ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αγωνία για την επιβεβαίωση φοίτησης τετράχρονων παιδιών στα δημόσια σχολεία - Όσα αναφέρει ο Γενικός Επιθεωρητής στο «T»

Αγωνία για την επιβεβαίωση φοίτησης τετράχρονων παιδιών στα δημόσια σχολεία - Όσα αναφέρει ο Γενικός Επιθεωρητής στο «T»

Χιλιάδες γονείς έσπευσαν να κάνουν την ηλεκτρονική επιβεβαίωση εγγραφής μαθητών υποχρεωτικής δημοτικής και προδημοτικής εκπαίδευσης παιδιών 4 ετών και 6 μηνών καθώς από τη Δευτέρα 15 Απριλίου έως και τις 17 Απριλίου θα παραμείνει ανοιχτή η Πύλη. Τι συμβαίνει όμως με τα τετράχρονα παιδιά που δεν εμπίμπτουν στην υποχρεωτική εκπαίδευση;  Θα φοιτήσουν σε δημόσια τμήματα;

Μεταβατική φάση περνά το εκπαιδευτικό σύστημα μετά την ψήφιση για επέκταση προς τα κάτω της δωρεάν υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης από την ηλικία των τεσσάρων χρόνων.

Έχει γίνει πλέον γνωστό ότι το έργο θα υλοποιηθεί σε εφτά φάσεις, ξεκινώντας από την ερχόμενη σχολική χρονιά για να ολοκληρωθεί τη σχολική χρονιά 2031-2032.

Με βάση την απόφαση, από την ερχόμενη σχολική χρονιά στην υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση εντάσσονται παιδιά που έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 4 ετών και 6 μηνών από την 1η Σεπτεμβρίου 2024, καθώς επεκτείνεται το όριο ηλικίας δυο μήνες κάτω.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και την φετινή σχολική χρονιά η υποχρεωτική φοίτηση αφορούσε παιδιά 4 ετών και 8 μηνών.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Ανοίξε η πύλη για επιβεβαίωση εγγραφής μαθητών Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων - Όλες οι πληροφορίες

Με τα νέα δεδομένα , όπου φέτος η αλλαγή αφορά δυο μήνες κάτω, έρχονται πολλές ανακατατάξεις. Ανακατατάξεις που θα κρατήσουν έως και το 2032 καθώς αναμένεται να δημιουργηθούν περισσότερα τμήματα αναλόγως αναγκών.

Τι συμβαίνει όμως με τις επιβεβαιώσεις εγγραφών για παιδιά 4 ετών έως και 4 ετών και 6 μηνών που θα φοιτήσουν σε δημόσια τμήματα;

Το ThemaOnline επικοινώνησε με τον Γενικό Επιθεωρητή Δημοτικής Εκπαίδευσης, Ανδρέα Θεοδωρίδη ο οποίος αναφέρθηκε στις επιβεβαιώσεις εγγραφών και στις ανάγκες που έρχονται αλλά και τι θα γίνει με τα παιδιά 4 ετών.

Κενές θέσεις, αναστολή φοίτησης

Πολλά είναι τα σημεία τα οποία ελέγχονται και ερευνώνται από τα σχολεία και το Υπ.Παιδείας.

«Από την Δευτέρα 15 μέχρι και την Τετάρτη 17 του μηνός έχουμε την περίοδο επιβεβαιώσεων των εγγραφών των παιδιών στην δημοτική και προδημοτική εκπαίδευση για την υποχρεωτική ηλικία. Οι γονείς όπως κάθε χρόνο θα κάνουν την επιβεβαίωση με ηλεκτρονικό τρόπο. Υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες.

Με τις εγγραφές αυτές ξεκαθαρίζουν όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχον μέχρι τώρα. Εάν ένα παιδάκι είχε θέμα για αναστολή φοίτησης ή για παραμονή στην πρώτη τάξη του δημοτικού, στο διάστημα αυτό θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει ήδη και να έχει πληροφορηθεί και ο γονιός και το σχολείο ποια είναι η τελική απόφαση. Δηλαδή αν θα συνεχίσει στο νηπιαγωγείο ή στο δημοτικό και σε ποια τάξη».

