ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: «Επιμονή για λύση για να μην έχουμε άλλες χαμένες πατρίδες»

ΠτΔ: «Επιμονή για λύση για να μην έχουμε άλλες χαμένες πατρίδες»

Υπάρχει πρόοδος αλλά και προβλήματα, λέει ο ΠτΔ για τις συνομιλίες

«Αν είμαστε αποφασισμένοι να αποφύγουμε τα χειρότερα, εάν είμαστε αποφασισμένοι να μη δούμε άλλες χαμένες πατρίδες, θα πρέπει με επιμονή και με όλες τις δυνάμεις, ιδιαίτερα του δικαίου που έχουμε μαζί μας, να δώσουμε τη μάχη για να διασώσουμε το τόπο μας», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας χθες βράδυ στο επίσημο δείπνο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, με τιμώμενο πρόσωπο το γερουσιαστή Τσαρλς Σούμερ. 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρονταν στον διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη, για τον οποίο είπε πως «υπάρχει και παρατηρείται πρόοδος σε ορισμένους τομείς όπως υπάρχουν βεβαίως και προβλήματα».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε θερμά για τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και την ηγεσία της κυπριακής παροικίας και της Ομογένειας της Αμερικής, τον πατριωτισμό και τους αγώνες τους για την Κύπρο.

«Αυτόν τον αγώνα και αυτή τη προσπάθεια που εσείς καταβάλλετε, θέλω να πω ότι μοιράζομαι μαζί σας το ίδιο όραμα και αγωνίστηκα και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για να δω να επανενώνεται η πατρίδα μας, να απαλλάσσεται από τα τουρκικά στρατεύματα, να δημιουργούνται προϋποθέσεις κατοχύρωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων  και διασφάλισης των βασικών ελευθεριών, να δημιουργούνται οι προοπτικές. Έτσι ώστε οι φίλοι από τον Καραβά ή ο φίλος Φίλιπ Κρίστοφερ από την Κερύνεια, να μπορούν ελεύθερα να διακινούνται και να εγκαθίστανται. Να δημιουργήσουμε εν ολίγοις- γιατί δεν θέλω να επεκταθώ- ένα κράτος εφάμιλλο των υπολοίπων κρατών μελών της ΕΕ με κατοχυρωμένες τις ίδιες αρχές, αξίες, διασφάλιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που χαίρουν και οι υπόλοιποι των Ευρωπαίων».

Καθώς νωρίτερα στο γραπτό μήνυμα του Προέδρου της Ελλάδας, Προκόπη Παυλόπουλου, υπήρχε αναφορά για «κόπωση μέρους της διεθνούς κοινότητας», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει κόπωση σε ανάλογους αγώνες».
«Αλλά και  θέλω να πω ότι δεν θα παραπλανήσω ποτέ το λαό δημιουργώντας κούφιες ελπίδες. Έχουμε ξεκινήσει ένα νέο διάλογο. Θα πρέπει να πω ότι υπάρχει και παρατηρείται πρόοδος σε ορισμένους τομείς όπως υπάρχουν βεβαίως και προβλήματα. Όμως αν είμαστε αποφασισμένοι να αποφύγουμε τα χειρότερα, εάν είμαστε αποφασισμένοι να μη δούμε άλλες χαμένες πατρίδες θα πρέπει με επιμονή και με όλες τις δυνάμεις, ιδιαίτερα του δικαίου που έχουμε μαζί μας, να δώσουμε τη μάχη για να διασώσουμε το τόπο μας.  Δεν υπάρχει βόρεια και νότια για μένα Κύπρος. Υπάρχει μια Κύπρος που ανήκει στους Κυπρίους πολίτες και Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Αυτή τη πατρίδα θα πρέπει να τη διασφαλίσουμε  για όλους. Πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες ειρηνικής συμβίωσης.  Θα πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες που να θυμίζουν το παρελθόν όταν ειρηνικά συνυπήρχαμε χωρίς προβλήματα. Τα προβλήματα δημιουργήθηκαν από τις ξένες παρεμβάσεις και αυτές είναι που θέλουμε να τερματιστούν».

