ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Οικογένειες έχουν διαλυθεί» - Επιστολή βουλευτών σε ΠτΔ για συγγενείς ασθενών στο εξωτερικό

«Οικογένειες έχουν διαλυθεί» - Επιστολή βουλευτών σε ΠτΔ για συγγενείς ασθενών στο εξωτερικό

Επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, αποστέλλουν εντός των επόμενων ωρών οι Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας με αίτημα να ενσωματωθεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2024, ένα ποσό της τάξης των τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ ούτως ώστε να στηριχθούν οι οικογένειες αλλά και οι συγγενείς όσων ασθενών μεταβαίνουν στο εξωτερικό.

Το εν λόγω θέμα τέθηκε επί τάπητος στη συνεδρία της Πέμπτης, όπου μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η ανάγκη κάλυψης των μη ιατρικών εξόδων (μετάβαση, διαμονή, σίτιση κ.ά.) των ασθενών και των συνοδών τους όταν το κράτος αποφασίζει την αποστολή στο εξωτερικό για θεραπεία.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος, δήλωσε ότι η πολιτεία θα πρέπει επιτέλους να αναλάβει τη δική της ευθύνη λέγοντας ότι το Υπουργείο Υγείας έχει ζητήσει από το Υπουργείο Οικονομικών την καταβολή μόνο 350.000 ευρώ προς τον ΟΑΥ για κάλυψη συγκεκριμένων επιδοτούμενων ασθενών στο εξωτερικό την ώρα που μελέτη του 2020 αναφέρει ότι τα χρήματα τα οποία χρειάζονται για να στηριχθούν όλες αυτές οι οικογένειες ανέρχονται στα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ.

Πρόσθεσε ότι ομόφωνα έγινε αποδεκτή εισήγηση όπως αποσταλεί σήμερα, το αργότερο μέχρι αύριο, επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, ζητώντας να ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας για το 2024, ένα ποσό της τάξης των τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ ούτως ώστε να στηριχθούν οι οικογένειες αλλά και οι συγγενείς όσων ασθενών μεταβαίνουν στο εξωτερικό.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, σημείωσε ότι η πληροφόρηση που είχαν οι Βουλευτές δεν είναι καθόλου ευχάριστη αφού οικογένειες έχουν διαλυθεί, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και μεταξύ τους λόγω της μεγάλης παραμονής των ασθενών και των συνοδών τους στο εξωτερικό. Σημείωσε ότι από τους 1200 ασθενείς που μεταβαίνουν στο εξωτερικό μόνο ένα ποσοστό της τάξης του 10% θεωρείται ότι εμπίπτει στην κατηγορία «άποροι ασθενείς» και καλύπτονται από το κράτος τα έξοδα.

Ο κ. Δίπλαρος συνεχάρη το τμήμα επιδοτούμενων ασθενών και την Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη, για τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί ούτως ώστε τουλάχιστον στην Γερμανία όπου μεταβαίνουν περίπου 600 ασθενείς, εκεί η βοήθεια να είναι πολύ μεγάλη. Συνεχάρη επίσης όλες τις οργανώσεις και τους συνδέσμους που στηρίζουν και τις οικογένειες και τους ασθενείς που μεταβαίνουν στο εξωτερικό.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου, δήλωσε από πλευράς της ότι είναι πάγια θέση του ΑΚΕΛ ότι ο ιατρικός τομέας στην Κύπρο πρέπει συνεχώς να αναπτύσσεται και να αναβαθμίζεται με τρόπο ώστε λιγότεροι ασθενείς να πρέπει να μεταβαίνουν στο εξωτερικό.

Είναι απαράδεκτο, συνέχισε, μόνο το 10% όσων αποστέλλονται στο εξωτερικό για θεραπείες να τυγχάνουν βοήθειας από το κράτος. Εξήρε τον ρόλο των εθελοντικών οργανώσεων, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει ποτέ να φεύγει από την εξίσωση η ευθύνη του κράτους.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, είπε ότι «θεωρείται αδιανόητο οι 1.200 συμπολίτες μας να πηγαίνουν στο εξωτερικό και επί της ουσίας να μην έχουν οικονομική αρωγή», σημειώνοντας ότι μόνο το 10% λαμβάνει βοήθεια και αυτοί εμπίπτουν στην κατηγορία των απόρων.

