ΔΙΕΘΝΗ

«Δεξί χέρι» του Στόλτενμπεργκ: «Η Ουκρανία μπορεί να μπει στο ΝΑΤΟ αν παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία»

«Δεξί χέρι» του Στόλτενμπεργκ: «Η Ουκρανία μπορεί να μπει στο ΝΑΤΟ αν παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία»

Μια ιδέα, την οποία δεν συζητούν σε καμία περίπτωση ως τώρα οι Ουκρανοί, έριξε στο τραπέζι το «δεξί χέρι» του Γενς Στόλτενμπεργκ στο ΝΑΤΟ, ο Νορβηγός Στίαν Γένσεν για τον τερματισμό του πολεμού και την ακόλουθη ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία.

Συμμετέχοντας σε πάνελ για τον πόλεμο στην Ουκρανία, το οποίο πραγματοποιήθηκε σε πόλη της χώρας του, το πρωί της Τρίτης, ο Γένσεν, που εκτελεί καθήκοντα διευθυντή του γραφείου του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ είπε, στη διάρκεια του λόγου του, πως «μια λύση θα μπορούσε να είναι η παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία», ώστε να πάρει η Ουκρανία σαν αντάλλαγμα μια θέση μέλους στη Συμμαχία.

Ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ έχει αποφύγει μέχρι σήμερα να συζητήσει πιθανές λύσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας. Αυτό που λέει σταθερά ο Γενικός Γραμματέας είναι ότι πρέπει να έχει το δικαίωμα η Ουκρανία να αποφασίσει τόσο τον χρόνο όσο και τους όρους για τυχόν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για τον τερματισμό της ρωσικής κατοχής.

Τώρα, ο στενότερος συνεργάτης του Στόλτενμπεργκ έρχεται να αποκαλύψει καποιες σκέψεις σχετικά με την κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία έπειτα από τον τερματισμό των εχθροπραξιών και πώς αυτή θα επιτευχθεί. «Είναι σημαντικό να συζητήσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα το ξεπεράσουμε αυτό», δήλωσε ο Γένσεν, επαναλαμβάνοντας τις κουβέντες του Στόλτενμπεργκ περί του δικαιώματος της Ουκρανίας να θέσει τους όρους για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

«Υπάρχει σημαντική κινητικότητα στο ζήτημα της μελλοντικής ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Είναι προς το συμφέρον όλων να μην επαναληφθεί ο πόλεμος» πρόσθεσε ο Γένσεν.

«Η Ρωσία δυσκολεύεται πάρα πολύ στρατιωτικά και φαίνεται μη ρεαλιστικό ότι μπορεί να καταλάβει νέα εδάφη. Τώρα το θέμα είναι, μάλλον, τι θα καταφέρει η Ουκρανία να πάρει πίσω», πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε αν είναι άποψη του ΝΑΤΟ ότι η Ουκρανία πρέπει να παραχωρήσει εδάφη προκειμένου να επιτευχθεί ειρήνη με τη Ρωσία και μελλοντική ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο Γένσεν επισήμανε ότι η συζήτηση για το πιθανό καθεστώς μετά τον πόλεμο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και ότι ερωτήματα για την παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία θέτουν άλλοι και όχι η Συμμαχία. «Δεν λέω ότι πρέπει να γίνει έτσι. Αλλά αυτό θα μπορούσε να είναι μια πιθανή λύση», απάντησε ο Γένσεν.

Σημειώνεται πως η Ρωσία έχει καταλάβει την Κριμαία από το 2014, ενώ το 2022 ανακήρυξε εδάφη της το Ντονέτσκ, το Λουχάνσκ, τη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια, απόφαση που έχει απορρίψει από την πρώτη στιγμή το μεγαλύτερο μέρος του δυτικού κόσμου. Το Κίεβο έχει ξεκινήσει εδώ και μερικούς μήνες την αντεπίθεσή της, προσπαθώντας να ανακαταλάβει τα εδάφη αυτά, έχοντας πετύχει μερική απελευθέρωση της Χερσώνας.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Γκαλούζιν δήλωσε νωρίτερα στο TASS ότι η διευθέτηση της σύγκρουσης απαιτεί την επιβεβαίωση των θεμελιωδών αρχών της κυριαρχίας της Ουκρανίας - το ουδέτερο, εκτός ΝΑΤΟ αι μη πυρηνικό καθεστώς της. Πέραν αυτού, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, είναι απαραίτητο «να αναγνωριστούν τα νέα εδαφικά δεδομένα, να διασφαλιστεί η αποστρατιωτικοποίηση και η αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας, τα δικαιώματα των ρωσόφωνων πολιτών και των εθνικών μειονοτήτων της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

 

ΠΗΓΗ: Protothema.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πέρασαν χειροπέδες σε δεσμοφύλακα: Τον έπιασαν με τις πιτζάμες του ενώ έφερε κουκούλα και γάντια

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Τραυματισμός 29χρονου: Καταζητείται ο 33χρονος συγκάτοικος του - Τον μαχαίρωσε έπειτα από λογομαχία

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες

Δίκη για το Μάτι: Φυλάκιση από 111 έως 3 έτη στους 6 ενόχους - Εξαγοράσιμη η ποινή, αφέθηκαν ελεύθεροι

Εκλογές 2024: Αυτή είναι η κοινότητα με τους λιγότερους εκλογείς



Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Υπό κράτηση βρίσκονται από χθες Κυριακή επτά πρόσωπα για τα οποία υπάρχει μαρτυρία για την ενδεχόμενη εμπλοκή τους στην απόπειρα φόνου κατά 34χρονου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top