ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αιτητές ασύλου: Αυτά είναι τα επιδόματα που λαμβάνουν - Που ανέρχεται το ποσό και ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Αιτητές ασύλου: Αυτά είναι τα επιδόματα που λαμβάνουν - Που ανέρχεται το ποσό και ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Τα επιδόματα που λαμβάνουν οι αιτητές πολιτικού ασύλου, είναι ένα θέμα το οποίο ανέκαθεν συζητείτο τόσο σε διάφορες αναρτήσεις και ομάδες στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, όσο και μεταξύ φίλων και γνωστών. Παρ’ όλα αυτά, δεδομένου και των επεισοδίων που εκτυλίχθηκαν σε Χλώρακα και Λεμεσό, το εν λόγω θέμα έχει γίνει πολύ πιο έντονο, όταν συζητείται.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, η Κυβέρνηση στοχεύει στην ανάδειξη της Κύπρου ως «μη ελκυστικού προορισμού για μετανάστευση», σύμφωνα με όσα ανέφεραν ο Υπουργός Εσωτερικών και η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας στην ad hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το δημογραφικό την Τρίτη (05/09). Μάλιστα, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Ιωάννου, μία σκέψη θα ήταν οι αιτητές ασύλου να προσφέρουν κοινωνική εργασία έναντι των επιδομάτων, που λαμβάνουν, σημειώνοντας ότι το θέμα χρειάζεται περαιτέρω εξέταση για το κατά πόσο αυτό θα μπορεί να γίνει υποχρεωτικό και τους μηχανισμούς ελέγχου, που θα το παρακολουθούν, αναφέροντας ότι βρίσκεται και σε συνεννόηση με την εισαγγελία για το θέμα.

Ταυτόχρονα, από πλευράς της η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου, ανέφερε ότι, «σε ότι αφορά τις αρμοδιότητες του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας σε σχέση με το μεταναστευτικό, επεξεργαζόμαστε συγκεκριμένο πλάνο εξορθολογισμού επιδομάτων, αλλά και διασύνδεσης επιδομάτων με την κοινωνική εργασία. Η επεξεργασία βρίσκεται σε επίπεδο υπηρεσιακό. Θα ακολουθήσει σύντομα Διυπουργική συνάντηση, μεταξύ των συναρμοδίων Υπουργείων και του Υφυπουργείου για να θέσουμε τις προτάσεις μας και να ληφθούν αποφάσεις, οι οποίες και θα ανακοινωθούν».

Το ThemaOnline αναζήτησε και βρήκε όλες τις πληροφορίες αναφορικά με τους δικαιούχους των επιδομάτων, τα ποσά που λαμβάνουν και τα κριτήρια βάση των οποίων εγκρίνονται.

Ποια είναι τα επιδόματα που λαμβάνουν

Όπως αναφέρεται, οι Υλικές Συνθήκες Υποδοχής παραχωρούνται από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας με βάση τους Περί Προσφύγων Νόμους, όπως αυτοί τροποποιούνται ή/και αντικαθίστανται.

Οι Υλικές Συνθήκες Υποδοχής περιλαμβάνουν:

1) Οικονομικό Βοήθημα για κάλυψη βασικών αναγκών όπως, τροφή, ρουχισμός και υπόδηση.

2) Οικονομικό Βοήθημα για κάλυψη προσωπικών μικροεξόδων, συμπεριλαμβανομένων εξόδων ηλεκτρισμού και ύδρευσης. Το ποσό του οικονομικού βοηθήματος για κάλυψη προσωπικών μικροεξόδων καθορίζεται ανάλογα με το χώρο διαμονής του αιτούντα.

3) Οικονομικό Βοήθημα για κάλυψη επιδόματος ενοικίου στον ιδιοκτήτη ενοικιαζόμενου υποστατικού.

