ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αξιολόγηση νοσηλευτηρίων: Η βαθμολογία, οι ηλικίες που ανταποκρίνονται στο ερωτηματολόγιο και τα ποσοστά

Αξιολόγηση νοσηλευτηρίων: Η βαθμολογία, οι ηλικίες που ανταποκρίνονται στο ερωτηματολόγιο και τα ποσοστά

Αρκετά μειωμένη συνεχίζει να είναι η ανταπόκριση από τους δικαιούχους σχετικά με το ερωτηματολόγιο αξιολόγησης νοσηλευτηρίων, όπως είπε σε δηλώσεις της στο ThemaOnline η Ανώτερη Λειτουργός του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Μόνικα Κυριάκου.

«Η όλη διαδικασία αναφορικά με την αξιολόγηση των υπηρεσιών της ενδονοσοκομειακής τέθηκε σε εφαρμογή από τον Απρίλιο. Με το που παίρνει ένα ασθενής εξιτήριο,  το νοσηλευτήριο υποβάλλει απαίτηση στον ΟΑΥ για αποζημίωση και η δράση αυτή πυροδοτεί την αποστολή ενός email στον δικαιούχο», είπε συγκεκριμένα.

«Το ερωτηματολόγιο αποτελείται από εννέα σύντομες ερωτήσεις κλειστού τύπου και ο δικαιούχος επιλέγει απάντηση. Η διαδικασία αυτή επιδέχεται πολύ περισσότερης αποδοχής από πλευράς των δικαιούχων. Τα στοιχεία μέχρι τέλος Ιουλίου δείχνουν ότι σε σχέση με το πόσα άτομα νοσηλεύτηκαν, αυτοί οι οποίο απάντησαν στο σχετικό ερωτηματολόγιο ήταν μόλις το 9% των ασθενών, ένα πολύ μικρό ποσοστό», πρόσθεσε

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αξιολόγηση αυτή λαμβάνεται υπόψη και από τα νοσηλευτήρια και από τον ΟΑΥ όσο αφορά την βελτίωση της ποιότητας.

«Η ανταπόκριση περίπου κυμαίνεται στο ίδιο ποσοστό με τον πρώτο μηνά «ζωής» του ερωτηματολογίου γύρω στο 9-10%. Ελπίζουμε να μην μειωθεί κι άλλο», ανέφερε η κυρία Κυριάκου.

Λόγοι που δεν ανταποκρίνονται οι πολίτες

1/ Επειδή οι πολίτες δεν λαμβάνουν το email ακριβώς μόλις βγαίνουν από το νοσοκομείο. Το λαμβάνουν όταν το νοσηλευτήριο υποβάλει την απαίτηση του, άρα αν ένα νοσηλευτήριο θέλει κάποιες εβδομάδες να ολοκληρώσει τα στοιχεία, μπορεί να περάσουν και 20 μέρες.

2/ Το άλλο που μπορεί να προκαλεί αντικίνητρο είναι το γεγονός ότι έρχεται με email το οποίο αρκετά άτομα μπορεί να μην το χρησιμοποιούν συχνά ή να μην το κοιτάζουν συχνά, άρα ο τρόπος που αποστέλλεται μπορεί να μην είναι ο πλέον κατάλληλος.

3/ Τρίτος λόγος είναι ότι μπορεί ακόμη να μην πείστηκε ο κόσμος ότι με αυτόν τον τρόπο συμβάλλει στο να επέλθει μία αλλαγή και αυτό δεν ισχύει. Μόνο και μόνο που τα νοσηλευτήρια λαμβάνουν διαφοροποιημένη αποζημίωση ανάλογα με το πόσο ικανοποιημένος είναι ο κόσμος, σίγουρα αυτό είναι κίνητρο για να λειτουργούν καλύτερα τα νοσηλευτήρια.

«Η άποψη του κόσμου μετρά για τον οργανισμό και έχει αντίκτυπο», τόνισε η κυρία Κυριάκου.

«Το ευχάριστο είναι ότι η βαθμολογία για το 9% που απάντησε είναι στα 8,8 στα 10 άρα σημαίνει ότι ο κόσμος φαίνεται να είναι ευχαριστημένος από τον τρόπο που τυγχάνει διαχείρισης από τα νοσηλευτήρια», πρόσθεσε.

Όσο αφορά στο ποιοι απαντάνε, η Ανώτερη λειτουργός του ΟΑΥ σημείωσε ότι «το δείγμα που απαντούν στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτούς που νοσηλεύονται στα δημόσια του ΟΚΥπΥ. Από το 9%, το 75% προέρχεται από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και το 25% από ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε δημόσια νοσηλευτήρια»

«Αυτοί που απαντούν πιο συχνά είναι η ηλικιακή ομάδα 30-39 ετών, ενώ φαίνεται ότι οι μεγάλες ηλικίες άνω των 80 αλλά και οι πιο νεαροί δηλαδή 20-29 ετών απαντούν λιγότερο στο ερωτηματολόγιο, με τις γυναίκες να κρατούν τα σκήπτρα», είπε συγκεκριμένα.

Καταλήγοντας, η κυρία Κυριάκου επισήμανε ότι «αυτή τη στιγμή μελετάμε το τι μπορούμε να κάνουμε για να το κάνουμε πιο εύχρηστο, ενώ να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα αποστέλλονται ανώνυμα και στα νοσηλευτήρια ώστε να ξέρουν σε ποιο τομέα πήραν την πιο χαμηλή βαθμολογία για να προσπαθήσουν να το βελτιώσουν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μεγάλη πυρκαγιά στην Επ. Πάφου: Στη μάχη επτά πτητικά μέσα - Ενεργοποιήθηκε το «Ίκαρος 2»

Θερμοπληξία vs ηλίαση: Η διαφορά τους, τα συμπτώματα και όσοι διατρέχουν κίνδυνο - Όσα πρέπει να προσέξουμε

Αυτές οι ομάδες πληθυσμού έχουν δικαίωμα σε χαμηλότερη χρέωση στο ρεύμα - Ποιος επωμίζεται το κόστος;

Επεκτείνεται το όριο ηλικίας στο Σχέδιο Επιδότησης Διδάκτρων - Τι ισχύει για ιδιωτικά και τι για δημόσια νηπιαγωγεία

Τριγμοί στο ΔΗΚΟ - Ανοίγει συζήτηση για αποχώρηση από την κυβέρνηση - Ενδοσκόπηση κομμάτων για το αποτέλεσμα των εκλογών

«Καμίνι» η Κύπρος: Κόκκινη Προειδοποίηση - Φτάνει τους 45 βαθμούς η θερμοκρασίαΝέα τραγωδια στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο Λάμπρος Γεωργίου - Το φορτηγό του έπεσε σε χαράδρα

Νέα τραγωδια στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο Λάμπρος Γεωργίου - Το φορτηγό του έπεσε σε χαράδρα

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που συνέβη χθες το απόγευμα στην επαρχία Λευκωσίας, έχασε τη ζωή του ο Λάμπρος Γεωργίου, 58 ετών από την Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top