ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Οι πρωτοβουλίες και οι εκτιμήσεις του ACTTA για τον τουρισμό με αφορμή 70 χρόνια διαρκούς ανάπτυξης του Συνδέσμου

Οι πρωτοβουλίες και οι εκτιμήσεις του ACTTA για τον τουρισμό με αφορμή 70 χρόνια διαρκούς ανάπτυξης του Συνδέσμου

Οι πρωτοβουλίες του Συνδέσμου αλλά και οι ενέργειες που θα συμβάλουν στην ορθολογιστική ανάπτυξη της τουριστικής μας βιομηχανίας καθώς επίσης και οι εκτιμήσεις αναφορικά με την ταξιδιωτική κίνηση βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε την Τετάρτη, 20 Μαρτίου ο Σύνδεσμος Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Πρακτόρων Κύπρου (ACΤTA) με την ευκαιρία συμπλήρωσης 70 χρόνων από την ίδρυση του.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Χάρης Παπαχαραλάμπους είπε ότι με αφορμή τα 70 χρόνια παρουσίας του Συνδέσμου αποφασίστηκε όπως τα μέλη του συμμετέχουν σε σειρά φιλανθρωπικών δράσεων και πρωτοβουλιών όπως δενδροφύτευση, καθαρισμός ακτών και συμμετοχή στον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού.

Είπε επίσης ότι η έκθεση TRAVEL EXPO CYPRUS 2024 που θα πραγματοποιηθεί την 3η εβδομάδα του Απριλίου (19-21/4) με 50+ εκθέτες από περισσότερες από 6 χώρες θα προσφέρει πακέτα σε ελκυστικές τιμές των οποίων μπορούν να επωφεληθούν οι καταναλωτές. Μέρος των εσόδων θα διατεθούν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Στους στόχους του Συνδέσμου, πέραν από την προώθηση της Κύπρου ως ελκυστικό τουριστικό προορισμό, ανέφερε τη συνεχή ενημέρωση και εκπαίδευση των μελών του σχετικά με τις νέες τεχνολογίες, νομοθεσίες κ.ά., αλλά και την προστασία των συμφερόντων τους με γνώμονα τη σωστή και επαγγελματική εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών και τουριστών. Προς αυτή την κατεύθυνση ο Σύνδεσμος, θέτει ως προτεραιότητα την πάταξη των παρανομιών που παρουσιάζονται στον τομέα. Την ίδια ώρα, συνδράμει στη διαμόρφωση πολιτικής και σχετικών νομοθεσιών στην Κύπρο αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο την προώθηση βέλτιστων πρακτικών για αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου.

Πρόσθεσε ότι το 2023 παρουσίασε τάση των ταξιδιωτών να επιστρέψουν στην ασφάλεια, τεχνογνωσία και εξυπηρέτηση που τους προσφέρουν οι Ταξιδιωτικοί Πράκτορες. Η ανάγκη συνέχισης της στήριξης των Ταξιδιωτικών Πρακτόρων λόγω και των μεταβαλλόμενων συνθηκών του τομέα είναι αδήριτη, τόνισε. Με τη σειρά τους, οι ίδιοι καλούνται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Σε αυτό το σημείο, μεταξύ των προβλημάτων των μελών του όπου καλείται να αναζητήσει λύσεις ο Σύνδεσμος είναι και η ευθυγράμμιση των νομοθεσιών σχετικά με τις υποχρεώσεις προς τους καταναλωτές από πλευράς αεροπορικών εταιρειών σε σχέση με τις αντίστοιχες υποχρεώσεις των διοργανωτών ταξιδίων καθώς υπάρχει χάσμα μεταξύ τους με αποτέλεσμα οι διοργανωτές να υποχρεούνται συχνά να καλύψουν το κενό.

