ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό - Ο ρόλος της Βρετανίας

Τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό - Ο ρόλος της Βρετανίας

Την ώρα που η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ ετοιμάζεται να επιστρέψει στο νησί για να συνεχίσει τις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό, η Βρετανία φαίνεται να αναλαμβάνει ρόλο προωθώντας δικές της ιδέες, βάζοντας στην εξίσωση το θέμα της διαχείρισης του φυσικού αερίου.

Άλλωστε οι δηλώσεις του Βρετανού Ύπατου Αρμοστή στην Κύπρο οι οποίες προκάλεσαν την αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης, ήταν ακριβώς προς την κατεύθυνση αυτή.  Ο κ. Σιντίκ είχε πει χαρακτηριστικά ότι, <οι Τ/κ θέλουν κάποια κίνητρα για την επανέναρξη των συνομιλιών που θα τους κάνουν να νιώσουν ασφάλεια και θα ενισχύσουν την πεποίθησή τους ότι κάτι διαφορετικό μπορεί να βγει από τη διαδικασία, αυτή τη φορά>.  Η Βρετανική λογική φαίνεται να εστιάζεται στον διαμοιρασμό του φυσικού αερίου πριν την επίλυση του κυπριακού.

Πολυπλοκότητα

Ο επόμενος σταθμός της κυρίας Ολγκίν θα είναι το Λονδίνο, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται να είναι και η βάση της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ. Από το Λονδίνο, θα επιστρέψει στην Κύπρο, στα μέσα Μαρτίου, για να συνεχίσει τις επαφές της. Αυτή τη φορά, θα έχει συναντήσεις με αρχηγούς κομμάτων και με επιχειρηματικό κόσμο καθώς και συνάντηση με τους ηγέτες των δύο πλευρών. Σε γραπτή δήλωσή της η κυρία Ολγκίν θέλοντας να ενημερώσει αναφορικά με τον πρώτο γύρο επαφών της στο νησί, έκανε λόγο για <πολυπλοκότητα> στο κυπριακό, στην προσπάθειά της να περιγράψει την παρούσα κατάσταση.

Το συμπέρασμα το οποίο εξάγεται, είναι πως οι δύο πλευρές παραμένουν σταθερές στις θέσεις τους, επαναλαμβάνοντας η κάθε μια τις δικές της. Η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ κάνει λόγο για συσσωρευμένο επίπεδο απογοήτευσης, το οποίο όπως αναφέρει η ίδια, αισθάνονται πολλοί.

Προοπτική για επανέναρξη των συνομιλιών

Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων στο Κυπριακό δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της πατρίδας μας, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι «με πολλές και άοκνες προσπάθειες, κινητοποιήσεις, επαφές και πιέσεις καταφέραμε να ανοίξουμε ξανά την προοπτική για επανέναρξη των συνομιλιών». Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως ο διορισμός της κυρίας Ολγκίν αποτελεί σημείο αισιοδοξίας, χωρίς να παραγνωρίζουμε τα προβλήματα, τις δυσκολίες και τις προκλήσεις.

Να ρίξει το γάντι στην Τουρκία

Στην  ανάγκη όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναλάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες για το κυπριακό, αναφέρθηκε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου ο οποίος κάλεσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, να ρίξει το γάντι στην Τουρκία για να αποδείξει τις προθέσεις και τη βούλησή της.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top