Ξεκαθάρισε ότι αυτό επιδιώκουμε μέσα από τις προσπάθειες μας, τον ειρηνικό διάλογο και την εξωτερική πολιτική που ακολουθούμε κτίζοντας γέφυρες συνεργασίας με την Αμερική, με το Ισραήλ, με τον Αραβικό κόσμο. Κι αυτό χωρίς ποτέ να παραγνωρίζουμε τους παλιούς καλούς μας φίλους, «αδιαφορώντας πολλές φορές για συνέπειες που μπορεί να μας απειλούν κάποιοι ή να ξεπερνούμε αντιστάσεις μέσα ακόμα και στην ίδια την Ευρώπη, αν θα επισκεφθούμε ή όχι τη Μόσχα».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι ο στόχος μας είναι να δούμε τη πατρίδα μας ξανά ελεύθερη και επανενωμένη, μέσα σε συνθήκες που να επιτρέπουν την προοπτική και το μέλλον και ιδιαίτερα τη διασφάλιση του κυπριακού ελληνισμού. «Είναι καλά γνωστά τα όσα συμβαίνουν για 41χρόνια στη κατεχόμενη πατρίδα μας, η δημογραφική σύνθεση του πληθυσμού αλλοιώνεται, οι εκκλησιές και τα ιερά μας βεβηλώνονται, οι περιουσίες των Ελληνοκυπρίων ξεπουλιούνται εν τη απελπισία τους, ουδείς των προσφύγων έχει επιστρέψει και δεν θα έχει προοπτική να επιστρέψει εκτός και αν επιτέλους επικρατήσει το δίκαιο».

Μίλησε για ελπίδες που δημιουργούνται για να επιτύχουμε μια αποδεκτή και από τους Ελληνοκύπριους λύση, τις οποίες απέδωσε στο ότι «επιτέλους έχουμε κατορθώσει να εμπλέξουμε και την ΕΕ σε αυτό το διάλογο που διεξάγουμε και κάθε τι το οποίο θα συμφωνείται θα πρέπει και να συνάδει και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Συνεπώς δίδουμε προς κάθε κατεύθυνση τη μάχη προκειμένου να επιτύχουμε να διασφαλίσουμε αυτό που όλοι οραματιζόμαστε», συμπλήρωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Μήνημα ΠΕΔ
-------------------
Σε γραπτό του μήνυμα που ανέγνωσε στην εκδήλωση η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Αικατερίνη Μπούρα, ο Έλληνας Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι το κυπριακό παραμένει 40 και πλέον χρόνια μια βαθιά πληγή για τον Ελληνισμό.

«Η επανέναρξη των δικοινοτικών συνομιλιών δημιουργεί μια θετική προοπτική για την επίλυση του ζητήματος, Και πράγματι η επανενωμένη Κύπρος θα προσφέρει την ευκαιρία στους πολίτες της να ζήσουν σ’ ένα περιβάλλον ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας. Είναι ωστόσο σκόπιμο, πρόσθεσε, να μετριάσουμε τις υπερβολικές προσδοκίες, μέχρις ότου διαπιστώσουμε ότι η άλλη πλευρά είναι ειλικρινά διατεθειμένη να συμβάλλει με εποικοδομητικό τρόπο στην επίτευξη ενός θετικού αποτελέσματος. Η καλλιέργεια κλίματος ευφορίας, σε συνδυασμό με την βεβαίως δικαιολογημένη κόπωση που υφέρπει σ’ ένα μέρος της διεθνούς κοινής γνώμης σχετικά με την διαχείριση του κυπριακού προβλήματος, ενέχει τον κίνδυνο να οδηγήσει σε εφησυχασμό».Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας συμπλήρωσε ότι γι’ αυτό θα πρέπει να παραμένουμε σε εγρήγορση, προκειμένου να μην οδηγηθούμε σε λύση που δεν θα είναι αμοιβαία αποδεκτή και μακροπρόθεσμα βιώσιμη.