Αναφορικά με την ταξιδιωτική κίνηση από και προς την Κύπρο το 2024, είπε πως αναμένεται ότι θα είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2023 που όπως σημείωσε ήταν χρονιά ρεκόρ στα ταξίδια που αφορούσαν τον εξερχόμενο τουρισμό. Προσφιλείς προορισμοί εξακολουθούν να είναι η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αναφέρθηκε επίσης στην άνθιση που παρουσίασε ο τομέας της κρουαζιέρας το 2023, ένα θετικό γεγονός το οποίο δυστυχώς εν μέρη ανατρέπεται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις που αφορούν το Ισραήλ και τη Γάζα.

Αναφορικά με τον εισερχόμενο τουρισμό εξήγησε ότι παρά τα ικανοποιητικά αποτελέσματα μπορούμε και καλύτερα. Ακολούθως επεσήμανε πως ο χειμερινός τουρισμός ακόμα να αναπτυχθεί στο επίπεδο των δυνατοτήτων του, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως αν και τομείς εναλλακτικού τουρισμού έχουν σημειώσει πρόοδο, υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης νοούμενου ότι γίνουν και οι κατάλληλες επενδύσεις σε υποδομές αλλά και προώθηση. 

Ταυτόχρονα εξήγησε, ο τουρισμός είναι εξαιρετικά σημαντική βιομηχανία για την κυπριακή οικονομία και η επιτυχία της σε μια ανταγωνιστική παγκόσμια αγορά δεν είναι δεδομένη. Πρέπει να αναβαθμίζεται συνεχώς και στοχευμένα. Στάθηκε στην περαιτέρω επένδυση σε υποδομές αλλά και κονδύλια προώθησης του τουριστικού προϊόντος, ως επίσης και στην εξεύρεση λύσεων στις προκλήσεις και τις αδυναμίες του τομέα. Πρόσθεσε ότι η στοχευμένη ανάπτυξη αγορών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού θα αποτελούσε απάντηση στο γεγονός ότι ο τουρισμός μας, εδώ και χρόνια  δυσκολεύεται να διαφοροποιηθεί.

Χαιρετισμό στη συνέντευξη Τύπου απηύθυναν και ο Αντιπρόεδρος Αεροπορικών Θεμάτων και Αεροδρομίων Πάμπος Χαραλάμπους αλλά και ο Αντιπρόεδρος Εξερχόμενου Τουρισμού Χρίστος Χρίστου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έρχεται Πάσχα: Πότε πρέπει να παραγγείλουμε το κρέας – Πόσα θα πληρώσουμε τη σούβλα

«Έκρηξη» εργαζομένων στην Κυβέρνηση: Οι τομείς και οι υπάλληλοι που απασχολήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2024

Συνελήφθη 44χρονος για τους εμπρησμούς δύο υποστατικών στη Λευκωσία - Συνεχίζονται οι εξετάσεις

Εμπρησμοί σε πρακτορεία στοιχημάτων: Χειροπέδες σε δύο πρόσωπα - Θα οδηγηθούν σήμερα ενώπιον Δικαστηρίου

Βανδή: Αναβλήθηκε η εμφάνισή της στο Ντουμπάι-Η γεμάτη αγωνία ανάρτηση: «Ελπίζω να είστε ασφαλείς»Ξεκινούν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες - Οι επιδιώξεις της Λευκωσίας για μεταναστευτικό και Κυπριακό

Ξεκινούν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες - Οι επιδιώξεις της Λευκωσίας για μεταναστευτικό και Κυπριακό

Ενώ ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή αναμένοντας το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν, στις Βρυξέλλες οι ηγέτες συνέρχονται σήμερα και την Τετάρτη κατά τη διάρκεια διήμερης συνόδου κορυφής, όπου ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι η Μέση Ανατολή, ο Λίβανος, τα ευρωτουρκικά, τα οποία είναι άμεσα συνδεδεμένα με το κυπριακό και το μεταναστευτικό το οποίο είναι ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή τη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top