ΔΙΕΘΝΗ

Χάος στον αέρα της Βρετανίας: «Έπεσε» το σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας

Χάος στον αέρα της Βρετανίας: «Έπεσε» το σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας

Από βλάβη στο δίκτυο συστημάτων ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας επλήγη ο βρετανικός εναέριος χώρος, σύμφωνα με αεροπορική εταιρεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις πτήσεις.

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας (Nats) ο εναέριος χώρος του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι κλειστός. Ωστόσο, υπάρχουν περιορισμοί στη ροή της εναέριας κυκλοφορίας, ως μέτρο ασφαλείας. Άγνωστος παραμένει μέχρι στιγμής ο χρόνος αποκατάστασης της τεχνικής βλάβης.

Παράλληλα, η υπηρεσία ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει σχέση με την ασφάλεια των αερομεταφορών, αναφέροντας: «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σκληρά για την επίλυση του τεχνικού προβλήματος. Προς διευκρίνιση, ο εναέριος χώρος του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι κλειστός, χρειάστηκε να εφαρμόσουμε περιορισμούς στη ροή της εναέριας κυκλοφορίας, οι οποίοι διασφαλίζουν ότι μπορούμε να διατηρήσουμε την ασφάλεια».

 

 

Αναλυτικά τι συμβαίνει ανά αεροδρόμιο

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε αεροδρόμιο είναι διαφορετικά, ενώ ουδείς μπορεί να προβλέψει τι ώρα θα επανέλθει η κανονικότητα.

Το Χίθροου συμβουλεύει τους επιβάτες να επικοινωνήσουν με την αεροπορική τους εταιρεία πριν πετάξουν.

Το αεροδρόμιο του Λούτον και του Μπέρμιγχαμ ανακοίνωσαν ότι εργάζονται για να κατανοήσουν τον αντίκτυπο και το χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου θα μπορούσε να επανέλθει η κανονική λειτουργία.

Στο αεροδρόμιο Τζον Λένον του Λίβερπουλ, οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι τα αεροσκάφη μπορούν ακόμη να φορτωθούν έγκαιρα, αλλά προβλέπουν ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις.

Οι πτήσεις από και προς το Μάντσεστερ προς το παρόν εκτελούνται κανονικά, όμως σύμφωνα με το αεροδρόμιο ότι οι πτήσεις ενδέχεται να διαταραχθούν.

Επιβάτες της Ryanair που έχουν εγκλωβιστεί στο Στάνστεντ αναφέρουν ότι τους είπαν να περιμένουν στην πύλη τους μέχρι νεωτέρας.

Αρκετά προβλήματα εντοπίζονται στις πτήσεις στο Γκάτγουικ, με το αεροδρόμιο να κελεί τους επιβάτες να πάρουν πληροφορίες από την αεροπορική τους αεροπορία.

Αξιωματούχοι στη Σκωτία αναφέρουν ότι παρακολουθούν την κατάσταση. Ωστόσο, οι επιβάτες έχουν ειδοποιηθεί να μην πάνε στο αεροδρόμιο του Εδιμβούργου, πριν μιλήσουν με την αεροπορική τους εταιρεία.

Προβλήματα διαπιστώνονται και στο αεροδρόμιο του Δουβλίνου, που εντοπίζονται καθυστερήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων από και προς την ιρλανδική πρωτεύουσα.

Η Loganair προειδοποίησε πρώτη τους πελάτες της στο Χ(πρώην Twitter) ότι οι πτήσεις ενδέχεται να υποστούν καθυστερήσεις λόγω της βλάβης.

Τι δείχνουν οι χάρτες

Σύμφωνα με το flightradar24.com, τα βρετανικά αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένου του Χίθροου του Λονδίνου, φαίνεται ότι περιορίζουν σημαντικά τις αναχωρήσεις. Οι αφίξεις συνεχίζονται.



Η αεροπορική εταιρεία με έδρα τη Γλασκώβη ανακοίνωσε: «Η αεροπορική εταιρεία Loganair δεν έχει καμία σχέση με την κατάσταση που επικρατεί: Υπήρξε βλάβη σε όλο το δίκτυο των υπολογιστικών συστημάτων ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας του Ηνωμένου Βασιλείου σήμερα το πρωί».

