ΔΙΕΘΝΗ

Νεκρός ο αδερφός του «εγκεφάλου» της Χαμάς που οργάνωσε την επίθεση στο Ισραήλ – Τι γνωρίζουμε για τον Μοχάμεντ Ντέιφ

Νεκρός ο αδερφός του «εγκεφάλου» της Χαμάς που οργάνωσε την επίθεση στο Ισραήλ – Τι γνωρίζουμε για τον Μοχάμεντ Ντέιφ

Το Ισραήλ αποκαλεί την καταστροφική επίθεση της περασμένης εβδομάδας από τη Χαμάς ως τη δική του 11η Σεπτεμβρίου. Ο εγκέφαλος πίσω από την επίθεση, ο Παλαιστίνιος μαχητής Μοχάμεντ Ντέιφ, την αποκαλεί «πλημμύρα του Αλ Άκσα».

Η φράση που χρησιμοποίησε ο πλέον καταζητούμενος άνδρας του Ισραήλ σε ένα ηχητικό μήνυμα που μεταδόθηκε καθώς η Χαμάς εκτόξευε χιλιάδες ρουκέτες από τη λωρίδα της Γάζας το Σάββατο σηματοδότησε ότι η επίθεση ήταν εκδίκηση για τις ισραηλινές επιδρομές στο τέμενος Αλ Άκσα της Ιερουσαλήμ.

Ήταν τον Μάιο του 2021, μετά την επιδρομή στον τρίτο ιερότερο χώρο του Ισλάμ που εξόργισε τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο, όταν ο Ντέιφ άρχισε να σχεδιάζει την επιχείρηση που έχει σκοτώσει περισσότερους από 1.200 ανθρώπους στο Ισραήλ, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στη Χαμάς στη Γάζα.

«Αφορμή αποτέλεσαν σκηνές και πλάνα από το Ισραήλ να εισβάλλει στο τέμενος Αλ Άκσα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, να χτυπάει πιστούς, να τους επιτίθεται, να σέρνει ηλικιωμένους και νέους άνδρες έξω από το τέμενος», δήλωσε η πηγή, σύμφωνα με το Reuters. «Όλα αυτά τροφοδότησαν και πυροδότησαν την οργή».

Αυτή η έφοδος στο τζαμί, που αποτελεί εδώ και καιρό σημείο αιχμής για βία σε θέματα κυριαρχίας και θρησκείας στην Ιερουσαλήμ, συνέβαλε στην έναρξη 11 ημερών μαχών μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Πάνω από δύο χρόνια μετά, η επίθεση του Σαββάτου, το χειρότερο ρήγμα στην άμυνα του Ισραήλ από την αραβοϊσραηλινή σύγκρουση του 1973, ώθησε το Ισραήλ να κηρύξει πόλεμο και να εξαπολύσει αντίποινα στη Γάζα, που είχαν σκοτώσει περισσότερους από 800 ανθρώπους μέχρι την Τρίτη.

Επιζών από επτά ισραηλινές απόπειρες δολοφονίας, η πιο πρόσφατη το 2021, ο Ντέιφ μιλάει σπάνια και δεν εμφανίζεται ποτέ δημοσίως. Έτσι, όταν το τηλεοπτικό κανάλι της Χαμάς ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να μιλήσει το Σάββατο, οι Παλαιστίνιοι ήξεραν ότι κάτι σημαντικό ήταν σε εξέλιξη. «Σήμερα η οργή της Αλ Άκσα, η οργή του λαού και του έθνους μας εκρήγνυται. Οι μουτζαχεντίν (μαχητές) μας, σήμερα είναι η μέρα σας για να κάνετε αυτόν τον εγκληματία να καταλάβει ότι ο χρόνος του έχει τελειώσει», είπε ο Ντέιφ στο μήνυμα.

Υπάρχουν μόνο τρεις εικόνες του Deif: μία στα 20 του χρόνια, μία άλλη με τον ίδιο μασκοφόρο και μία εικόνα της σκιάς του, η οποία χρησιμοποιήθηκε όταν μεταδόθηκε το ηχογραφημένο μήνυμα.

 

Το πού βρίσκεται ο Ντέιφ είναι άγνωστο, αν και το πιθανότερο είναι ότι βρίσκεται στη Γάζα, στον λαβύρινθο των τούνελ κάτω από τον θύλακα. Μια ισραηλινή πηγή ασφαλείας δήλωσε ότι ο Ντέιφ συμμετείχε άμεσα στο σχεδιασμό και τις επιχειρησιακές πτυχές της επίθεσης.

Νεκρός ο αδερφός του σε ισραηλινό χτύπημα στο σπίτι του πατέρα του

Παλαιστινιακές πηγές δήλωσαν ότι ένα από τα σπίτια που χτυπήθηκαν από ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στη Γάζα κατά τη διάρκεια της νύχτας ανήκε στον πατέρα του Ντέιφ. Ο αδελφός του και δύο άλλα μέλη της οικογένειας σκοτώθηκαν στο χτύπημα, σύμφωνα με τις πηγές.

Η πηγή προσκείμενη στη Χαμάς δήλωσε ότι η απόφαση για την προετοιμασία της επίθεσης ελήφθη από κοινού από τον Ντέιφ, ο οποίος διοικεί τις Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ της Χαμάς, μαζί με τον Γιεχία Σινουάρ, τον ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, αλλά ήταν σαφές ποιος ήταν ο αρχιτέκτονας.

«Υπάρχουν δύο εγκέφαλοι, αλλά υπάρχει ένας ιθύνων νους», δήλωσε η πηγή, προσθέτοντας ότι οι πληροφορίες για την επιχείρηση ήταν γνωστές μόνο σε μια χούφτα ηγετών της Χαμάς.

Πηγή: newsbeast.gr

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Οι ανακαλύψεις τις ΕΝΙ στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου (ΑΟΖ) και τα σενάρια για αξιοποίηση των επιβεβαιωμένων γεωτρήσεων, καθώς και οι προτιμώμενες λύσεις για αποτελεσματική ικανοποίηση των εγχώριων ενεργειακών προτεραιοτήτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ENI Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, στην παρουσία των Υπουργών Ενέργειας και Εξωτερικών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top