ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Δείχνει την Αρχή Διερεύνησης ο Αρχηγός - Ο ίδιος πρώτη φορά βλέπει το video

Δείχνει την Αρχή Διερεύνησης ο Αρχηγός - Ο ίδιος πρώτη φορά βλέπει το video

Η αστυνομική βία, η οποία ασκείται εκτός των πλαισίων του νόμου, παίρνει το Σώμα πολλά χρόνια πίσω, δήλωσε ο Αρχηγός της Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, αναφορικά με την υπόθεση ξυλοδαρμού κρατουμένου από μέλη της Αστυνομίας.

Σε σημερινές του δηλώσεις (20/08/2015), ο κ. Χρυσοστόμου απάντησε στις επικρίσεις ότι οι δύο αστυνομικοί δεν είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα και για τη μη άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον τους, λέγοντας πως η Αστυνομία δεν είχε εξουσία να διατάξει πειθαρχική έρευνα εναντίον των μελών της, εφόσον δεν είχε τεθεί ενώπιον της ο φάκελος της έρευνας που διεξήγαγε η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομία, που να βεβαιώνει τη διάπραξη πειθαρχικού αδικήματος και να περιέχει την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα για ποινική δίωξη.

Ο κ. Χρυσοστόμου απέρριψε αναφορές του Προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, Ανδρέα Σπυριδάκη τόσο σε τηλεοπτικό σταθμό  χθες όσο και στο ΚΥΠΕ σήμερα ότι «δεν μπορεί η Αρχή να εισηγηθεί στην Αστυνομία τη διαθεσιμότητα οποιουδήποτε μέλους της, το οποίο κατηγορείται για οποιοδήποτε αδίκημα» και ότι «θα μπορούσε η Αρχή, αλλά και το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η Ηγεσία της Αστυνομίας να εισηγηθούν και να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι δύο αστυνομικοί».

Όπως είπε, στις περιπτώσεις διερεύνησης υπόθεσης από την Ανεξάρτητη Αρχή, για να τεθεί μέλος της Αστυνομίας σε διαθεσιμότητα, σύμφωνα με το άρθρο 13(3) του σχετικού νόμου, θα πρέπει να υποβληθεί εισήγηση από την Αρχή προς τον Αρχηγό Αστυνομίας.

Επεσήμανε ακόμη πως σύμφωνα με το άρθρο 17 της ίδιας νομοθεσίας, η Αστυνομία προχωρεί σε άσκηση πειθαρχικής δίωξης σε κάθε περίπτωση που η Αρχή διαβιβάζει στο Αρχηγό Αστυνομίας τον φάκελο της υπόθεσης και αφού από αυτόν προκύπτει η διάπραξη πειθαρχικών αδικημάτων, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, δεν ασκείται πειθαρχική δίωξη προτού ληφθεί απόφαση από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας στο θέμα άσκησης ποινικής δίωξης.

«Επομένως», είπε, «με βάση τις πρόνοιες της νομοθεσίας όπως τις έχω προαναφέρει, τόσο η Αστυνομία, πολύ δε περισσότερο το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως δεν είχαν εξουσία, να θέσουν σε διαθεσιμότητα τα συγκεκριμένα μέλη της Αστυνομίας, από τη στιγμή που δεν υποβλήθηκε τέτοια εισήγηση από την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας».

Ανέφερε περαιτέρω πως «η Αστυνομία δεν είχε εξουσία να διατάξει πειθαρχική έρευνα εναντίον των μελών της, εφόσον δεν είχε τεθεί ενώπιον της ο φάκελος της έρευνας που διεξήγαγε η Αρχή, που να βεβαιώνει τη διάπραξη πειθαρχικού αδικήματος και να περιέχει την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα για ποινική δίωξη».

«Συνεπώς, τα όποια πειθαρχικά και άλλα μέτρα που ενδέχεται να ληφθούν από πλευράς Αρχηγού Αστυνομίας, θα ληφθούν, όταν και εφόσον ο φάκελος της υπόθεσης τεθεί ενώπιον μου», συνέχισε.

Παράλληλα, ο κ. Χρυσοστόμου τόνισε ότι «η αστυνομική βία, η οποία ασκείται εκτός των πλαισίων του νόμου, αποτελεί τη χειρότερη μορφή κατάχρησης εξουσίας προκαλεί οργή και αγανάκτηση, αλλά και ταυτόχρονα ντροπή, γιατί ως Σώμα μας παίρνει πολλά χρόνια πίσω».

«Τέτοιες απαράδεκτες και καταδικαστέες συμπεριφορές», είπε, «αδικούν πρωτίστως τον πολίτη, τον οποίο έχουμε καθήκον και υποχρέωση να υπηρετούμε, αλλά αδικούν και την τεράστια πλειοψηφία των μελών μας που εργάζονται με ευσυνειδησία, αφοσίωση, αυταπάρνηση, πολλές φορές θέτοντας εαυτόν σε κίνδυνο, για την προστασία του πολίτη και της περιουσίας του».

Επανέλαβε για ακόμη μία φορά «αυτό που έχω πει κατ’ επανάληψη από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου, ότι επιδεικνύεται και θα επιδεικνύεται μηδενική ανοχή σε κάθε μορφή κατάχρησης εξουσίας από μέλη της Αστυνομίας», για να προσθέσει ότι «όσοι λειτουργούν εκτός Νόμου και εκτός των όσων θέλουμε να πρεσβεύει η Αστυνομία σήμερα, δεν έχουν θέση στις τάξεις της».

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Χρυσοστόμου είπε ότι ο ίδιος δεν γνώριζε νωρίτερα για την ύπαρξη του βίντεο, ενώ σε παρατήρηση ότι οι δύο αστυνομικοί που εμφανίζονται στο βίντεο συνεχίζουν να βρίσκονται στις τάξεις της Αστυνομίας, απάντησε ότι δεν έχει την εξουσία ο Αρχηγός της Αστυνομίας να τους θέσει σε διαθεσιμότητα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χρυσοστόμου είπε πως η υπόθεση αυτή συνέβη πριν ο ίδιος αναλάβει τα ηνία της Αστυνομίας, ενώ ερωτηθείς αν ήταν ενήμερος για την υπόθεση απάντησε καταφατικά και «περιμέναμε τη διερεύνηση της υπόθεσης από την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης και την έκβαση της υπόθεσης».

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Σάλος στην Κύπρο: Άγριος ξυλοδαρμός κρατούμενου από αστυνομικούς! Βίντεο ντοκουμέντο (ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ)

Έρχεται βαριά καμπάνα για τους δυο «Ράμπο» της Αστυνομίας που ξυλοκόπησαν κρατούμενο! Πρόλαβαν και έφυγαν από την Κύπρο;

Μέχρι και 14 χρόνια φυλάκιση στους παλικαράδες αστυνομικούς της Πόλης Χρυσοχούς! (doc) 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μαρίνα Λεμεσού: Επιχείρησαν να φύγουν από το parking χωρίς να πληρώσουν - Πρόταξαν μαχαίρι σε αστυνομικούς

Επεισόδια έξω από ΑΔΕ Λεμεσού: Αύριο η απόφαση για τους 10 που συνελήφθησαν - Τα αδικήματα που τους βαραίνουν

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Ιωάννα Τούνη: Ο προβληματισμός που μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους – «Δεν ξέρω τι πάει λάθος»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top