ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Νεοφύτου: Σεβασμός στην δικαστική απόφαση για Ρίκκο – Πώληση φυσικού αερίου στην Τουρκία μετά την λύση

Α. Νεοφύτου: Σεβασμός στην δικαστική απόφαση για Ρίκκο – Πώληση φυσικού αερίου στην Τουρκία μετά την λύση

Τον πλήρη σεβασμό του στις αποφάσεις των Δικαστηρίων, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου σχολιάζοντας σήμερα τη χθεσινή απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου για παύση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου από τη θέση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.

Οσον αφορά στο Κυπριακό και στις επικρίσεις γύρω από το φυσικό αέριο, ο κ. Νεοφύτου είπε αρχικά πως το φυσικό αέριο είναι ευλογία που μπορεί να εξελιχθεί σε καταλύτη επίλυσης του Κυπριακού. Παράλληλα, προέβαλε τη λογική σε μια ενδεχόμενη πώληση φυσικού αερίου στην Τουρκία, μετά τη λύση του Κυπριακού, αν η τιμή είναι συμφέρουσα.

Αρχικά, κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή απόφαση, ο κ. Νεφύτου είπε πως πρόκειται για μια μοναδική απόφαση στα ιστορικά της Κυπριακής Δημοκρατίας και επανέλαβε την ξεκάθαρη, όπως είπε, θέση του ΔΗΣΥ για πλήρη σεβασμό στις αποφάσεις των Δικαστηρίων.

“Όσοι, εκ της αντιπολίτευσης και αναφέρομαι στους φίλους της αριστεράς, κάνουν κριτική, ένα θέλω να τους πω: Ο ΔΗΣΥ επιλεκτικό σεβασμό σε αποφάσεις δικαστηρίων δεν έχει στο ιστορικό του”, είπε.

Ερωτηθείς αν αισθάνεται ότι ήταν λανθασμένη η στήριξη που είχε προσφέρει ο ΔΗΣΥ στον Ρίκκο Ερωτοκρίτου, ο κ. Νεοφύτου επανέλαβε ότι δείχνει πλήρη σεβασμό στην απόφαση του δικαστηρίου. “Ο ΔΗΣΥ στήριξε, και είναι πάγια θέση του διαχρονικά, ανεξάρτητους θεσμούς. Αν στην πορεία κάποια πράγματα κρίνονται ως επιλήψιμα, τον ίδιο απόλυτο σεβασμό δείχνουμε και στις αποφάσεις των δικαστηρίων”, είπε, και πρόσθεσε πως ο σεβασμός στους ανεξάρτητους θεσμούς δεν πρέπει να παρεξηγείται.

Κυπριακό
-----
Ο ΔΗΣΥ θα παραμείνει στον ορθολογισμό στο Κυπριακού, δήλωσε στη συνέχεια ο κ. Νεοφύτου, κληθείς να σχολιάσει τη θέση ότι στη συζήτηση και στις επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης βρίσκεται πλέον και το θέμα του φυσικού αερίου.

“Το φυσικό αέριο είναι μια ευλογία για τον τόπο και θεωρώ πως είναι καταλύτης και μπορεί να εξελιχθεί σε θετικότατο καταλύτη γιατί οι συμπατριώτες μας Τ/κ, μπορούν να έχουν οφέλη από το φυσικό αέριο μετά τη λύση, άρα έχουν κίνητρο να εργαστούν για την επίλυση του Κυπριακού, όντας δεδομένο ότι τα έσοδα από το φυσικό αέριο -σε περίπτωση λύσης- θα είναι έσοδα του κεντρικού κράτους”, είπε.

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε στη συνέχεια πως η επίλυση του Κυπριακού δίνει κίνητρα και στην Τουρκία γιατί στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου υπάρχουν σοβαρά κοιτάσματα φυσικού αερίου. “Η Τουρκία θέλει και για τις δικές της ανάγκες αλλά και στην προσπάθεια της να γίνει διαμετακομιστικός σταθμός του φυσικού αερίου, ενδιαφέρεται για τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου”, είπε.

Αναφορικά με τη συζήτηση που γίνεται για το κατά πόσον θα πουλήσουμε στο μέλλον  φυσικό αέριο στην Τουρκία, ο κ. Νεοφύτου ήταν ξεκάθαρος: “Αν επιλύσουμε το Κυπριακό, δεν βλέπω κανένα πρόβλημα, αν η Τουρκία προσφέρει καλή τιμή για το φυσικό αέριο, να αρνηθούμε να της πουλήσουμε”, είπε, και διερωτήθηκε σε ποιον θα πρέπει να πωλήσουμε αν για παράδειγμα, μετά τη λύση, η Τουρκία μας προσφέρει 5 δολάρια ανά εκ. btu και η Αίγυπτος 4 δολάρια.

“Θα πούμε όχι δεν πουλάμε στους Τούρκους θα το πουλήσουμε σε χαμηλότερη τιμή στους Αιγύπτιους; Θα χάσουμε τη λογική μας και τον ορθολογισμό μας σε αυτό τον τόπο;”, διερωτήθηκε. Είπε επίσης πως αν το κάνουμε αυτό είναι σαν να βάζουμε εμείς οι ίδιοι εμπάργκο στον εαυτό μας. “Αυτά τα πράγματα στερούνται λογικής”, κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top