4) Προκαταβολή Ενοικίου

Ποια είναι τα ποσά που λαμβάνουν

Αξίζει να αναφερθεί ότι, το ύψος των Υλικών Συνθηκών Υποδοχής καθορίζεται με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την κάλυψη των Υλικών Συνθηκών Υποδοχής σε Αιτητές Διεθνούς Προστασίας και τα ποσά καθορίζονται με βάση τον αριθμό μελών της οικογένειας, είναι τα μέγιστα και σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται υπέρβασή τους.

Δείτε τους πίνακες με τα ποσά:

Ποιοι είναι τα κριτήρια για να είναι δικαιούχοι

Όπως διευκρινίζεται, δικαιούχοι είναι οι Αιτητές Διεθνούς Προστασίας, για τους οποίους δεν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης των Υλικών Συνθηκών Υποδοχής σε Κέντρα Υποδοχής ή/και Φιλοξενίας, διαμένουν στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές και πληρούν τόσο οι ίδιοι όσο και τα μέλη της οικογένειας τους τις πιο κάτω προϋποθέσεις:

• Να μην εργάζεται κανένα μέλος της οικογένειας του αιτητή.

• Στην περίπτωση που ο/η αιτητής/τρια ή οποιοδήποτε μέλος εργοδοτείται, η οικογένεια δύναται να συνεχίσει να λαμβάνει βοήθεια εφόσον το μηνιαίο εισόδημα είναι μικρότερο από το συνολικό ποσό της βοήθειας που δικαιούται η οικογένεια, με βάση τους πιο πάνω πίνακες

• Με Διάταγμα της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ημερ. 4/10/2021 παρέχεται το δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας σε Αιτητές Διεθνούς Προστασίας με την παρέλευση ενός (1) μηνός από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης για διεθνή προστασία. Όταν ο αιτητής αποκτήσει δικαίωμα εργασίας, οφείλει όπως:

(α) εγγράφεται ως άνεργος στο Μητρώο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης·

(β) αποδέχεται εργασία σε συγκεκριμένους τομείς που έχουν καθοριστεί, βάσει του Διατάγματος της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

(γ) συμμετέχει σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης ή /και εκπαιδευτικά μαθήματα, εφόσον κληθεί γι’ αυτό και εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας

(δ) αποδέχεται την παροχή υπηρεσιών εξατομικευμένης προσέγγισης από ειδικευμένους συμβούλους απασχόλησης της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης·

(ε) αποδέχεται συναντήσεις και επισκέψεις στην κατοικία του για επιτόπου αξιολόγηση των δεδομένων του από αρμόδιους Λειτουργούς Κοινωνικών Υπηρεσιών σχετικά με τον προγραμματισμό δράσεων για την επαγγελματική, συμβουλευτική καθοδήγηση και την ψυχοκοινωνική στήριξη και την κοινωνική αποκατάστασή του· Αιτητής Διεθνούς Προστασίας που είναι ανάπηρο άτομο ή ανίκανο για εργασία ή αν είναι άνω των 63 δεν έχει την υποχρέωση για εγγραφή στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Στο «περίμενε» για το επίδομα διακίνησης αρκετά ΑμεΑ: Ο λόγος που δεν το λαμβάνουν - Τα ποσά και όσα ισχύουν

Πόσες θερμίδες έχουν τα αγαπημένα μας Πασχαλινά φαγητά - Από τη νηστεία στην υπερκατανάλωση

Με συννεφιά και καταιγίδες η Δευτέρα του Πάσχα - Όσα περιλαμβάνει το καιρικού «μενού»

Τα πιο παράξενα Πασχαλινά έθιμα στον κόσμο, που δεν πρόκειται να σου περάσουν από το μυαλό - Άνθρωποι σκελετοί και παιδιά ζητιάνοι



Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 7.40 το απόγευμα της Κυριακής (6/5) στον κύριο δρόμο Καλού Χωριού - Λεμεσού, έχασε τη ζωή του ο άτυχος Ευτύχιος Χαρίτου, 30 ετών από τη Λεμεσό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top