Στην ανακοίνωσή της, η εταιρεία ελπίζει ότι θα εκτελέσει τις περισσότερες πτήσεις εντός Σκωτίας, ωστόσο προειδοποιεί για καθυστερήσεις στις πτήσεις βόρεια προς νότο και στις διεθνείς πτήσεις.

«Παρόλο που ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να εκτελέσουμε τις περισσότερες πτήσεις εντός Σκωτίας βάσει τοπικού συντονισμού και με την ελάχιστη δυνατή αναστάτωση, οι πτήσεις βόρεια προς νότο και οι διεθνείς πτήσεις ενδέχεται να υποστούν καθυστερήσεις. Εάν πετάτε μαζί μας σήμερα, παρακαλούμε να ελέγξετε την ιστοσελίδα μας για τις τελευταίες πληροφορίες σχετικά με την πτήση σας πριν ξεκινήσετε για το αεροδρόμιο», καταλήγει.

Περιορίστηκαν οι αφίξεις στο Χίθροου

Επιβάτες ενημερώθηκαν ότι οι καθυστερήσεις μπορεί να φτάσουν έως και τις 12 ώρες, ενώ οι μηχανικοί προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Σύμφωνα με ιστότοπους παρακολούθησης πτήσεων, λίγα αεροπλάνα μπόρεσαν να απογειωθούν από το Χίθροου του Λονδίνου, από τις 11:30 π.μ. (τοπική ώρα, ώρα Ελλάδος 13:30 μ.μ.) ενώ, οι εισερχόμενες πτήσεις έχουν ανασταλεί.

Εκπρόσωπος της Nats, των εθνικών ελεγκτών εναέριου χώρου, δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε τεχνικό πρόβλημα και έχουμε εφαρμόσει περιορισμούς στη ροή της κυκλοφορίας για να διατηρήσουμε την ασφάλεια. Οι μηχανικοί εργάζονται για να βρουν και στη συνέχεια να επιδιορθώσουν τη βλάβη. Ζητούμε συγγνώμη για την όποια αναστάτωση μπορεί να προκαλέσει αυτό».

Χρήστης του X έγραψε ότι η πτήση από τα Κανάρια Νησιά προς το Μάντσεστερ έχει καθυστέρηση για πάνω από 9 ώρες.

Άλλος χρήστης έγραψε ότι έχει κολλήσει στο αεροδρόμιο του Λανθαρότε.

 

 

Η ενημέρωση της British Airways

Και η British Airways ενημέρωσε τους επιβάτες ότι οι πτήσεις της υπόκεινται σε καθυστερήσεις λόγω βλάβης πληροφορικής στο σύστημα εναέριας κυκλοφορίας.

Εκπρόσωπος της εταιρείας διαβεβαίωσε ότι συνεργάζεται με τους ελεγκτές για να κατανοήσουν τον αντίκτυπο του τεχνικού προβλήματος που επηρεάζει τον εναέριο χώρο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μεταξύ αυτών που επηρεάστηκαν από τις καθυστερήσεις ήταν και πολλοί άνθρωποι που επέστρεφαν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στην Ουγγαρία.

Η παρουσιάστρια του BBC Gabby Logan έγραψε στο Χ (πρώην Twitter) ότι το αεροπλάνο της είχε κολλήσει στον διάδρομο προσγείωσης στο αεροδρόμιο της Βουδαπέστης, προσθέτοντας: «Μετά από σχεδόν 3 εβδομάδες μακριά από την πατρίδα μου απέχω ώρες από το να αγκαλιάσω την οικογένειά μου. Και μόλις μου είπαν ότι ο εναέριος χώρος του Ηνωμένου Βασιλείου είναι κλειστός. Μπορεί να μείνουμε εδώ για 12 ώρες. Έτσι καθόμαστε στο αεροπλάνο και περιμένουμε».

Το Gatwick του Λονδίνου δήλωσε ότι τα αεροπλάνα συνέχιζαν να απογειώνονται και να προσγειώνονται σήμερα το απόγευμα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Στις φλόγες οχήματα στο Τραχώνι – Καταστράφηκαν ολοσχερώς τα περισσότερα – Αποκλείστηκε η σκηνή

Γιώργος Θεοφάνους: «Έχω ξεκάθαρες μνήμες, ακόμα και τώρα όταν οδηγώ και ακούω βροντές, παρκάρω και κλείνω τα αυτιά μου»

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Στη σύλληψη άλλων δύο προσώπων προχώρησαν οι Αρχές, αναφορικά με την απόπειρα φόνου που έλαβε στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top