ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Η εποχή του συνειδητοποιημένου ταξιδιώτη - Το Ταξίδι προς τον Αειφόρο Τουρισμό

Η εποχή του συνειδητοποιημένου ταξιδιώτη - Το Ταξίδι προς τον Αειφόρο Τουρισμό

Σε μια αίθουσα κατάμεστη από τουριστικές επιχειρήσεις, συμβούλους αειφορίας, και φορείς χάραξης πολιτικής σε θέματα τουρισμού, διεξήχθη το συνέδριο με τίτλο «Ταξίδι προς τον Αειφόρο Τουρισμό: Σχέδιο Χορηγιών & Καλές Πρακτικές» την περασμένη Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023 στην Αγία Νάπα που διοργάνωσε το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Σε μια εποχή όπου η περιβαλλοντική συνείδηση και η υπεύθυνη κατανάλωση είναι πρωταρχικής σημασίας, η τουριστική βιομηχανία έχει εισέλθει σε ένα νέο κεφάλαιο. Οι ταξιδιώτες του σήμερα ναι μεν μετρούν τα αεροπορικά τους μίλια, όχι όμως ως επιβράβευση για περισσότερα ταξίδια όπως συνήθιζαν, αλλά προς αποφυγή επιπρόσθετων ταξιδιών. Οι ταξιδιώτες τώρα υπολογίζουν το οικολογικό τους αποτύπωμα και αναζητούν ουσιαστικές εμπειρίες.

Όπως έχει πρόσφατα αναφέρει ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Κουμής, «Πρόκληση είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι στην τουριστική βιομηχανία να αντιληφθούν την ανάγκη να οδεύσουμε όλοι μαζί προς ένα μοντέλο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, προτού ‘τιμωρηθούμε’ από τους επισκέπτες».

Το ΚΕΒΕ αναγνωρίζοντας την επιτακτική πλέον ανάγκη για τις τουριστικές επιχειρήσεις να μεταβούν σε αειφόρες επιχειρηματικές πρακτικές, διοργάνωσε το πιο πάνω συνέδριο με απώτερο σκοπό να παρουσιάσει καλές πρακτικές αειφόρου ανάπτυξης στον κλάδο τουρισμού. Στα πλαίσια του συνεδρίου εμπειρογνώμονες σε θέματα αειφορίας και τουρισμού παρουσίασαν οικολογικά καταλύματα που τροφοδοτούνται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι πρωτοβουλίες διατήρησης της χλωρίδας και πανίδας, της άγριας ζωής, καθώς επίσης και προορισμούς οι οποίοι εμπλέκουν τους ντόπιους προσφέροντας έτσι πιο αυθεντικές εμπειρίες στους ταξιδιώτες βυθίζοντας τους στις τοπικές παραδόσεις, προωθώντας με αυτό τον τρόπο τη διαπολιτισμική κατανόηση και αφήνοντας θετικό αντίκτυπο στα μέρη που επισκέπτονται.

Κατά τη διάρκεια του πιο πάνω συνεδρίου το ΚΕΒΕ παρουσίασε επίσης το Σχέδιο Χορηγιών που θα προκηρύξει πολύ σύντομα στα πλαίσια του ευρωπαϊκού έργου Island Sustainable Tourism Action through Resilient SMEs (I-STARS), μέσω του οποίου τουριστικές επιχειρήσεις θα λάβουν χρηματική στήριξη έως και €5,600. Οι χορηγίες σκοπό έχουν να ενισχύσουν την ευαισθητοποίηση, την ανάπτυξη και την ικανότητα των τουριστικών επιχειρήσεων να ενσωματώσουν βιώσιμες καινοτομίες στην επιχειρηματική τους πρακτική, υιοθετώντας την αειφορία, ανθεκτικότητα και κυκλικότητα ως κινητήριες δυνάμεις της ανταγωνιστικότητάς τους στο ταχέως μεταβαλλόμενο σενάριο της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς.

Όλες οι παρουσιάσεις του συνεδρίου έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΚΕΒΕ και βρίσκονται εδώ.

Για πληροφορίες επικοινωνείτε με το Τμήμα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων & Προγραμμάτων του ΚΕΒΕ, τηλ. 22889840.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μονή Αββακούμ: Επιμένει ο Βαβούσκος για εσφαλμένη διαδικασία – Ποια επιλογή τους απομένει

Τροχαίο στο Παραλίμνι: Σοκάρουν οι φωτογραφίες από το όχημα που οδηγούσε ο 53χρονος τραυματίας

Έφη Ξάνθου: Το παρασκήνιο της παραίτησης και... η διαρροή - Το κόμμα που συμπαθεί και «το μόνο σίγουρο»

ΣΥΟΠ: Τι αλλάζει στη διάρκεια υπηρεσίας και τις μισθολογικές κλίμακες - Τα νέα επιδόματα στην ΕΦ

Σε λειτουργία ακόμα δύο σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στη Λευκωσία - Δείτε φωτογραφίες

Eurovision 2024: «Μας την είπαν» οι Σουηδοί – Η αναφορά στην Κύπρο σε τραγούδι – Βίντεο



Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Ιδού ολόκληρο το πόρισμα της θανατικής ανακρίτριας

Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Ιδού ολόκληρο το πόρισμα της θανατικής ανακρίτριας

Ο Εθνοφρουρός Θανάσης Νικολάου απεβίωσε από στραγγαλισμο, ανακοίνωσε η θανατική ανακρίτρια, δικαστής, Ντόρια Βαρωσιώτου, η οποία εξέθεσε τα αίτια θανάτου κατά τη διάρκεια τρίωρης διαδικασίας ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top