ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επ.Εργασίας: Όσα συζητήθηκαν για την στήριξη της Τρίτης Ηλικίας - Τα σχέδια, τα επιδόματα και το Κόκκινο Κουμπί

Επ.Εργασίας: Όσα συζητήθηκαν για την στήριξη της Τρίτης Ηλικίας - Τα σχέδια, τα επιδόματα και το Κόκκινο Κουμπί

Για την πορεία υλοποίησης των αιτημάτων της Βουλής των Γερόντων στα θέματα που αφορούν το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας ενημέρωσε η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας κ.Μαριλένα Ευαγγέλου την Επιτροπή Εργασίας της Βουλής.

Συγκεκριμένα, η κα Ευαγγέλου ενημέρωσε για το στάδιο υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για την Τρίτη Ηλικία, η οποία θα απαρτίζεται από τρεις πυλώνες:

  • Την Κοινωνική Ενσωμάτωση,
  • την Υγιή Γήρανση και
  • τη Διαφορετικότητα και Ανισότητες

στους οποίους περιλαμβάνονται δράσεις και πολιτικές, χωρισμένες σε θεματικές ενότητες.

Εμπλοκή 11 Υπουργείων και Υφυπουργείων

Πρόκειται για ένα μεγαλεπίβολο Σχέδιο με την εμπλοκή 11 Υπουργείων και Υφυπουργείων, υπό τον συντονισμό του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, το οποίο βρίσκεται σε πολύ καλό στάδιο υλοποίησης με εποικοδομητική συνεργασία από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως είπε.

Σχέδιο Επιδότησης Διαμονής σε Στέγες Ηλικιωμένων

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται και το Σχέδιο Επιδότησης Διαμονής σε Στέγες Ηλικιωμένων. Πρόκειται όπως ανέφερε, για Σχέδιο το οποίο θα απευθύνεται σε ηλικιωμένους συμπολίτες μας (όχι απαραίτητα μόνο δικαιούχους του ΕΕΕ) οι οποίοι χρειάζονται μακροχρόνια φροντίδα σε Στέγες Ηλικιωμένων, αλλά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος που απαιτείται για τα τροφεία.

Το Σχέδιο θα περιλαμβάνει και κριτήρια για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών από τις Στέγες, τα οποία θα είναι δεσμευτικά για την ένταξη στο πρόγραμμα.

Το Κόκκινο Κουμπί

Σε ότι αφορά στο Κόκκινο Κουμπί, η κ.Ευαγγέλου ενημέρωσε την Επιτροπή Εργασίας ότι η υποεπιτροπή του Φορέα Τρίτης Ηλικίας για το Κόκκινο Κουμπί, που απαρτίζεται από τον πρόεδρο του παρατηρητηρίου Τρίτης Ηλικίας κ. Δήμο Αντωνίου και τον ακαδημαϊκό Δρ Κωνσταντίνο Φελλά, μαζί με υπηρεσιακούς του Υφυπουργείου βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας συγκεκριμένης πρότασης, την οποία αναμένει για να μελετήσει και να την παρουσιάσει ενώπιον της ολομέλειας του Φορέα Τρίτης Ηλικίας.

Το «κόκκινο κουμπί» είναι μια υπηρεσία Τηλεειδοποίησης, το οποίο μπορεί να είναι τοποθετημένο σε βραχιόλι ή σε μενταγιόν που θα φοράει ο ηλικιωμένος και το οποίο έρχεται να διευκολύνει και να ομαλοποίηση κάποια από τα κοινωνικά προβλήματα των ηλικιωμένων, καθώς δίνεται η δυνατότητα στον κάθε ωφελούμενο- ηλικιωμένο από το σπίτι του, να έχει 24ώρες το 24τραωρο παροχή άμεσης βοήθειας σε περιστατικά υγείας και βοήθεια από κοινωνικούς επιστήμονες .

Ο ηλικιωμένος,  θα έχει τη δυνατότητα να πατήσει το κουμπί και με μια ειδική συσκευή που θα έχει στο σπίτι του, η κλήση θα απευθύνεται σε ένα εξειδικευμένο συντονιστικό κέντρο διαχείριση κλήσεων, στο οποίο θα υπάρχει ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό, για να αντιμετωπίζει τα έκτακτα περιστατικά. Ο λειτουργός θα έχει τη δυνατότητα να δει ακριβώς ποιος του τηλεφωνεί, από ποιο μέρος είναι και αν έχει οποιαδήποτε ιδιαίτερα προβλήματα υγείας. 

Επίδομα Χαμηλοσυνταξιούχων και παροχές

Σε ότι αφορά σε επίπεδο παροχών, η κ.Ευαγγέλου σημείωσε την πρόοδο που επήλθε μέσα από την αύξηση κατά 5% στο Επίδομα Χαμηλοσυνταξιούχων επεκτείνοντας τα καθορισμένα όρια του ελάχιστου και του μέγιστου συνολικού εισοδήματος, ενώ αναφέρθηκε στις δύο αποφάσεις της Κυβέρνησης να μην λάβει υπόψη την αύξηση των συντάξεων που παραχωρεί το Υπουργείο Εργασίας, δηλαδή την απορρόφηση του κόστους της αύξησης αυτής για σκοπούς λήψης του επιδόματος.

Χαμηλοσυνταξιούχων, έτσι ώστε κανένας δικαιούχος χαμηλοσυνταξιούχος να μην επηρεαστεί είτε με μείωση του επιδόματος του, είτε με αποκοπή του.

Αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση της Κυβέρνησης να στηρίξει νοικοκυριά χαμηλοσυνταξιούχων με εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 100 ευρώ για τρεις μήνες από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο, μέσα στο πλαίσιο της ενίσχυσης ομάδων πληθυσμού, στο τρίτο πακέτο στοχευμένων μέτρων.

Πρόσφατα, η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη προχώρησε επίσης στην αύξηση του πασχαλινού επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχων κατά 30%, δηλαδή από 190 ευρώ, αυξήθηκε το πασχαλινό επίδομα σε 250 ευρώ.

Πρόκειται όπως είπε η κα Ευαγγέλου για μια αύξηση στο συγκεκριμένο επίδομα που γίνεται μετά από πολλά χρόνια.

Η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας ενημέρωσε επίσης την Επιτροπή ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει η προεργασία για τον εξορθολογισμό της επιδοματικής πολιτικής του Υφυπουργείου, υλοποιώντας το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου Χριστοδουλίδη.
Πρόκειται για μια σημαντική δράση, όπως είπε, η οποία θα εκσυγχρονίσει στη βάση των σημερινών αναγκών και προκλήσεων όλα τα κοινωνικά επιδόματα, διορθώνοντας στρεβλώσεις και βελτιώνοντάς τα εκεί και όπου χρήζουν βελτίωσης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Υπουργός Δικαιοσύνης από το συντονιστικό κέντρο - «Οριετήθηκε η πυρκαγιά στην περιοχή Φαρμακά»

Υπουργός Δικαιοσύνης από το συντονιστικό κέντρο - «Οριετήθηκε η πυρκαγιά στην περιοχή Φαρμακά»

Η πυρκαγιά στην περιοχή του Φαρμακά έχει οριοθετηθεί, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Δικαιοσύνης Δημόσιας Τάξης Μάριος Χαρτσιώτης, εκφράζοντας αισιοδοξία πως με την ενεργοποίηση των πτητικών μέσων με το πρώτο φως της ημέρας η πυρκαγιά θα τεθεί υπό έλεγχο μέχρι το μεσημέρι.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top