ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ε/κ και τ/κ πολιτικά κόμματα υποστηρίζουν τη συνέχιση των εργασιών της ΔΕΑ

Ε/κ και τ/κ πολιτικά κόμματα υποστηρίζουν τη συνέχιση των εργασιών της ΔΕΑ

Ηγέτες και εκπρόσωποι ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών πολιτικών κομμάτων που συμμετέχουν στον δικοινοτικό διάλογο υπό την αιγίδα της Σλοβακικής Πρεσβείας, εξέφρασαν την «ακλόνητη υποστήριξή τους» για τη συνέχιση των δραστηριοτήτων της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ), μέχρι την ταυτοποίηση και του τελευταίου αγνοουμένου.

Πολιτικοί και από τις δύο πλευρές, επισκέφθηκαν από κοινού τη Δευτέρα το ανθρωπολογικό εργαστήριο της ΔΕΑ. Σύμφωνα με κοινό ανακοινωθέν, η δραστηριότητα στοχεύει να υπογραμμίσει τη σημασία της ΔΕΑ και για τις δύο κοινότητες, να εκφράσει την εκτίμηση και την αναγνώριση του δύσκολου ανθρωπιστικού της έργου και να καταδείξει την ακλόνητη υποστήριξη όλων των μερών για τη συνέχιση των δραστηριοτήτων της ΔΕΑ μέχρι να ταυτοποιηθεί κι ο τελευταίος αγνοούμενος.

«Η ΔΕΑ, που ιδρύθηκε το 1981 με συμφωνία μεταξύ της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, παραμένει ένας ζωτικής σημασίας θεσμός αφιερωμένος στην αναζήτηση, την αναγνώριση και την επιστροφή των αγνοουμένων στις οικογένειές τους, μια κρίσιμη οδός για επούλωση, κατάληξη και αποκατάσταση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στους πληγέντες», επισημαίνουν τα κόμματα.

Οι εκπρόσωποι όλων των πολιτικών κομμάτων στην Κύπρο, προσθέτουν ότι πιστεύουν ακράδαντα στην ανθρωπιστική εντολή της ΔΕΑ να οδηγήσει χιλιάδες πληγείσες οικογένειες σε μια κατάληξη, μέσω της επιστροφής των λειψάνων των αγνοουμένων συγγενών τους, δίνοντας τέλος στα μεγάλα τους δεινά.

«Οι οικογένειες των αγνοουμένων έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν την τύχη των αγαπημένων τους. Η αποστολή και η θετική συμβολή της ΔΕΑ στην ανθρωπιστική επιταγή, τη συμφιλίωση και την οικοδόμηση της ειρήνης, τις διεθνείς υποχρεώσεις, την οικονομική δέσμευση, την ευαισθητοποίηση και την υπεράσπιση, ευθυγραμμίζονται με την κοινή μας δέσμευση για αλήθεια, δικαιοσύνη και συμφιλίωση στο νησί», σημειώνεται.

Τα κόμματα προτρέπουν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών οργανισμών, να συμμετάσχουν στη δέσμευσή τους να διασφαλίσουν την αποτελεσματικότητα της ΔΕΑ μέχρι την αποκατάσταση και του τελευταίου αγνοούμενου.

Τους προτρέπουν να παράσχουν την απαραίτητη χρηματοδότηση και πόρους για να διασφαλίσουν την οριστική λειτουργία της ΔΕΑ και την απαραίτητη υποστήριξη στον ρόλο του Οργανισμού, για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της συμφιλίωσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, επουλώνοντας πληγές του παρελθόντος και χτίζοντας προοπτικές για το μέλλον, ως προς την εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεων που βασίζονται σε πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεθνείς συμβάσεις, τηρώντας έτσι τις αρχές της δικαιοσύνης.

Τα κόμματα επιβεβαιώνουν επίσης το κοινό τους όραμα για μια συμφιλιωμένη και ειρηνική Κύπρο, όπου γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα και η αξιοπρέπεια όλων των πολιτών.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top