ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θέλεις να γίνεις ταξιτζής; Μάθε όλα όσα χρειάζονται για το κόστος και τις απαραίτητες διαδικασίες

Θέλεις να γίνεις ταξιτζής; Μάθε όλα όσα χρειάζονται για το κόστος και τις απαραίτητες διαδικασίες

Αυξημένο φαίνεται να είναι το ενδιαφέρον για απόκτηση επαγγελματικής άδειας ταξί, και αυτό διαφαίνεται από τη συμμετοχή στις τελευταίες εξετάσεις, τον περασμένο Ιούνιο.

Το ThemaOnline επικοινώνησε τόσο με την Παγκύπρια Ομοσπονδία Αστικών Ταξί (ΠΟΑΤ - ΠΟΒΕΚ) όσο και με το Τμήμα Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ) και σας μεταφέρει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να μπείτε στο επάγγελμα του οδηγού ταξί.

Το Τμήμα Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ) διεξάγει εξετάσεις για επαγγελματικές άδειες οδηγού για την κατηγορία ταξί συνήθως δύο φορές τον χρόνο. Οι τελευταίες διεξήχθησαν τον περασμένο Ιούνιο και τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα.

Όπως δήλωσε στο ThemaOnline η Αν. Διευθύντρια του ΤΟΜ, Ελένη Πίπη, οι επόμενες εξετάσεις αναμένεται να διεξαχθούν την επόμενη χρονιά, Φεβρουάριο ή Μάρτιο. Όσον αφορά τον χρόνο που χρειάζεται για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η Ελένη Πίπη σημείωσε ότι «με βάση τον νόμο ορίζεται πενταμελής επιτροπή η οποία ετοιμάζει τα θέματα και διορθώνει τα γραπτά. Τα άτομα αυτά είναι ήδη επιβαρυμένα με τα προσωπικά τους καθήκοντα στη Δημόσια Υπηρεσία για αυτό υπάρχει μια σχετική καθυστέρηση».

Το κόστος για συμμετοχή στις εξετάσεις ανέρχεται στα 70 ευρώ. Εφόσον ο συμμετέχον περάσει τη βάση που ορίζεται στην επιστολή που λαμβάνει για τις οδηγίες των εξετάσεων, δικαιούται να προχωρήσει στην έκδοση της επαγγελματικής άδειας οδηγού στην κατηγορία ταξί.

Για να εκδοθεί η άδεια, αφού έχει πετύχει στις εξετάσεις, πρέπει κατά την χορήγησή της, ο ενδιαφερόμενος να προσκομίσει λευκό ποινικό μητρώο (η έκδοση του οποίου μπορεί να γίνει από την Αστυνομία στα κεντρικά ή τα επαρχιακά γραφεία της και κοστίζει 25 ευρώ) καθώς και χαρτί από γιατρό που να βεβαιώνει την καλή φυσική κατάσταση. Σημειώνεται ότι το λευκό ποινικό μητρώο έχει διάρκεια ένα μήνα για αυτό και πρέπει να ισχύει κατά τη διάρκεια της χορήγησης της άδειας.

Δεδομένου ότι ο ενδιαφερόμενος πληροί όλα τα πιο πάνω κριτήρια προσέρχεται σε ένα από τα Επαρχιακά Γραφεία του ΤΟΜ και εκδίδει την επαγγελματική άδεια οδηγού του με κόστος τα 17 ευρώ περίπου.

Η άδεια αυτή θα έχει διάρκεια πέντε χρόνια. Για την ανανέωσή της, θα πρέπει ο κάτοχος της άδειας να παρουσιάσει ξανά επικαιροποιημένο λευκό ποινικό μητρώο και χαρτί γιατρού και να πληρώσει το ποσό της εκτύπωσης.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Αστικών Ταξί (ΠΟΑΤ - ΠΟΒΕΚ), Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, σημείωσε ότι υπάρχει και ειδικό βιβλίο στα βιβλιοπωλεία το οποίο έχει εκδώσει το Τμήμα Οδικών Μεταφορών αποκλειστικά για την επαγγελματική άδεια οδηγού στην κατηγορία ταξί που μπορεί να βοηθήσει τους ενδιαφερόμενους με την ύλη των εξετάσεων.

Τόνισε ότι για να μπορεί να γίνει κάποιος οδηγός, αφού έχει αποκτήσει την επαγγελματική άδεια οδηγού, υπάρχουν τρεις τρόποι: να αγοράσει την άδεια οδικής χρήσης στην κατηγορία ταξί (το γνωστό ‘Τ’), να ενοικιάσει την άδεια οδικής χρήσης ή να εργοδοτηθεί ως οδηγός.

«Η άδεια οδικής χρήσης θεωρείται ως περιουσιακό στοιχείο του κατόχου. Το κόστος αγοράς του ‘Τ’ μπορεί να φτάσει μέχρι 50 και 60 χιλ. ευρώ ανάλογα με το παζάρι, την περιοχή (τουριστική ή μη) και την κατηγορία, δηλαδή αν είναι αστικό, αγροτικό ή υπεραστικό», υπέδειξε ο κ. Κωνσταντίνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρμοδιότητα για έκδοση νέων αδειών οδικής χρήσης στην κατηγορία ταξί ανήκει στην Αρχή Αδειών.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μαρίνα Λεμεσού: Επιχείρησαν να φύγουν από το parking χωρίς να πληρώσουν - Πρόταξαν μαχαίρι σε αστυνομικούς

Επεισόδια έξω από ΑΔΕ Λεμεσού: Αύριο η απόφαση για τους 10 που συνελήφθησαν - Τα αδικήματα που τους βαραίνουν

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Ιωάννα Τούνη: Ο προβληματισμός που μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους – «Δεν ξέρω τι πάει λάθος»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top