ΔΙΕΘΝΗ

Σε φυλάκιση καταδικάστηκε 70χρονος Ρώσος αντιφρονών που είχε πει φασιστική την κυβέρνηση του Πούτιν

Σε φυλάκιση καταδικάστηκε 70χρονος Ρώσος αντιφρονών που είχε πει φασιστική την κυβέρνηση του Πούτιν

Ο Ολεγκ Ορλόφ, εκ των επικεφαλής της οργάνωσης Memorial για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταδικάσθηκε από δικαστήριο της Μόσχας σε φυλάκιση δυόμισι ετών για «δυσφήμηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων», σε μία πολιτική δίωξη και δίκη, σύμφωνα με τους διεθνείς παρατηρητές.

Ο 70χρονος Ολεγκ Ορλόφ ήταν επί δύο δεκαετίες κορυφαίο στέλεχος της οργάνωσης Memorial, η οποία τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης 2022, έναν χρόνο μετά την απαγόρευση της λειτουργίας της και την διάλυσή της από το ρωσικό καθεστώς.

Σύμφωνα με την οργάνωση Memorial, ο Ολεγκ Ορλόφ φορούσε χειροπέδες κατά την διάρκεια της δίκης του και το δικαστήριο διέταξε την άμεση φυλάκισή του.

Απευθυνόμενος στο δικαστήριο, ο Ολεγκ Ορλόφ κατήγγειλε «τον στραγγαλισμό της ελευθερίας» στην Ρωσία κάνοντας λόγο για «δυστοπία».

Η δίωξή του βασίσθηκε σε άρθρο που έγραψε το 2022 στο οποίο κατήγγελλε ότι η Ρωσία υπό τον Βλαντίμιρ Πούτιν έχει κατηφορίσει στον φασισμό.

Πρωτοδίκως είχε καταδικασθεί σε καταβολή προστίμου 150.000 ρουβλίων, αλλά διατάχθηκε επανάληψη της δίκης και σε αυτήν οι εισαγγελείς ζήτησαν την επιβολή ποινής φυλάκισης 2 ετών και 11 μηνών.

Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Μαριάνα Κατσάροβα κατήγγειλε «ενορχηστρωμένη απόπειρα φίμωσης των υπερασπιστών των δικαιωμάτων του ανθρώπου στην Ρωσία».

Η οργάνωση Memorial ιδρύθηκε το 1989 για να φροντίσει για την διατήρηση της ιστορικής μνήμης με την καταγραφή των περιστατικών της καταπάτησης των δικαιωμάτων του ανθρώπου από την εποχή του Ιωσήφ Στάλιν μέχρι σήμερα, και για την υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου με ιδιαίτερο βάρος στην ανάδειξη κάθε ενός από τα θύματα του σοβιετικού και του ρωσικού καθεστώτος.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Στις φλόγες οχήματα στο Τραχώνι – Καταστράφηκαν ολοσχερώς τα περισσότερα – Αποκλείστηκε η σκηνή

Γιώργος Θεοφάνους: «Έχω ξεκάθαρες μνήμες, ακόμα και τώρα όταν οδηγώ και ακούω βροντές, παρκάρω και κλείνω τα αυτιά μου»



Ρουσουνίδης στο «T»: Με θετικούς οιωνούς ξεκινά η ξενοδοχειακή σεζόν - Οι τιμές, η προέλευση και η πληρότητα πριν το Πάσχα

Ρουσουνίδης στο «T»: Με θετικούς οιωνούς ξεκινά η ξενοδοχειακή σεζόν - Οι τιμές, η προέλευση και η πληρότητα πριν το Πάσχα

Με θετικά μηνύματα ενόψει της καλοκαιρινής τουριστικής σεζόν, κινείται η ξενοδοχειακή βιομηχανία κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα, παρά τη μειωμένη σε σχέση με πέρσι προσέλευση τουριστών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top