ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπάρχει νομοθεσία για την διακίνηση των φορτηγών στους αυτοκινητόδρομους; - Ο λόγος που καταγράφονται «απανωτά» ατυχήματα

Υπάρχει νομοθεσία για την διακίνηση των φορτηγών στους αυτοκινητόδρομους; - Ο λόγος που καταγράφονται «απανωτά» ατυχήματα

Θέμα έντονης συζήτησης αλλά και κριτικής βρέθηκε τις τελευταίες μέρες το ζήτημα της διακίνησης των φορτηγών στους αυτοκινητόδρομους, αφού μέσα σε μόνο λίγα 24ωρα πέτρα που εκσφενδονίστηκε από τροχό φορτηγού και χτύπησε επτάχρονο κοριτσάκι στο κεφάλι ενώ φορτηγά, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, ανατράπηκαν και είχαν ως αποτέλεσμα να κλείσει ο αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας-Λεμεσού για αρκετές ώρες.

Εύλογο οπότε είναι το ερώτημα που τίθεται αν για την διακίνηση των φορτηγών στους αυτοκινητόδρομους υπάρχει νομοθεσία και αν ναι, τι προνοεί.

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών, Μαρίνος Μουσιούττας, ανέφερε ότι υπάρχει νομοθεσία αλλά είναι η ίδια που ισχύει και για τα υπόλοιπα αυτοκίνητα.

«Η νομοθεσία που υπάρχει και αφορά όλα τα αυτοκίνητα είναι αυτή που προνοεί ότι πρέπει να ακολουθούν τα όρια ταχύτητας, να έχουν κόφτες ταχύτητας, να έχουν ταχογράφους, να μεταφέρουν αναλόγως του είδους του αυτοκινήτου το βάρος που δικαιούνται ενώ υπάρχουν και οι πινακίδες σε σημεία που λένε ότι είναι μόνο για φορτηγά», επεσήμανε ο κ. Μουσιούττας, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει νομοθεσία που να καθορίζει κάτι συγκεκριμένο για τα φορτηγά.

«Δεν υπάρχει για παράδειγμα νομοθεσία που να λέει ότι τα φορτηγά δεν δικαιούνται να διακινούνται στις ώρες αιχμής. Γι’ αυτό είχαμε πριν 15 μέρες εγγράψει το θέμα για να το συζητήσουμε στην Επιτροπή Μεταφορών. Το συζητήσαμε, με σχεδόν όλους τους εμπλεκόμενους να διερωτώνται γιατί εγγράφεται το συγκεκριμένο θέμα. Εμείς τονίζω θέσαμε το θέμα στην Επιτροπή επειδή τίθεται θέμα ασφάλειας τόσο για τους ίδιους τους οδηγούς των φορτηγών όσο και για τους υπόλοιπους οδηγούς μέσα στους αυτοκινητόδρομους», πρόσθεσε.

Όπως σημείωσε ο κ. Μουσιούττας, αυτό που ζητά η Επιτροπή Μεταφορών είναι να μπει κάποιος περιορισμός στην χρήση των αυτοκινητόδρομων από τα βαρέα οχήματα που θα βοηθήσει το κυκλοφοριακό και το θέμα ασφάλειας, χωρίς ωστόσο να είναι ανασταλτικός για τις δουλείες των οδηγών των φορτηγών.

«Για παράδειγμα στις ώρες αιχμής, κατά τις 7-9 δηλαδή, μπορεί να μπει περιορισμός να μην μετακινούνται φορτηγά μέσα στους αυτοκινητόδρομους, να κυκλοφορούν πριν ή μετά που είναι πιο λίγη η κίνηση. Αυτά είναι σκέψεις όμως που έγινε και περιμένουμε στατιστικά στοιχεία από την Αστυνομία, ώστε να επανεγγραφεί το θέμα και να μιλήσουμε με το αρμόδιο Υπουργείο αν έχουν πρόθεση για κάποια νομοθεσία. Αν όχι, θεωρώ μπορούμε να βάλουμε εμείς πρόταση νόμου για να συζητηθεί και να καταλήξει κάπου. Είμαστε στο αρχικό στάδιο όμως, τα συμβάντα των τελευταίων ημερών βοήθησαν δυστυχώς με το να ξαναβγεί στην επιφάνεια το θέμα και να ευαισθητοποιηθεί περισσότερο ο κόσμος», πρόσθεσε.

