τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί η προσπάθεια μεγάλων παικτών του real estate να δημιουργήσουν πολυκατοικίες στα πρότυπα “φοιτητικών εστιών”, καθώς είναι πλέον διαπιστωμένο ότι με την προσφορά επιπρόσθετων υπηρεσιών (π.χ. φύλαξη και καθαρισμός) η συγκεκριμένη μορφή ανάπτυξης μπορεί να αποφέρει σημαντικά έσοδα.

Πηγή: iefimerida.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έκλεισε εκνευρισμένος την σύνδεση ο Βαβούσκος «Με ειρωνεύεστε»: Η αμφισβήτηση και ο καταστατικός χάρτης για Μονή Αββακούμ

Δουλειά με το ζόρι στον καύσωνα: Πόσα εξώδικα εκδόθηκαν - Εργοτάξια τερμάτισαν την λειτουργία τους λόγω παραβάσεων

Ανάλυση: Σε νέα εποχή οι σχέσεις ΗΠΑ – Κύπρου – Διεθνολόγος εξηγεί στο «Τ» για την άρση της υποχρέωσης για έκδοση visas

Υπουργικό: Ενέκρινε την παραχώρηση οικονομικής βοήθειας σε πληγέντες από τις πυρκαγιές σε Πάφο και Λευκωσία

Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος Υφυπουργός - Πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης και παραλαβής του χαρτοφυλακίου

Φειδίας: Τι έκανε τις πρώτες 48 ώρες στο Ευρωκοινοβούλιο - Με βίντεο απαντά αν του άρεσεΥπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκε η επέκταση των μέτρων στήριξης για το ρεύμα - Τι αποφασίστηκε

Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκε η επέκταση των μέτρων στήριξης για το ρεύμα - Τι αποφασίστηκε

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top