ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπ.Δικαιοσύνης: Ξεκινά διαβούλευση για Εθνική Στρατηγική για ΛΟΑΤΚΙ

Υπ.Δικαιοσύνης: Ξεκινά διαβούλευση για Εθνική Στρατηγική για ΛΟΑΤΚΙ

Ξεκινά άμεσα τη διαβούλευση για καταρτισμό Εθνικής Στρατηγικής για τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στην οποία θα καλέσει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, όπως ανέφερε σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο Άριστος Τσιάρτας, επικεφαλής του τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης. Ο κ. Τσιάρτας σημείωσε ότι στόχος είναι να ετοιμαστεί η Εθνική Στρατηγική μέχρι το τέλος του 2024.

H Επιτροπή έθεσε στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα, με αφορμή τη Τρίτη έκθεση του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (FRA) με τίτλο «Η ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων σε κρίσιμη καμπή: πρόοδος και προκλήσεις».

Ο Στέφανος Ευαγγελίδης, μιλώντας στην Επιτροπή εκ μέρους της ACCEPT για την ανάγκη καταρτισμού Εθνικής Στρατηγικής για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, επεσήμανε ότι αυτή θα πρέπει να ετοιμαστεί το συντομότερο, καθώς η Κύπρος αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ το 2026 και το 2025 λήγει η τρέχουσα ευρωπαϊκή στρατηγική, επομένως η Κύπρος θα αναλάβει και την παρουσίαση νέας ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα ΛΟΑΤΚΙ. Στη θέση αυτή συνηγόρησε, εξάλλου, και ο κ. Τσιάρτας κατά την παρέμβασή του.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ανέφερε εισαγωγικά κατά τη συζήτηση του θέματος ότι η έκθεση της ΕΕ κάνει λόγο για ενδείξεις σταδιακής προόδου σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, επισημαίνοντας όμως ότι βρίσκονται σε ψηλά επίπεδα ακόμα οι διακρίσεις εις βάρος τους. Την ίδια στιγμή, ενώ παρατηρείται περισσότερη ευαισθησία για θέματα ΛΟΑΤΚΙ στα σχολεία, διαπιστώνεται ότι παραμένουν σε ψηλά επίπεδα η βία και ο εκφοβισμός εναντίον τους.

Παραθέτοντας κάποια από τα πορίσματα της έρευνας, η κ. Χαραλαμπίδου πρόσθεσε ότι 7 στους 10 Κύπριους έχουν αποκρύψει τη σεξουαλική τους ταυτότητα από τον χώρο εργασίας και ότι 71% δήλωσε ότι δεν κυκλοφορεί δημόσια με τη σχέση του, ενώ 39% αποφεύγει συγκεκριμένες τοποθεσίες από τον φόβο επίθεσης εναντίον τους. Προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι μόνο 29% δηλώνει ανοιχτά ότι ανήκει στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και ότι 37% αντιμετωπίζει διακρίσεις στην καθημερινή ζωή. Σε ό,τι αφορά το σχολικό περιβάλλον, διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων, ότι μόνο το 27% μαθητών που δέχθηκαν επίθεση, ανέφεραν ότι υπήρχε κάποιος να τους στηρίξει και να τους υπερασπιστεί.

O Στέφανος Ευαγγελίδης της ACCEPT υπερθεμάτισε της ανάγκης για σωστή ενημέρωση και παιδεία, προκειμένου να διασφαλιστεί ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ και υπογράμμισε τον ρόλο της παιδείας στον στόχο αυτό. Ο ίδιος σημείωσε ότι η Εθνική Στρατηγική θα πρέπει να περιλαμβάνει και ζητήματα υγείας και περίθαλψης ατόμων ΛΟΑΤΚΙ, καθώς και θέματα δικαιωμάτων στην εργασία, ώστε να μην υφίστανται διακρίσεις ή τερματισμό εργασίας λόγω φύλου.

Απαντώντας σε ερώτηση της Προέδρου της Επιτροπής, είπε ότι ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει γάμο σε άλλη χώρα και έρχονται στην Κύπρο, αν έχουν διπλή υπηκοότητα αντιμετωπίζουν δυσκολίες στα χαρτιά τους σχετικά με τα παιδιά. Σημείωσε, ακόμα, ότι η πολιτική συμβίωση δεν αναγνωρίζεται σε άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα, όπου ισχύει το σύμφωνο συμβίωσης.

Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη για εκπαίδευση και των λειτουργών στην Αστυνομία για χειρισμό υποθέσεων που αφορούν ΛΟΑΤΚΙ. Ο κ. Ευαγγελίδης είπε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στον τομέα αυτό, αλλά χρειάζεται να γίνουν ακόμα περισσότερα βήματα σε κάποιες επαρχίες, όπως η Αμμόχωστος και η Πάφος. Αναφέρθηκε, δε, και σε μεμονωμένες περιπτώσεις αστυνομικών που επιδεικνύουν ανάρμοστη συμπεριφορά απέναντι σε ΛΟΑΤΚΙ άτομα.

Στα δικαιώματα οικογενειών με ομόφυλα ζευγάρια αναφέρθηκε κατά την παρέμβασή της η Άννα Μιχαηλίδου, εκπροσωπώντας την ΜΚΟ Rainbow Families. Ανέφερε ότι δεν αναγνωρίζεται ως οικογένεια το ομόφυλο ζευγάρι που έχει αποκτήσει παιδί και ότι τα παιδιά από τέτοιες οικογένειες, παραγκωνίζονται από το εκπαιδευτικό σύστημα, γιατί δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση για τις ΛΟΑΤΚΙ οικογένειες, σημειώνοντας ότι αυτό συνιστά και σημαντικό παράγοντα για εκφοβισμό εναντίον τους.

Ο κ. Τσιάρτας σημείωσε ότι πρόθεση του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να θέσει όλα αυτά τα ζητήματα στη διαβούλευση για καταρτισμό Εθνικής Στρατηγικής για ΛΟΑΤΚΙ άτομα. Η Εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας χαιρέτισε την προώθηση της στρατηγικής, σημειώνοντας ότι θα είναι πολύ χρήσιμο να υπάρχουν κοινές κατευθυντήριες γραμμές για τη διαχείριση των θεμάτων αυτών. Πρόθεση για συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης στην προσπάθεια αυτή εξέφρασαν, μεταξύ άλλων, και το Υπουργείο Εργασίας, καθώς και ο Οργανισμός Νεολαίας.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, υπογράμμισε στις δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση ότι «όλα αυτά είναι καιρός να μπουν κάτω στο χαρτί στο πλαίσιο μιας Εθνικής  Στρατηγικής», υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρχει ανοχή σε φαινόμενα εκφοβισμού, επιθέσεων και ρητορικής μίσους.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Φρικτό έγκλημα στην Αμφιλοχία: 43χρονος σκότωσε τη γυναίκα του με κυνηγετικό όπλο

Υπόθεση Metamax: Υπό κράτηση ο 48χρονος ύποπτος - Εξακολουθεί να καταζητείται 63χρονος

Είναι υποχρεωτική η εκπαίδευση στην Κύπρο; Οι αλλαγές που έρχονται και οι ποινές που ορίζει η νομοθεσία

Εδώ θα βρεις το χάρτη με όλα τα σημεία με σταθερές κάμερες στην Κύπρο - Λεπτομέρειες

Συνεχάρη τον Φειδία για την εκλογή του ο Έλον Μάσκ «Συγχαρητήρια» - Δείτε βίντεο

Ημικρανία με αύρα: Καινοτόμος έρευνα εντοπίζει πρωτεΐνες που οδηγούν σε υποσχόμενες θεραπείεςΥπ. Υγείας: Ζήτησε πρωτοβουλίες και πιέσεις σε Τουρκία από ΕΕ - διεθνή κοινότητα για Κυπριακό

Υπ. Υγείας: Ζήτησε πρωτοβουλίες και πιέσεις σε Τουρκία από ΕΕ - διεθνή κοινότητα για Κυπριακό

Καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα, ν’ αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε η Κύπρος να πάψει να αποτελεί το μοναδικό ευρωπαϊκό κράτος που τελεί υπό καθεστώς κατοχής, είπε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός την Παρασκευή σε ομιλία του σε αντικατοχική εκδήλωση της Πολιτιστικής Κίνησης Ξυλοτύμπου για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top