Πρόσθεσε ότι δημιουργούνται πολλά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα σε οικογένειες και εξήρε τον ρόλο του Υπουργείου Υγείας και της Γενικής Διευθύντριας για αποστολή ασθενών στην Γερμανία. Σημείωσε ότι ασθενείς μεταβαίνουν και σε άλλες χώρες για θεραπείες, αλλά εκεί δυστυχώς δεν παρέχεται καμία βοήθεια.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, ανέφερε από πλευράς του ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός έτσι ώστε το κράτος να καλύπτει τα έξοδα σίτισης, μετάβασης και διαμονής των ασθενών και των συνοδών τους, αφού καλύπτονται μόνο τα ιατρικά έξοδα.

Η θέση μας, είπε ο κ. Αποστόλου, είναι ότι από τη στιγμή που το ίδιο το κράτος αποφασίζει ότι δεν μπορεί να περιθάλψει ένα ασθενή  και τον παραπέμπει σε νοσοκομείο της Γερμανίας, της Αγγλίας, του Ισραήλ, ή άλλων χωρών στο εξωτερικό θα πρέπει να αναλαμβάνει έτσι ώστε να στηρίζει την οικογένεια και με τα υπόλοιπα έξοδα που προκύπτουν λόγω της μετάβασης στο εξωτερικό.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Μιχάλης Γιακουμή, είπε ότι η κάλυψη των μη ιατρικών εξόδων είναι ένα πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) και των άλλων φιλανθρωπικών συνδέσμων και ιδρυμάτων που ενισχύουν τους ασθενείς και τις οικογένειες τους οικονομικά, σημειώνοντας ότι «κατά την άποψη μας είναι ένα δίκαιο αίτημα». Σημείωσε ότι είναι πολλές περιπτώσεις οικογενειών που χρεωκόπησαν οικονομικά και έμειναν με χρέη πολλών χιλιάδων ευρώ.

Ο Μάριος Χαραλαμπίδης, Γενικός Γραμματέας της ΟΣΑΚ, έστειλε το μήνυμα ότι η ΟΣΑΚ δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ανεχθεί αυτό το πολύ ευαίσθητο θέμα να συνεχιστεί, σημειώνοντας ότι άπτεται και ηθικής πτυχής. Αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς που μεταβαίνουν στο εξωτερικό αλλά και οι συγγενείς τους επισημαίνοντας ότι το κράτος θα πρέπει να είναι εκεί.

Στον αέρα το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, λέει ο Δίπλαρος

Ο κ. Δίπλαρος σημείωσε ότι οι Βουλευτές με έκπληξη ενημερώθηκαν ότι όσον αφορά το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου το Υπουργείο Οικονομικών ζήτησε γραπτώς πληροφορίες από το Υπουργείο Υγείας στις 24 Απριλίου του 2023 για καταγραφή συγκεκριμένου ποσού για λειτουργία του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου.

Δυστυχώς, συνέχισε, η Υπουργός απάντησε στο Υπουργείο Οικονομικών μήνες μετά (στις 21 Νοεμβρίου 2023) και μάλιστα με ελλιπή πληροφόρηση.  Αποτέλεσμα είπε ο κ. Δίπλαρος, σήμερα το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου να είναι στον αέρα και να μην μπορεί να υλοποιηθεί εντός του 2024. Ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ προτίθεται να εγγράψει το θέμα προς συζήτηση στην Επιτροπή Υγείας.

Για το ίδιο θέμα ο κ. Χαραλαμπίδης (ΟΣΑΚ) δήλωσε ότι αποτελεί κόκκινη γραμμή η δημιουργία Εθνικού Ινστιτούτο Καρκίνου προσθέτοντας ότι η Εθνική Επιτροπή Καρκίνου αυτήν τη στιγμή υφίσταται και δεν έχει καμία εξουσία, αλλά μόνο συμβουλευτικό ρόλο προς το Υπουργείο Υγείας. Σημείωσε ότι η δημιουργία Εθνικού Ινστιτούτο Καρκίνου τέθηκε και ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας λέγοντας ότι ο ίδιος υιοθετεί την πρόταση.  

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΠτΔ: «Η ΚΔ δεν δέχεται από κανέναν μαθήματα διαχείρισης του θέματος των μεταναστών»

ΠτΔ: «Η ΚΔ δεν δέχεται από κανέναν μαθήματα διαχείρισης του θέματος των μεταναστών»

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν δέχεται από κανέναν μαθήματα διαχείρισης του θέματος των μεταναστών, είπε το βράδυ της Παρασκευής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του προσερχόμενος στο Ολυμπιακό Μέγαρο στη Λευκωσία για την παρουσίαση της Ολυμπιακής Ομάδας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top