ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξετάσεις διορισίμων: Τα κύρια προβλήματα και τα αποτελέσματα «αποτυχία» - «Μέχρι το 2027 θα ψάχνουμε εκπαιδευτικούς να διορίσουμε»

Εξετάσεις διορισίμων: Τα κύρια προβλήματα και τα αποτελέσματα «αποτυχία» - «Μέχρι το 2027 θα ψάχνουμε εκπαιδευτικούς να διορίσουμε»

Μεγάλη ήταν η αποτυχία για αρκετούς υποψήφιους που έλαβαν μέρος στις Γραπτές Εξετάσεις του 2023 για Εγγραφή και Κατάταξη στους Πίνακες Διορισίμων.

Μιλώντας στο ThemaOnline ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Χρύσανθος Σαββίδης, ανέφερε ότι για τις εξετάσεις διορισίμων εκπαιδευτικών υπάρχουν αρκετά θέματα για τα οποία πρέπει να βρεθούν λύσεις.

Καταρχάς, το πρώτο πρόβλημα είναι ότι ένας υποψήφιος δεν μπορεί να δώσει εξετάσεις για π.χ. 6-7 μαθήματα ενώ το δεύτερο είναι ότι διαφορετικές εξετάσεις μπορούν να προγραμματιστούν για την ίδια ημέρα.

«Γιατί βάζουν την ίδια μέρα; Ζητήσαμε να μην είναι την ίδια μέρα οι εξετάσεις αλλά πάλι τις βάζουν την ίδια μέρα», πρόσθεσε.

Τρίτο θέμα, με βάση τον κ. Σαββίδη, είναι η στάθμιση των βαθμολογιών των υποψηφίων.

«Συζητάμε να μάθουμε ποιο είναι το μοντέλο που γίνεται η στάθμιση και ποιος είναι αυτός ο κολοσσός ολλανδικής προελεύσεως που επικαλείται το ΥΠΑΝ», επεσήμανε.

Όπως σημείωσε ο κ. Σαββίδης, αν περάσεις για παράδειγμα τα 4 από τα 6 μαθήματα, δεν σου δύναται η δυνατότητα να κρατήσεις αυτά τα τέσσερα που πέρασες και να δώσεις εξέταση για τα άλλα δύο, όπως γίνεται με τις εξετάσεις της Νομικής Υπηρεσίας.

Παράλληλα επεσήμανε πως οι εξετάσεις έχουν ισχύ μόνο για δέκα χρόνια.

«Πέρασες την εξέταση; Δεν πρέπει να αναγκάζεσαι μετά από 10 χρόνια να ξαναδώσεις», σημείωσε, τονίζοντας παράλληλα πως, με τα σημερινά αποτελέσματα, μέχρι το 2027 θα ψάχνουμε εκπαιδευτικούς δημοτικής και φιλολόγους να διορίσουμε.

«Ζήτησα να συζητηθεί το θέμα στην Επιτροπή Παιδείας για να βρούμε λύσεις. Το πιο πιθανό θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρία», είπε καταληκτικά.

Μόνο στο 40% το ποσοστό επιτυχίας των εκπαιδευτικών

Υπενθυμίζεται ότι η Υπηρεσία Εξετάσεων, της Διεύθυνσης Ανώτερης Εκπαίδευσης, του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας ανακοίνωσε στις 29.3.2024 τα αποτελέσματα, με το συνολικό ποσοστό επιτυχίας των εκπαιδευτικών να κυμαίνεται γύρω στο 40%.

Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, τα αποτελέσματα των γραπτών εξετάσεων του Νοεμβρίου του 2023 παρουσιάζουν παρόμοια εικόνα με τις τρεις προηγούμενες σειρές εξετάσεων (2017, 2019, 2021), με το συνολικό ποσοστό επιτυχίας των εκπαιδευτικών κατά τις τέσσερεις αυτές σειρές να κυμαίνεται από 37% μέχρι 42%.

«Παρά τη μικρή απόκλιση στο ποσοστό επιτυχίας στις τέσσερεις σειρές εξετάσεων, ο απόλυτος αριθμός των εκπαιδευτικών που έχουν πετύχει κατά τις εξετάσεις του 2023 είναι αισθητά αυξημένος (πέραν του 20%), αφού αυξημένη ήταν και η συνολική συμμετοχή, γεγονός που αποδεικνύει την επιτυχία του», ανέφερε το ΥΠΑΝ.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

365 ημέρες τον χρόνο στην στάνη και το άρμεγμα – Κύπρια άφησε την δουλειά της για να ασχοληθεί με την κτηνοτροφία

«Αβέρτα» υπερωρίες οι Κύπριοι εργαζόμενοι – 1 στους 10 δουλεύουν πάνω από 49 ώρες την εβδομάδα

Δάκρυα χαράς στο J2US: Η επί σκηνής πρόταση γάμου - Δείτε βίντεο

Είχαν Άγιο - Τυλίχθηκε στις φλόγες όχημα στον αυτοκινητόδρομο – Πρόλαβαν να εξέλθουν τρία πρόσωπα

Νυκτοβάτες φαίνεται να έβαλαν φωτιά στον ιππόδρομο Λευκωσίας

Σοφία Χατζηπαντελή: «Ρίχνει» το instagram ποζάροντας ημίγυμνη για... τα γενέθλιά τηςΑνάλυση – Ευρωεκλογές: Οι δημοσκοπήσεις και ο πανικός των παραδοσιακών κομμάτων για την άνοδο του ΕΛΑΜ - Ο άγνωστος «Χ»

Ανάλυση – Ευρωεκλογές: Οι δημοσκοπήσεις και ο πανικός των παραδοσιακών κομμάτων για την άνοδο του ΕΛΑΜ - Ο άγνωστος «Χ»

Μόλις 14 ημέρες πριν από τις πολλαπλές εκλογές της 9ης Ιουνίου και το πολιτικό σκηνικό πήρε φωτιά με αλληλοκατηγορίες κομμάτων και χτυπήματα κάτω από τη μέση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top