ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καλύτερο έλεγχο και ποιοτικές υπηρεσίες ζητούν από ΟΑΥ οι Βουλευτές - «Κανένας δεν θέλει να βλέπει σπατάλες»

Καλύτερο έλεγχο και ποιοτικές υπηρεσίες ζητούν από ΟΑΥ οι Βουλευτές - «Κανένας δεν θέλει να βλέπει σπατάλες»

Σε συζήτηση του Προϋπολογισμού του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) προχώρησε η Επιτροπή Υγείας της Βουλής την Πέμπτη με Βουλευτές να τάσσονται υπέρ της καλύτερης διαχείρισης των χρημάτων και της ανάγκης υψηλής ποιότητας προσφερομένων υπηρεσιών υγείας.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ευθύμιος Δίπλαρος, σε ότι αφορά τον Προϋπολογισμό βλέπουμε ότι αυτός φθάνει στο 1,6 δισ. ευρώ και αυτά τα χρήματα είναι από τις εισφορές μας, από τις εισφορές των εργοδοτών και την συνεισφορά του κράτους.

Σημείωσε ότι ο Πρόεδρος του ΟΑΥ ενημέρωσε την Επιτροπή ότι οι υπολογισμοί γίνονται στην βάση των αναλογιστικών μελετών οι οποίες χρόνο με τον χρόνο επιβεβαιώνονται βάσει των πραγματικών δεδομένων.

«Κανένας δεν θέλει να βλέπει σπατάλες. Ο ΟΑΥ οφείλει να ασκεί καλύτερο έλεγχο για το πού πηγαίνουν αυτά τα λεφτά χωρίς όμως να κάνουμε εκπτώσεις στις υπηρεσίες που προσφέρονται στους πολίτες. Αντίθετα ο στόχος όλων πρέπει να είναι η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και η αύξηση της ποιότητας της ιατρικής», είπε.

Ο κ. Δίπλαρος σημείωσε πως πρέπει Κυβέρνηση και Βουλή να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης που περιλαμβάνει την Αρχή Ασθενοφόρων, την Εθνική Φαρμακευτική Αρχή, το Κέντρο Κλινικής Τεκμηρίωσης, τον Συνήγορο του Ασθενή και τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία μαζί με όλα τα νομοσχέδια για τα υπόλοιπα όπως η ανακουφιστική φροντίδα, η αποκατάσταση, τα νοσοκομεία, κλινικά εργαστήρια κλπ.

Πρέπει οι πολίτες, σημείωσε, να κατανοήσουν ότι το ΓεΣΥ ανήκει σε όλους μας και τα χρήματα που υπάρχουν στο Ταμείο του ΓεΣΥ είναι δικά μας. «Με αυτό το σκεπτικό οφείλουμε όλοι να είμαστε προσεκτικοί στο πότε και πού ξοδεύουμε όχι επειδή πρέπει να κάνουμε εκπτώσεις για την υγεία μας αλλά επειδή πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι την ώρα που πραγματικά θα έχουμε ανάγκη για υπηρεσίες υγείας του ΓεΣΥ θα μπορεί να μας εξυπηρετήσει», πρόσθεσε.

Έχουμε καταγγελίες, συνέχισε, από γιατρούς για δικαιούχους που κλείνουν διπλά ραντεβού, για δικαιούχους οι οποίοι πιέζουν τους προσωπικούς τους γιατρούς και τους απειλούν, για λίστες αναμονής. «Οι ίδιοι ειδικοί γιατροί μας λένε ότι αρκετοί πολίτες τους επισκέπτονται χωρίς να υπάρχει πραγματική ανάγκη. Μέχρι πρόσφατα είχαμε ασθενείς που μετέβαιναν στα φαρμακεία με σακούλες με φάρμακα τα οποία είχαν πάρει μέσω του ΓεΣΥ αλλά δεν τα χρειάζονταν», σημείωσε.

Όλα αυτά, είπε ο κ. Δίπλαρος, μας δείχνουν την ευθύνη που έχουμε κι εμείς οι ίδιοι οι δικαιούχοι του ΓεΣΥ. «Πρέπει ο ΟΑΥ να εξετάσει όλα τα προβλήματα που σήμερα εντοπίζονται και να προωθήσει λύσεις. Υπάρχουν στρεβλώσεις τις οποίες πρέπει να δούμε όλοι μαζί και να προχωρήσουμε σε διορθώσεις. Κι αυτό είναι ευθύνη δική μας, εδώ στην Βουλή», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος αναφερόμενος στον Προϋπολογισμό του ΟΑΥ είπε πως «έχουμε να αποδείξουμε συγκεκριμένα δεδομένα».

Το πρώτο, ανέφερε, είναι ότι «από την έναρξη της πλήρους εφαρμογής του ΓεΣΥ μέχρι σήμερα ο προϋπολογισμός έχει αυξηθεί κατά 75%, ποσοστό το οποίο θεωρούμε υπερβολικό σε σχέση με την ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών οι οποίες πρέπει να ομολογήσουμε ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις έχουν υποβαθμιστεί και κυρίως οι τεράστιες λίστες αναμονής οι οποίες παρατηρούνται σήμερα και στον ιδιωτικό τομέα, φαινόμενο το οποίο δεν υπήρχε ποτέ στα ιατρικά χρονικά της Κύπρου».

Το δεύτερο, συνέχισε, αυτό το οποίο επιμένουμε από την πλευρά του Οργανισμού είναι ότι θα θέλουμε πλήρη ενημέρωση για τον εποπτικό έλεγχο που έχει γίνει για καταχρήσεις οι οποίες παρατηρούνται συστηματικά στο σύστημα.

Και το τρίτο, συμπλήρωσε, τι ακριβώς προτίθενται να πράξουν έτσι ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα προσφερόμενης περίθαλψης ως προς το ποσό που ο πολίτης σήμερα καταθέτει στον Οργανισμό για την Ασφάλιση Υγείας.

«Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι μέσα σε ένα πλαίσιο αναλογικής και αριθμητικού προσδιορισμού ενώ το 2018 το σύνολο των δαπανών του τομέα υγείας στην Κύπρο, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ήταν 1,4 δισ. ευρώ σήμερα με τους προϋπολογισμούς όπως κατατίθενται από τον ΟΑΥ θα ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ. Από εκεί και πέρα στον πολίτη επαφίεται να κρίνει εάν αυτή η τεράστια αύξηση είχε ως συνεπακόλουθο και την ποιοτική αύξηση των προσφερομένων υπηρεσιών», συμπλήρωσε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο τηςΚυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top