ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υφ. Πρόνοιας: «Το 50% επιδόματος τέκνου θα δίνεται για φοιτητές πολυτέκνων»

Υφ. Πρόνοιας: «Το 50% επιδόματος τέκνου θα δίνεται για φοιτητές πολυτέκνων»

Θα καταβάλλεται το 50% του επιδόματος τέκνου για τους φοιτητές πολύτεκνων οικογενειών μέχρι την απόκτηση πρώτου πτυχίου δήλωσε την Κυριακή η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου, σημειώνοντας ότι ο αριθμός των δυνητικών δικαιούχων είναι 3.860 οικογένειες πολυτέκνων.

Η κ. Ευαγγέλου σε χαιρετισμό της, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στο 16ο Τακτικό Παγκύπριο Συνέδριο της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων, έκανε αναφορά στα μέτρα στήριξης προς τους πολύτεκνους διαβεβαιώνοντάς ότι η κυβέρνηση και το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας θα συνεχίσουν να στέκονται αρωγοί και συνοδοιπόροι τους.

Αναφερόμενη στις τρέχουσες διεθνείς και οικονομικές εξελίξεις είπε ότι σε αυτό το πλαίσιο λήφθηκαν πριν από λίγες μέρες μέτρα που ενισχύουν και τις πολύτεκνες οικογένειες, λέγοντας ότι ορισμένα εξ αυτών αφορούν αιτήματα χρόνων της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων, όπως η συμπερίληψη των φοιτητών των πολύτεκνων οικογενειών για σκοπούς επιδόματος τέκνου. 

Η Υφυπουργός εξήγησε ότι στη νέα αυτή κατηγορία δικαιούχων θα καταβάλλεται το 50% του επιδόματος τέκνου και αφορά φοιτητές πολύτεκνων οικογενειών μέχρι την απόκτηση πρώτου πτυχίου, μέχρι 23 ετών για κορίτσια και 24 ετών για αγόρια, εφόσον είναι φοιτητές. Σημείωσε ότι ο αριθμός των δυνητικών δικαιούχων είναι 3.860 οικογένειες πολυτέκνων που λαμβάνουν επίδομα τέκνου με το δημοσιονομικό κόστος να εκτιμάται σε ποσό ύψους περίπου 3.3 εκατομμυρίων ευρώ.

Επιπλέον ανέφερε ότι ένα άλλο ένα ενισχυτικό μέτρο είναι και η αύξηση του 5% στο επίδομα τέκνου, με δημοσιονομικό κόστος 3.7 εκατομμύρια ευρώ που αφορά σχεδόν 60 χιλιάδες πολίτες, ανάμεσά τους και πολύτεκνες οικογένειες.

Η κ. Ευαγγέλου επεσήμανε ότι και τα δυο προαναφερθέντα μέτρα είναι μόνιμα κα,ι ως εκ τούτου, χρήζουν νομοθετικής ρύθμισης.

Ακόμη, η Υφυπουργός είπε ότι η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, από την πρώτη στιγμή επικεντρώθηκε στα θέματα που απασχολούν τους πολύτεκνους  και έκανε αναφορά σε αποφάσεις της Κυβέρνησης που λήφθηκαν.

Μεταξύ άλλων, είπε ότι δόθηκε εφάπαξ θερινό επίδομα σε όσες οικογένειες ήταν δικαιούχες επιδόματος τέκνου και είχαν τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα, ύψους 70 ευρώ ανά παιδί για κάθε οικογένεια με τρία εξαρτώμενα παιδιά και 100 ευρώ ανά παιδί για οικογένειες με 4 ή περισσότερα εξαρτώμενα. Σημείωσε ότι ο συνολικός αριθμός των παιδιών που επωφελήθηκαν ανήλθε περίπου στις 25.000 και το ποσό που δαπανήθηκε ήταν στα περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ.

Είπε ακόμη ότι αυξήθηκε το Τιμητικό Επίδομα Πολύτεκνης Μάνας κατά 50 ευρώ προς όφελος 16.000 πολύτεκνων μητέρων, κατά τρόπο ώστε, από το 2023 και μετέπειτα το ετήσιο ύψος να ανέρχεται, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία, σε 250, 300 ή 450 ευρώ, με ετήσια δαπάνη 800.000 ευρώ.

Η κ. Ευαγγέλου αναφέρθηκε και στη διεύρυνση του Νέου Σχεδίου Επιδότησης Διδάκτρων και Σίτισης Παιδιών ηλικίας μέχρι 4 ετών, μέσω του οποίου δύνανται πλέον να επωφεληθούν όλοι οι δικαιούχοι του επιδόματος τέκνου, λέγοντας ότι για το σχολικό έτος 2023-2024 οι εν δυνάμει δικαιούχοι εκτιμώνται σε περίπου  21 χιλιάδες  παιδιά.

Επιπλέον, η Υφυπουργός ανέφερε ότι μέσα από άλλα προγράμματα του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, όπως είναι το Σχέδιο Κρατικών Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας, προωθείται η συνεργασία με αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλους μη κυβερνητικούς οργανισμούς, για τη λειτουργία προγραμμάτων στήριξης της οικογένειας και ιδιαίτερα όσον αφορά στη λειτουργία προγραμμάτων φροντίδας παιδιών.

Επιπρόσθετα, είπε η κ. Ευαγγέλου στο πλαίσιο ανάπτυξης προγραμμάτων φροντίδας και απασχόλησης παιδιών προσχολικής ηλικίας στις ορεινές κοινότητες, έχουν ήδη λειτουργήσει οι βρεφοπαιδοκομικοί σταθμοί Καλοπαναγιώτη και Πάχνας, ενώ αναμένεται εντός του τρέχοντος έτους και η ολοκλήρωση των βρεφοπαιδοκομικών σταθμών Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου και Τριμίκλινης.

«Υλοποιούμε επίσης, το έργο 'Προίκα του Μωρού', το οποίο έχει επεκταθεί και στη νέα προγραμματική περίοδο στο πλαίσιο του Προγράμματος "ΘΑΛΕΙΑ 2021-2027" με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο», ανέφερε η Υφυπουργός.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας  2021-2026, δίνεται η ευκαιρία στην Κυπριακή Δημοκρατία,  τόσο για τη δημιουργία νέων δομών κοινωνικής φροντίδας, όσο και για την αναβάθμιση ή επέκταση υφιστάμενων δομών, δηλαδή βρεφοπαιδοκομικών σταθμών και κέντρων προστασίας και απασχόλησης Παιδιών για παιδιά ηλικίας μέχρι 4 χρονών και από 6-13 χρονών, καθώς και κέντρων φροντίδας παιδιών, δηλαδή βρεφοπαιδοκομικών σταθμών, για τις ηλικίες μέχρι 4χρονών.

Ακόμη υπενθύμισε ότι πριν λίγες μέρες, ο Υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ολοκληρωμένο πλάνο Στεγαστικής Πολιτικής για μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα καθώς και για ευάλωτους.

Η κ. Ευαγγέλου ανέφερε ότι η κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη, αλλά και η ίδια προσωπικά, ως Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, προσδίδουν ιδιαίτερη σημασία στη στήριξη των πολύτεκνων οικογενειών, αλλά και στην ανάπτυξη πολιτικών οι οποίες να ενισχύουν την οικογένεια και τη συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top