«Η συμβολή του ΟΗΕ και της ΕΕ, όσον αφορά στη συμβατότητα της λύσης με τις αποφάσεις του Σ.Α. και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου, είναι καθοριστικής σημασίας», είπε.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος μίλησε θερμό για το έργο που επιτελεί η Ομογένεια, το οποίο δεν εξαντλείται στη διατήρηση του ελληνικού της χαρακτήρα μέσω της γλώσσας και της βιωματικής τήρησης ηθών και εθίμων, αλλά και στην οικοδόμηση στερεών δεσμών με την χώρα υποδοχής, μέσω της διαρκούς αλληλεπίδρασης των μελών της με την τοπική κοινωνία.

Μίλησε για τις προσπάθειες προβολής της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και της ελληνικής παιδείας από τους Ομογενείς και τους εθνικούς αγώνες, μέσω της διαρκούς φροντίδας για την ενημέρωση της ευρύτερης κοινωνίας και των πολιτικών θεσμικών παραγόντων στις χώρες διαβίωσης.

Ο Πρόεδρος Παυλόπουλος κάλεσε τους ομογενείς να συνεχίσουν με την ίδια αποφασιστικότητα τις προσπάθειες ενημέρωσης της διεθνούς κοινότητας και απόδοσης τιμής σ’ όσους στέκονται σταθερά στο πλευρό του Κυπριακού Ελληνισμού και συνηγορούν υπέρ της προώθησης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού, όπως ο τιμώμενος γερουσιαστής Τσαρλς Σούμερ.
Αναφερόμενος Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος εξήρε τον τιμώμενο γερουσιαστή Σούμερ για τον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζει στη Γερουσία.
«Αποτελεί θρυλική μορφή, στο πρότυπο του Πολ Σαρμπάνη που υποστηρίζει τους σωστούς αγώνες, ανεξαρτήτως αν ικανοποιεί την κυβέρνηση. Είναι ανεξάρτητο πνεύμα και αγωνίζεται για τα συμφέροντα των πολιτών της Νέας Υόρκης».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό τόνισε την ανάγκη συστηματικής διαφώτισης της κοινής γνώμης των για την ίδια την Κύπρο, καθώς πολλοί δεν γνωρίζουν ότι το νησί έχει μια ιστορία τουλάχιστον δέκα φορές πιο μακρά ιστορία της Αμερικής.

Μίλησε θερμά για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την πρώτη κυρία, μνημονεύοντας ιδιαίτερα το ταμείο υποτροφιών για φοιτητές που ίδρυσε η κ. Αντρη Αναστασιάδη κι ο ίδιος χαρακτήρισε πρότυπο διαφάνειας.

Ο παρουσιαστής της  εκδήλωσης και τέως Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Πανίκος Παπανικολάου, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη που δίνει για τρίτη συνεχή χρονιά το παρών στο επίσημο δείπνο του οργανισμού και αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει για λύση του κυπριακού και ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής σημείωσε την παρουσία των αγωνιστών της ΕΟΚΑ στην εκδήλωση και επισήμανε ότι χάρη σε τέτοιους ανθρώπους η Κύπρος απέκτησε την ελευθερία της.

«Ο αγώνας σήμερα είναι διαφορετικός ότι μπορούμε σήμερα να δίνουμε κι εμείς τον αγώνα μας για την ελευθερία, οφείλεται σ’ αυτούς».

Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ υπογράμμισε τους αγώνες που  η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής  δίνει για την Κύπρο από το 1952 που ιδρύθηκε. Αναφέρθηκε στον τιμώμενο γερουσιαστή Τσαρλς Σούμερ, τον οποίο αποκάλεσε μεγάλο φίλο της Κύπρου και του Ελληνισμού.

Ο κ. Κρίστοφερ συνεχάρη τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την αποφασιστικότητα με την οποία αντιμετώπισε την οικονομική κρίση. Ανέφερε ότι η

Ομογένεια είναι ενωμένη στον αγώνα που διεξάγει για την Κύπρο και σημείωσε την παρουσία στην εκδήλωση ανθρώπων που είναι για δεκαετίες στην πρώτη γραμμή.

