ΔΙΕΘΝΗ

Ολγκούν και Σοζέν σχολιάζουν την στροφή Ερντογάν

Ολγκούν και Σοζέν σχολιάζουν την στροφή Ερντογάν

Η «αναπάντεχη στροφή 180 μοιρών» εκ μέρους του Τούρκου Προέδρου κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής ΝΑΤΟ προκάλεσε ερωτηματικά για το κατά πόσον θα αρχίσει μια νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η Γενί Ντουζέν φιλοξένησε χθες απόψεις και σχόλια διαφόρων τ/κ πολιτικών για την στάση του κ. Ερντογάν και τι αναμένεται στο Κυπριακό.

Απαντώντας σε αυτό το ερώτημα της εφημερίδας, ο ειδικός εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Εργκιούν Ολγκούν ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό θα μπορούσαν να αρχίσουν με βάση τις θέσεις εντός της Κύπρου και όχι εξελίξεων στο εξωτερικό, επαναλαμβάνοντας την τουρκική θέση ότι είναι θεμελιώδης η βάση του «ίσου καθεστώτος» των δύο πλευρών.

«Είναι εξαιρετικά σημαντική η υπόθεση των διαπραγματεύσεων και η αρχή της βιωσιμότητας για την λύση σε διαφορές που έχουν εθνικές διαστάσεις όπως αυτή στην Κύπρο»,. Υπάρχουν, συνέχισε, θεμελιώδη δικαιώματα των πλευρών και πρόσθεσε ότι «γρήγορα συγκολλητικές ή επιβαλλόμενες λύσεις» δεν μπορούν να φέρουν μια μόνιμη λύση. «Αυτά είναι στοιχεία που πρέπει να προσεχθούν πολύ».

Στην διαπραγματευτική διαδικασία ενεργούν εφαρμόζοντας σε μια λογική βάση όλες τις τεχνικές από την άποψη της «επιστήμης των διαπραγματεύσεων», συνέχισε. Διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να διεξαχθούν στην βάση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, σημείωσε.

Εξήγησε ότι αυτά τα θεμελιώδη δικαιώματα είναι η ισότητα, η οποία αποτελείται από ισότητα καθεστώτος, δικαιωμάτων και ευκαιριών, λέγοντας ότι τα δικαιώματα που έχει η μία πλευρά ισχύουν και για την άλλη και σε περίπτωση που προστατευθεί η εξισορρόπηση, θα διαμορφωθούν συνθήκες για μια μόνιμη συμφωνία στην Κύπρο.

Επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να επιβεβαιωθούν τα ίσα δικαιώματα, ο κ. Ολγκούν είπε ότι αν επιβεβαιώσει αυτά τα δικαιώματα η «διοίκηση στον νότο», κατά την έκφρασή του, θα επιδείξει σεβασμό στα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής πλευράς και μόνο σε τέτοιες συνθήκες μπορεί να αρχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία.

Σοζέν

Ο ακαδημαϊκός στο «πανεπιστήμιο» Ανατολικής Μεσογείου, Αχμέτ Σοζέν υπενθύμισε ότι κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Ταγίπ Έρντογαν προέβαινε σε δηλώσεις κατά της Δύσης, τις οποίες ο Σοζέν χαρακτήρισε τεχνητές και όχι φυσιολογικές, αποδίδοντάς τις σε έρευνες κοινής γνώμης που καταδεικνύουν ότι τα αισθήματα κατά της Δύσης και της ΕΕ κατέχουν ψηλά ποσοστά και στο γεγονός ότι ο Έρντογαν αφουγκράζεται την κοινή γνώμη.

«Όμως, ήταν φανερό ότι δεν θα συνέχιζε αυτές τις πολιτικές ο Έρντογαν μετά τις εκλογές, διότι η Τουρκία βρίσκεται εντός μιας πολύ σοβαρής οικονομικής κρίσης», είπε. Η Άγκυρα, πρόσθεσε, πρέπει να βρει γρήγορα χρήματα και είναι γνωστό από που μπορεί να τα βρει.