Σε αναμονή τα τετράχρονα παιδιά κάτω των 4χρονών και 6 μηνών

Σύμφωνα με τον κ.Θεωδορίδη:  «Η περίοδος αυτή επιβεβαιώνει τα παιδιά που είναι στην υποχρεωτική ηλικία φοίτησης. Με βάση τον νέο νόμο από 4χρονών και 6 μηνών και άνω. Τα πιο μικρά παιδιά θα πρέπει να περιμένουν ακόμα λίγο για να δουν αν πράγματι υπάρχουν θέσεις στα σχολεία στα οποία έχουν κάνει αίτηση ή αν χρειάζεται να κάνουν αίτηση σε κάποιο άλλο σχολείο . Τώρα έχουν προτεραιότητα τα παιδιά της υποχρεωτικής ηλικίας. Με τη επιβεβαίωση θα ξεκαθαριστεί η κατάσταση. Για παράδειγμα ότι σε αυτό το τμήμα έχω 18 παιδιά, ενώ το τμήμα έχει την δυνατότητα για 25 παιδιά, άρα μένουν 7 θέσεις οι οποίες μπορούν να διατεθούν σε παιδιά πιο μικρής ηλικίας ».

Πότε θα γνωρίζουν τα παιδιά μικρότερης ηλικίας αν θα φοιτήσουν σε δημόσια τμήματα; - Τα κριτήρια

Όπως αναφέρει ο κ.Θεωδορίδης στο ThemaOnline «Μέσα στον Απρίλιο θα γίνει όλη η διαδικασία για τα παιδιά που είναι πάνω από 4ων ετών μέχρι και 4ετών και 6 μηνών που έχουν κάποια προτεραιότητα. Θα δουν τα κριτήρια τα οποία είναι δημοσιευμένα και γνωρίζουν οι γονείς ποια παιδιά έχουν προτεραιότητα όπως παιδιά ειδικής εκπαίδευσης , παιδιά με οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνες , αδερφάκια στο ίδιο σχολείο κτλ. Είναι ξεκάθαρα τα κριτήρια. Με βάση εκείνα τα κριτήρια θα συνέλθει η Επιτροπή αρχές Απριλίου θα συμπληρώσει τις κενές θέσεις για 4χρονα και αν παραμένουν θέσεις θα γίνει το επόμενο βήμα που είναι για τα μικρότερα παιδιά των 3 ετών. Επιδίωξη μας είναι να μην αφήνουμε τμήματα κενά αλλά να γεμίζουν με τον αριθμό που δικαιούνται».

Τι συμβαίνει με τα παιδιά που φοιτούν ήδη στα Κοινοτικά τμήματα

Για τα παιδιά που φοιτούν ήδη σε κοινοτικά τμήματα ο κ.Θεοχαρίδης ανέφερε ότι έχουν προτεραιότητα στο να φοιτήσουν σε δημόσιο τμήμα αν υπάρχει κενή θέση ,όπως επίσης έχουν και προτεραιότητα να παραμείνουν στο κοινοτικό εάν δεν υπάρχει κενή θέση στο δημόσιο τμήμα.

Ανάγκες τμημάτων και η περίπτωση κοινοτικά τμήματα να μετατραπούν σε δημόσια

Λόγω της επέκτασης ηλικίας υποχρεωτικής εκπαίδευσης εμφανίζονται κτιριακές ανάγκες, όπως αναφέρει ο κ.Θεοχαρίδης, όπου σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί κοινοτικά τμήματα να μετατραπούν σε δημόσια.

«Εκείνο που γίνεται φέτος σε κάποιες περιπτώσεις είναι αν υπάρχει ανάγκη δημιουργίας νέων τμημάτων , να δούμε ποια τμήματα δημιουργούνται , ποιες ανάγκες έχουν καλυφθεί και ποιες όχι».

Ενώ συνέχισε αναφέροντας «Υπάρχει περίπτωση κάποια κοινοτικά να μετατραπούν σε δημόσια αν υπάρχει ανάγκη με παιδιά υποχρεωτικής ηλικίας».

Όπως τόνισε όμως θα πρέπει πρώτα να τελείωσει η επιβεβαίωση εγγραφών ώστε να ξεκαθαριστεί και ένα άλλο ερώτημα ... ποια παιδιά θα επιλέξουν να φοιτήσουν στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία και ποια στα κοινοτικά τμήματα δημόσιων νηπιαγωγείων.

Η νέα σχολική χρονιά αναμένεται να βρει το Υπουργείο Παιδείας με αρκετές προκλήσεις, καθώς η νέα νομοθεσία έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα φοίτησης και στεγαστικής-κτιριακής ανάγκης στην εκπαίδευση.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πάσχα στο σπίτι του θα κάνει ο παππούς Χρύσανθος - Αφέθηκε ελεύθερος ο 82χρονος

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top