ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Χρυσό» το ελαιόλαδο: Οι λόγοι της αύξησης - Έτσι διαφοροποιήθηκαν οι τιμές τους τελευταίους μήνες – Έρχεται νέα άνοδος – Πίνακες

«Χρυσό» το ελαιόλαδο: Οι λόγοι της αύξησης - Έτσι διαφοροποιήθηκαν οι τιμές τους τελευταίους μήνες – Έρχεται νέα άνοδος – Πίνακες

Ακόμη μία αύξηση στην τιμή του ελαιόλαδου έρχονται να αντιμετωπίσουν οι καταναλωτές, αφού σύμφωνα με τον πίνακα σύγκρισης ποσοστού αύξησης ή μείωσης τιμών που κατάρτισε ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών για τον Μάρτιο του 2024, η αύξηση αγγίζει το 61,7% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2023.

Ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, Κωνσταντίνος Καραγιώργης, μιλώντας στο ThemaOnline, ανέφερε ότι υπάρχουν ορισμένοι λόγοι που ακρίβυνε το λάδι.

«Οι λόγοι είναι ότι υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ευρώπη. Το λάδι δεν είναι αρκετό και οι χώρες είχαν πολύ χαμηλές παραγωγές με αποτέλεσμα να έχει έλλειψη στην αγορά», είπε συγκεκριμένα.

«Ακόμα και σήμερα υπάρχουν διακυμάνσεις των τιμών του λαδιού από 8 μέχρι 15 ευρώ το λίτρο, σύμφωνα με τα δεδομένα της αγοράς», πρόσθεσε.

Πώς διαφοροποιήθηκαν οι τιμές του ελαιόλαδου

Στον πίνακα που ακολουθεί βλέπουμε τιμές 6 διαφορετικών ελαιόλαδων, από το παρατηρητήριο βασικών καταναλωτικών αγαθών για την διάρκεια ενός χρόνου αλλά και πώς αυτές διαφοροποιήθηκαν.

Αν πάρουμε για παράδειγμα το ELIOHORI έξτρα παρθένο ελαιόλαδο του ενός λίτρου, ξεκινώντας από τον Φεβρουάριο του 2023 με 8,29 ευρώ καταλήγουμε στον Φεβρουάριο του 2024 που έχει φτάσει τα 12,99 ευρώ.

Παρατηρούμε ότι, από τον Σεπτέμβρη του 2023 έχει πάρει την ανιούσα σημειώνοντας τις πιο κάτω τιμές:

Σεπτέμβρης 2023: 8,47 ευρώ

Οκτώβρης 2023: 8,73 ευρώ

Νοέμβρης 2023: 10 ευρώ

Δεκέμβρης 2023: 12,71 ευρώ

Ιανουάριος 2024: 12,89 ευρώ

Φεβρουάριος 2024: 12,99 ευρώ

Ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης μιλώντας με τη σειρά του στο ThemaOnline, ανέφερε ότι «μία μεγάλη μερίδα των νοικοκυριών αντιμετωπίζει πρόβλημα με την ακρίβεια ενώ μια άλλη μερίδα αντιμετωπίζει πρόβλημα ακόμα και με την επιβίωση»

«Όσο αφορά το ελαιόλαδο, η μειωμένη παγκόσμια φετινή παραγωγή λόγω των καιρικών συνθηκών οδήγησε στην εκτόξευση της τιμής του», πρόσθεσε.

«Ο κόσμος φαίνεται να μείωσε δραματικά την κατανάλωση του λαδιού λόγω τιμής και σιγά σιγά θα προσανατολιστεί σε άλλου είδους λάδια. Υπάρχει το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το παρθένο αλλά και το μείγμα ελαιόλαδου που είναι κατώτερης ποιότητας»

Καταλήγοντας, ο κύριος Δρουσιώτης επισήμανε ότι «αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο η τιμή του ελαιόλαδου αλλά όχι δραματικά, περίπου 3-4-5% μέσα στους επόμενους μήνες»

«Τον Σεπτέμβρη που αρχίζει η νέα παραγωγή, θα διορθωθεί η σημερινή έλλειψη», κατέληξε

Έτσι διαμορφώθηκε ο δείκτης τιμών του ελαιόλαδου -    Δείτε στον πιο κάτω πίνακα:

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πάσχα στο σπίτι του θα κάνει ο παππούς Χρύσανθος - Αφέθηκε ελεύθερος ο 82χρονος

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top