ΥΓΕΙΑ

Το τρόφιμο που θωρακίζει τον εγκέφαλο των παιδιών – Μια φορά την εβδομάδα αρκεί

Το τρόφιμο που θωρακίζει τον εγκέφαλο των παιδιών – Μια φορά την εβδομάδα αρκεί

Εγγύηση για την υγιή νευροανάπτυξη του παιδιού αποτελεί η κατανάλωση ψαριών, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών από το Κολέγιο Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια (Penn State) που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Microorganisms. Αρκεί μία φορά την εβδομάδα για την πρόληψη καθυστερήσεων στην ανάπτυξη των κινητικών και διανοητικών δεξιοτήτων του παιδιού μέσω της διατροφική παρέμβασης.

«Παρότι κάποιες νευροαναπτυξιακές διαταραχές έχουν γονιδιακό υπόστρωμα, νέα στοιχεία δείχνουν ότι οι περιβαλλοντικοί και κοινωνικοί παράγοντες της υγείας μπορεί να αλληλεπιδρούν με τα γονίδια και να επηρεάσουν τη νευροανάπτυξη» ανέφερε η Terrah Keck-Kester, Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Penn State, επισημαίνοντας ότι η διατροφή και δη η κατανάλωση ψαριών, διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην ανάπτυξη των παιδιών.

Το μικροβίωμα και δύο ένοχα βακτήρια

Η ομάδα αξιολόγησε τη διατροφή 142 βρεφών στην ηλικία των 6 και 12 μηνών μέσα από την έρευνα “Infant Feeding Practices II Survey”, ένα τυποποιημένο ερωτηματολόγιο από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), συλλέγοντας επιπλέον δείγματα σάλιου από τα βρέφη στους 6 μήνες για ποιοτικές και ποσοτικές μετρήσεις σχετικά με το μικροβίωμα της στοματικής κοιλότητας.
«Επιλέξαμε το σάλιο λόγω της ευκολίας συλλογής κατά τις παιδιατρικές επισκέψεις ρουτίνας, της μικρής απόστασής του από τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο και επειδή το στόμα αποτελεί ένα από τα πρώτα σημεία μικροβιακής επαφής για τα βρέφη που εξερευνούν τον φυσικό τους κόσμο» δήλωσε ο υπεύθυνος για την αλληλογραφία συγγραφέας Steven Hicks, Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδιατρικής στο Penn State.

Οι ερευνητές αξιοποίησαν επιπροσθέτως τις απαντήσεις γονέων στην Έρευνα για την Παιδική Ευημερία (Survey of Wellbeing in Young Children), ένα εργαλείο διαλογής αναγνωρισμένο από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, για να προσδιορίσουν αν τα παιδιά είχαν αργή νευροανάπτυξη στην ηλικία 18 μηνών, καθυστέρηση δηλαδή στην ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως το τρέξιμο, η ομιλία και η κοινωνική αλληλεπίδραση.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι νευροαναπτυξιακές καθυστερήσεις στην ηλικία των 12 μηνών σχετίστηκαν με μη κατανάλωση ψαριών, καθώς και αυξημένη δραστηριότητα δύο βακτηρίων της στοματικής μικροχλωρίδας, των Candidatus Gracilibacteria και Chlorobi.

Ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες

Η έρευνα συμπεριέλαβε την εξέταση παραγόντων καθοριστικών για την υγεία όπως το μητρικό άγχος, το οικογενειακό εισόδημα, η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη όσο και δημογραφικών μεταβλητών όπως η φυλή και η εθνικότητα, στοιχεία που υποδεικνύουν τη δυνατότητα συμπερίληψης των ψαριών στη διατροφή, εξήγησε η Keck-Kester.

Αν και επιβεβαιώθηκε η επίδραση ορισμένων μεταβλητών όπως η εθνικότητα, με ορισμένους πληθυσμούς πιο ευπαθείς στην καθυστερημένη ανάπτυξη, η κατανάλωση ψαριού μία φορά την εβδομάδα αποδείχθηκε προστατευτική για το σύνολο των παιδιών, με τη μικροβιακή ποικιλομορφία να ενισχύει τα οφέλη. «Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι η μικροβιακή ποικιλομορφία μπορεί να είναι σημαντική για τον μεταβολισμό και την αξιοποίηση βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μακράς αλύσου, που σχετίζονται με την κατανάλωση ψαριών» δήλωσε ο Hicks.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θανατηφόρο στην Κοκκινοτριμιθιά: Υπό τετραήμερη κράτηση ο 23χρονος οδηγός - Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει

Εν αναμονή ενημέρωσης από Europol, Interpol και Ρωσία η Αστυνομία για το απειλητικό email που έφερε αναστάτωση

Πλαστικές σακούλες: Πού πήγαν τελικά τα λεφτά από τα 6 σεντς των πωλήσεων  - Γιατί καταργήθηκαν και ποιο το παράδοξο  

Συγκλονιστικές εικόνες - Οδού: Τα σημεία όπου έσωσαν εθελοντές από την φονική πυρκαγιά το 2021 - Αποκάλυψη στο «Τ»

Εντοπίστηκε νέα μετάλλαξη του Covid: Ονομάζεται «FLiRT» - Λειτουργούν τα τρέχοντα εμβόλια; - Όσα πρέπει να ξέρετε

Λάκης Γαβαλάς: Δέχθηκε επίθεση από μοναχούς - «Με είπαν π****η μέσα στο αεροπλάνο» - Δείτε βίντεοΜήνυμα ΠτΔ για τερματικό: «Το κράτος δεν εκβιάζεται... με εκπλήσσει αυτή η ανάγκη της εταιρείας για δημόσιες παρεμβάσεις»

Μήνυμα ΠτΔ για τερματικό: «Το κράτος δεν εκβιάζεται... με εκπλήσσει αυτή η ανάγκη της εταιρείας για δημόσιες παρεμβάσεις»

«Είμαι σε επαφή μαζί της και ο ίδιος προσωπικά, αλλά και με κάποια κράτη μέλη της ΕΕ, και εκτός της ΕΕ, όπως με Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, για να δούμε πώς μπορούν να δημιουργηθούν οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών», είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top