Σημειώνοντας ότι οι πηγές των χρημάτων είναι το δυτικό κεφάλαιο, το κεφάλαιο των χωρών του Κόλπου, το ρωσικό κεφάλαιο και το κινεζικό κεφάλαιο, ο Σοζέν ανέφερε ότι η Τουρκία χρωστά στην Ρωσία 20 δισεκατομμύρια δολάρια για φυσικό αέριο και δεν φαίνεται πολύ πιθανόν να βρει ξανά χρήματα από την Μόσχα, ενώ οι χώρες του Κόλπου δεν φαίνεται να έχουν πρόθεση να προβούν σε επενδύσεις. «Θέλοντας και μη, η Τουρκία χρειάζεται το δυτικό κεφάλαιο. Ως εκ τούτου, υπάρχει μια ηπιότητα στο λεκτικό της Τουρκίας», είπε.

Αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, ο Σοζέν σημείωσε ότι πέρασαν 40 χρόνια από τότε που η Τουρκία υπέβαλε την αίτησή της για πρώτη φορά και το πρόβλημα για την έλλειψη προόδου δεν είναι στην ΕΕ, αλλά στην Τουρκία, η οποία πρέπει να εκπληρώσει τα Κριτήρια της Κοπεγχάγης.

«Για παράδειγμα, πρέπει να έχετε μια υγιή και συνεχόμενη δημοκρατία στην χώρα σας. Πρέπει να υπάρχει κράτος δικαίου και σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην Τουρκία σε αυτά τα τρία θέματα».

Αξιολογώντας τις πιθανές επιπτώσεις της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας στο Κυπριακό, ο Αχμέτ Σοζέν ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό «πόσο θα πάει» αυτή η προσέγγιση και πρόσθεσε ότι μπορούμε να δούμε θετικές επιπτώσεις στην Κύπρο, αν συνεχιστεί η προσέγγιση και αν γίνουν κάποια συγκεκριμένα βήματα με την ΕΕ τουλάχιστον λεκτικά.

«Όμως, εδώ είναι πολύ σημαντικό και το πώς η Τουρκία θα απαντήσει στην προσέγγιση με την ΕΕ και το κατά πόσον θα κωλυσιεργήσει η πολιτική ηγεσία στον νότο σε αυτό το θέμα». Εξέφρασε την άποψη ότι η διαδικασία στην Κύπρο «ίσως μπορεί να αρχίσει» αν κάνουν θετικά βήματα τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πώς απαντά ο Υπ. Μεταφορών για τη viral φωτογραφία με τις ηλικιωμένες - Τι συμβαίνει με τις στάσεις λεωφορείων

Βγαίνει μπροστά ο Ζαννέττου μέσω των δικηγόρων του: «Πρόθεση η άμεση εκδίκαση της υπόθεσης»

Καλά νέα για καταναλωτές: Επιτέλους τέλος στις αυξήσεις στις τιμές καυσίμων - Έρχονται μειώσεις - Πότε να τις αναμένουμε

«Φωτοβολταϊκά για Όλους»: Συμβουλές στους καταναλωτές που έχουν λάβει ή αναμένεται να λάβουν προέγκριση

Ανάγκες σε τρόφιμα για οικογένεια που έχασε τον ένα γονέα - Χρειάζονται βοήθεια μέχρι να σταθούν στα πόδια τους



Μονή Αββακούμ: Επιμένει η υπεράσπιση των μοναχών - «Σφάλμα και λάθος εκτίμηση του Μητροπολίτη Ησαΐα»

Μονή Αββακούμ: Επιμένει η υπεράσπιση των μοναχών - «Σφάλμα και λάθος εκτίμηση του Μητροπολίτη Ησαΐα»

Με την κατάθεση σήμερα του Ιερομόναχου Αββακούμ ολοκληρώθηκαν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής της Αρχιεπισκοπής οι καταθέσεις των μελών της αδελφότητας της Μονής Οσίου Αββακούμ, με την υπεράσπιση να επαναλαμβάνει δια στόματος του συνήγορου Αναστάσιου Βαβούσκου της θέση περί δεδικασμένου επικαλούμενη τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top