Ο λόγος που καταγράφονται «απανωτά» ατυχήματα

Σύμφωνα με τον κ. Μουσιούττα, ο κύριος λόγος που καταγράφονται τόσα ατυχήματα με φορτηγά στους αυτοκινητόδρομος είναι η μη τήρηση της νομοθεσίας καθώς και ο ελλιπής έλεγχος.

«Όπως προαναφέραμε, αν και υπάρχει νομοθεσία, το θέμα είναι το πόσο ακολουθείται καθώς και κάθε πόσο γίνονται έλεγχοι», ανέφερε συγκεκριμένα, τονίζοντας ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι εντατικοποίηση των ελέγχων καθώς και αύξηση των ποινών.

«Η αύξηση στις ποινές αναμένεται να αποτρέψει κάποιο να παρανομήσει, δεν θα ρισκάρει για παράδειγμα να φορτώσει περισσότερα κιλά στο φορτηγό αν θα λάβει πρόστιμο χιλιάδων ευρώ», εξήγησε.

Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Μουσιούττας, μπορεί να γίνει και μια ενημερωτική εκστρατεία, ώστε να ενημερωθούν οι οδηγοί για την νομοθεσία.

«Σαν Επιτροπή Μεταφορών, στόχος μας είναι, πέρα του νομοθετικού έργου μας, να παρεμβαίνουμε, πάντα μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας, για να γίνονται συγκλίσεις απόψεων, να υπάρχουν διαφοροποιήσεις και να προβάλουμε θέματα για να βγουν από το συρτάρι ώστε να ενεργοποιηθεί είτε η Εκτελεστική εξουσία είτε οποιοιδήποτε αρμόδιοι για να τα συζητήσουν ή να νομοθετήσουν», είπε καταληκτικά.

Στους δρόμους η Αστυνομία για φορτηγά, λεωφορεία και ταξί

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αστυνομία προχώρησε σε εντατικοποίηση των επιχειρήσεων ενημέρωσης και αστυνόμευσης, με αυξημένους οδικούς ελέγχους για την οδήγηση φορτηγών, λεωφορείων και ταξί από την Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου, μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου 2023.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, η νέα συντονισμένη δράση θα έχει ως επίκεντρο τον έλεγχο της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλης, από επαγγελματίες οδηγούς φορτηγών, λεωφορείων, και ταξί, καθώς και τον έλεγχο της καταλληλότητας των οχημάτων, με ιδιαίτερη έμφαση στην καταλληλότητα των ελαστικών τους.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μας τα... χαλάει ο καιρός - Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι

Ζίζυρος, σακκουλλοδρομίες και άλλα 10 παραδοσιακά παιχνίδια του Πάσχα στην Κύπρο - Διατηρούνται αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου

Γρίπη των πτηνών και σε… αγελάδες: Πώς και πότε μεταδίδεται στον άνθρωπο - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Επεισοδιακή νύχτα στη Λεμεσό - Έκαψαν περιπολικό και επιτέθηκαν σε αστυνομικούς

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα λειτουργήσει σύστημα καμερών για παράνομη στάθμευση - Οι λεπτομέρειες



Στις φλόγες κατοικία στη Λεμεσό το βράδυ της Ανάστασης - Έτρεχε η Πυροσβεσιτκή -Δείτε βίντεο

Στις φλόγες κατοικία στη Λεμεσό το βράδυ της Ανάστασης - Έτρεχε η Πυροσβεσιτκή -Δείτε βίντεο

Στις φλόγες τυλίχθηκε κατοικία στην περιοχή της Γερμασόγειας, το βράδυ του Σαββάτου (4/5).

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top