«Από το 1974 μέχρι σήμερα η κοινότητά μας στέκεται στο πλευρό της Κύπρου. Κι όπως ο Οδυσσέας αναζητούσε την Ιθάκη, εμείς αναζητούμε την Κερύνεια, τη Μόρφου, τον Καραβά το Βαρώσι … Ο αγώνας μας είναι δύσκολος και το κλειδί βρίσκεται στην Τουρκία».

Απευθυνόμενος στη βουλευτή Κάρολιν Μαλόνι, είπε πως η Τουρκία δεν είναι αξιόπιστη σύμμαχος των ΗΠΑ, αντίθετα με την Κύπρο.

«Σήμερα, είπε η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η καλύτερη σύμμαχος των ΗΠΑ και προσφέρει την καλύτερη ευκαιρία για την Αμερική να γεφυρώνει τη Μέση Ανατολή με την Ευρώπη. Κι αυτό είναι το μήνυμα που θα συνεχίσουμε να στέλνουμε προς την αμερικανική κυβέρνηση».

Ο πολιτειακός γερουσιαστής Νέας Υόρκης Μιχάλης Γιάνναρης εξήρε την συμβολή της Κυπριακής Ομοσπονδίας στην ενίσχυση νέων Ελληνοαμερικανών όπως ο ίδιος, που θέλησαν να εμπλακούν στα κοινά.

«Σήμερα έχουμε 6 αιρετούς Ελληνοαμερικανούς στην πρωτεύουσα της πολιτείας και χάρη στη βοήθειά σας μπορούμε να αποκτήσουμε περισσότερους», πρόσθεσε.

Η δημοκρατική ομοσπονδιακή βουλευτής Κάρολιν Μαλόνι χαρακτηρίζοντας «ισχυρό ηγέτη» τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είπε ότι μπορεί να σταθεί απέναντι στον Ερντογάν.

«Δεν χρειάζεται να είσαι ελληνικής καταγωγής για να ζητάς την αποχώρηση των κατοχικών τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο», είπε η συμπρόεδρος της Ομάδας Ελληνικών Θεμάτων του Κογκρέσου.

Η κ. Μαλόνι παράλληλα αναφέρθηκε για τη διήμερη συνδιάσκεψη για την ενίσχυση της Ελλάδας που διοργανώνεται στο Κογκρέσο, στις 30 Σεπτεμβρίου και 1 Οκτωβρίου , στην οποία έχει προσκληθεί κι ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Ο γερουσιαστής Σούμερ δεν μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω κωλύματος. Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του εξέφρασε την υποστήριξή του στο αγώνα των Κυπρίων, για μια λύση από τους Κύπριους για τους Κύπριους και μίλησε για την στενή του σχέση με την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό που πέρασε από τη Γερουσία και έδινε τη δυνατότητα σε γνώστες συγκεκριμένων γλωσσών, μεταξύ αυτών και της ελληνικής, να εξασφαλίζουν άδεια εργασίας στις ΗΠΑ.

Παρευρέθηκαν ακόμη, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, οι πρέσβεις της Κύπρου στην Ουάσιγκτον Γιώργος Σιακαλλή και στον ΟΗΕ Νίκος Αιμιλίου, ο γενικός πρόξενος Βασίλης Φιλίππου, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας Γιώργος Ηλιόπουλος κι ο πρόξενος Μάνος Κουμπαράκης, η πολιτειακή βουλευτής Αραβέλλα Σιμωτά, ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Κωνσταντινίδης, ο επίσκοπος Ζήλων Σεβαστιανός κ.α.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Τραγωδία ανήμερα του Πάσχα: Θανατηφόρο στη Λεμεσό με θύμα 30χρονο μοτοσικλετιστή

Τραγωδία ανήμερα του Πάσχα: Θανατηφόρο στη Λεμεσό με θύμα 30χρονο μοτοσικλετιστή

Σε θανατηφόρο εξελίχθηκε το τροχαίο που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα στην επαρχία Λεμεσού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top