ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γέννησες και είσαι άγαμη μητέρα χωρίς ασφαλίσεις; Δες πως θα διεκδικήσεις το Ειδικό Βοήθημα Τοκετού

Γέννησες και είσαι άγαμη μητέρα χωρίς ασφαλίσεις; Δες πως θα διεκδικήσεις το Ειδικό Βοήθημα Τοκετού

Δυο σημαντικά εργαλεία για τους πολίτες και κυρίως τις μητέρες είναι το Βοήθημα Τοκετού και το Ειδικό Βοήθημα Τοκετού για άγαμες μητέρες.

Παρότι και τα δυο βοηθήματα περιλαμβάνουν τις άγαμες μητέρες εντούτοις υπάρχει μια συγκεκριμένη λεπτομέρεια που κάνει την διαφορά. Η ασφάλιση.

Το ΤhemaOnline μετά από επικοινωνία με αρμόδιο λειτουργό των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Επιδομάτων σας μεταφέρει διευκρινίσεις για το πως μπορείτε να διεκδικήσετε το Βοήθημα Τοκετού ανάλογα των κριτηρίων.

Βοήθημα Τοκετού 

Δικαιούχοι

Το βοήθημα τοκετού καταβάλλεται στη μητέρα, είτε είναι η ίδια ασφαλισμένη είτε ο σύζυγός της, ανεξάρτητα από κατηγορία ασφάλισης (μισθωτοί, αυτοτελώς εργαζόμενοι, προαιρετικά ασφαλισμένοι). Δεν χρειάζεται να είστε παντρεμένη ή να έχετε συνάψει σύμφωνο συμβίωσης για να υποβάλετε αίτηση. Αλλά, εάν δεν έχετε εισφορές κοινωνικών ασφαλίσεων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις εισφορές του συζύγου ή του συντρόφου σας, με τον οποίο έχετε συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Προϋποθέσεις
Οι προϋποθέσεις για την πληρωμή του βοηθήματος τοκετού είναι:

• να έγινε ο τοκετός. Το βοήθημα τοκετού πληρώνεται για τη γέννηση ζωντανού παιδιού,
ή παιδιού που γεννιέται νεκρό ύστερα από κύηση 28 τουλάχιστον εβδομάδων, και

• κατά την ημερομηνία του τοκετού η ίδια ή ο σύζυγος της:

α. να έχει πραγματική βασική ασφάλιση ίση τουλάχιστον με το 0,50 της ασφαλιστικής μονάδας και να έχουν παρέλθει τουλάχιστον είκοσι έξι (26) εβδομάδες από την εβδομάδα έναρξης της ασφάλισής του/της, και

β. να έχει πραγματική ή εξομοιούμενη ασφάλιση ίση τουλάχιστον με το 0,39 της ασφαλιστικής μονάδας μέσα στο σχετικό έτος εισφορών.

Το ποσό του βοηθήματος
Το ποσό του βοηθήματος τοκετού καταβάλλεται υπό μορφή εφάπαξ ποσού και ισούται με 6% του ετήσιου ποσού των βασικών ασφαλιστέων αποδοχών. Το βοήθημα τοκετού αναθεωρείται κάθε Ιανουάριο.

Προθεσμία υποβολής της αίτησης
Η αίτηση για βοήθημα τοκετού πρέπει να υποβληθεί εντός δώδεκα μηνών από την ημέρα του τοκετού. Αν η αίτηση υποβληθεί μετά από τους δώδεκα μήνες, τότε το βοήθημα τοκετού δεν καταβάλλεται.

 

Ειδικό Βοήθημα Τοκετού για Άγαμες μητέρες

Μπορεί μια άγαμη μητέρα να μπορεί να αιτηθεί και το πιο πάνω "Βοήθημα Τοκετού", όμως υπάρχει μια λεπτομέρεια για τις Αγαμες μητέρες που διαφοροποιεί τα κριτήρια για το "Ειδικό Βοήθημα Τοκετού για Άγαμες μητέρες".

Πως μια άγαμη μητέρα θα γνωρίζει ποιο από τα δυο βοηθήματα θα αιτηθεί;

Σύμφωνα με αρμόδια λειτουργό των Υπηρεσιών Επιδομάτων «Μια άγαμη μητέρα θα πρέπει πρώτα να υποβάλει αίτηση για παροχή του Βοηθήματος Τοκετού από τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Σε περίπτωση που απορριφθεί με βάση τις εισφορές της, τότε μπορεί να υποβάλει αίτηση για παροχή του Ειδικού Βοηθήματος Τοκετού σε Άγαμες Μητέρες.

Το Βοήθημα Τοκετού καταβάλλεται στη μητέρα, είτε είναι η ίδια ασφαλισμένη είτε ο σύζυγός της εν αντιθέσει με το Ειδικό Βοήθημα Τοκετού σε Άγαμες Μητέρες το οποίο καταβάλλεται σε μητέρες που δεν έχουν συνάψει γάμο.

Προϋποθέσεις: 

«Η αιτήτρια θα πρέπει να είναι άγαμη μητέρα που είναι πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας ή πολίτης άλλου κράτους νοουμένου ότι έχει τη μόνιμη διαμονή της στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές για τουλάχιστον δώδεκα (12) συνεχείς μήνες, δεν εξασφαλίζει δικαίωμα στο αντίστοιχο Βοήθημα Τοκετού που παρέχεται από τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων και να έχει υποβάλει αίτηση στην Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας εντός ενός (1) έτους από την ημερομηνία τοκετού».

Ποσό Ειδικού Βοηθήματος και Προθεσμία Υποβολής της αίτησης

Το ύψος του βοηθήματος είναι ισόποσο με το αντίστοιχο βοήθημα τοκετού που παρέχεται από τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το οποίο αναθεωρείται τον Ιανουάριο κάθε έτους. Η αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί εντός ενός (1) έτους από την ημερομηνία τοκετού.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Κλεόπας Κουλουμά στο Podcast του «Τ» - Δέκα χρόνια μετά την τραγωδία: «Προσποιούμουν τον νεκρό» - Το προφητικό όνειρο για το μακελειό

Ναυαγοσώστες: Αυτά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν – Η λύση και η επαρχία στην «κορυφή»

Ιώσεις: Αυξήθηκαν τα περιστατικά ενώ τριπλασιάστηκαν τα κρούσματα κορωνοϊού - Ο λόγος και τι πρέπει να προσέξουμε

Νέα αποκάλυψη: Το Ισραήλ γνώριζε δύο εβδομάδες πριν από την εισβολή της Χαμάς την ύπαρξη σχεδίου επίθεσης

Θανατηφόρο στη Λεμεσό: Η εφαρμογή στο κινητό της άτυχης 47χρονης οδήγησε τις Αρχές σε λανθασμένο σημείο

Ανδρέας Λέοντας: Βάφτισε τον δεύτερο γιο του στην Παναγία της Τήνου - ΦωτογραφίεςΑυτά είναι τα νέα στοιχεία που προέκυψαν εναντίον του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου - Διάλειμμα δύο ωρών στη διαδικασία

Αυτά είναι τα νέα στοιχεία που προέκυψαν εναντίον του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου - Διάλειμμα δύο ωρών στη διαδικασία

Διάλειμμα μέχρι τις 14:30 πήρε η διαδικασία για την ακρόαση του αιτήματος της Αστυνομίας για οκταήμερη προσωποκράτηση του εν αργία Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top