Υπουργικό: Παράταση έξι μηνών στον μηδενικό ΦΠΑ σε προϊόντα - Στον κατάλογο καφές και ζάχαρη
13.09.2023 - 11:50
Καλά τα νέα για τους καταναλωτές, αφού το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα (13/9) την παράταση του μέτρου του μηδενικού ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης καθώς και την προσθήκη νέων προϊόντων στον κατάλογο.
Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, ανέφερε ότι δόθηκε παράταση για το μέτρο του μηδενικού συντελεστη ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα, το οποίο ήταν προσωρινό και θα ίσχυε μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τον κ. Κεραυνό δόθηκε παράταση έξι μηνών ενώ στον κατάλογο των προϊόντων με μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ έχουν προστεθεί ακόμα δύο προϊόντα καθημερινής χρήσης – ο καφές και η ζάχαρη.
Να υπενθυμίσουμε ότι, από τις 5 Μαΐου είχε τεθεί σε ισχύ ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ σε μια σειρά από βασικά αγαθά.
Συγκεκριμένα για τα εξής αγαθά:
-Ψωμί: όλα τα είδη ψωμιού φρέσκο ή κατεψυγμένο με ή χωρίς προζύμι (π.χ. λευκό, μαύρο, ολικής αλέσεως, πολύσπορο, χωριάτικο, σικάλεως, καλαμποκόψωμο, μπαγκέτα, τσιαπάτα, ψωμί σε φέττες, φραντζολάκια, πίττες). Δεν συμπεριλαμβάνονται τα αρτοσκευάσματα, τα αποξηραμένα και οποιοδήποτε ψωμί με πρόσθετα υλικά όπως π.χ. σταφίδες, ξηροί καρποί, αρωματικά.
- Παιδικές τροφές: σε σκόνη, ξηρή ή και υγρή μορφή οι οποίες προορίζονται για κατανάλωση από παιδιά. Δεν συμπεριλαμβάνονται τα σνακ (π.χ. τσιπς, ξηροί καρποί, ζαχαρωτά, σοκολάτες, παγωτά).
- Παιδικές πάνες
- Προϊόντα για τη γυναικεία υγιεινή προστασία (ταμπόν, σερβιέτες υγιεινής και σερβιέτες ακράτειας)
Το μήνυμα ότι ο στόχος είναι να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό από εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά μετέφερε ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στους δύο ηγέτες – τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Τ/κ ηγέτη - κατά την συνάντηση που είχαν το Σάββατο στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης.