ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηδενίζεται ο χρόνος για την παραγραφή αγώγιμων δικαιωμάτων με νέο νόμο

Μηδενίζεται ο χρόνος για την παραγραφή αγώγιμων δικαιωμάτων με νέο νόμο

Με νομοσχέδιο που βρίσκεται ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών ρυθμίζεται εκ νέου το θέμα της παραγραφής των αγώγιμων δικαιωμάτων, κατά τρόπο ώστε ο χρόνος παραγραφής που προβλέπεται για κάθε αγώγιμο δικαίωμα να αρχίζει να τρέχει από την ημερομηνία που ο νέος νόμος θα τεθεί σε ισχύ.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου τόσο ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών ανέφερε ότι για τερματισμό της πρακτικής που ακολουθείται από το 2012 που ψηφίστηκε ο νόμος για την παραγραφή αγώγιμων δικαιωμάτων και ο όποιος αναστελλόταν και είναι σε αναστολή μέχρι το τέλος του 2015, και για αποφυγή στρεβλώσεων ή άλλης ετεροβαρούς ρύθμισης, το Υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε το  υπό συζήτηση νομοσχέδιο.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι οι διατάξεις του νέου νόμου δεν επηρεάζουν τις ειδικές προθεσμίες που αναφέρονται σε άλλους νόμους.

Ο κ. Νικολάου υπενθύμισε ότι η Βουλή το 2012 αποφάσισε να ρυθμίσει την παραγραφή των αγώγιμων δικαιωμάτων το 2012 και από τότε γίνεται μια συζήτηση για την ημερομηνία έναρξη της παραγραφής και ο νόμος για παραγραφή αναστελλόταν κάθε χρόνο και είναι σε αναστολή μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2015.

Επειδή η συζήτηση κατέληγε σε μια στρεβλή και ετεροβαρή ρύθμιση κρίναμε ότι από την ημερομηνία που δημοσιευτεί ο νέος θα αρχίζει και χρόνος παραγραφής να τρέχει εκ νέου είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι η αναστολή στην παραγραφή αγώγιμων δικαιωμάτων ψηφιζόταν από τη Βουλή κυρίως για να προβλεφθεί η μαζική καταχώρηση αγωγών από τις τράπεζες, οι οποίες θα καταχωρούσαν αγωγές ώστε να μην παραγραφούν οι οφειλές δανειοληπτών που δεν αποπλήρωναν ως προβλεπόταν στους όρους δανειοδότησης τα δάνεια τους.

Ο χρόνος παραγραφής για οφειλές προς τις τράπεζες είναι 6 χρόνια και ως εκ τούτου με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε για αγώγιμα δικαιώματα τραπεζών που δημιουργήθηκαν ή δημιουργούνται μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου σε νόμο θα παραγραφούν το 2021.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Σωτήρης Σαμψών σε δήλωση μετά τη συνεδρία ανέφερε ότι η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί σε 15 ημέρες καθώς η Επιτροπή Νομικών θα αναμένει νομοτεχνικής φύσεως διευκρινίσεις από τη Νομική Υπηρεσία.

Πηγή — ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top