ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Την έκθεση του Γεν. Ελεγκτή για το ΡΙΚ συζήτησε η Επ. Ελέγχου

Την έκθεση του Γεν. Ελεγκτή για το ΡΙΚ συζήτησε η Επ. Ελέγχου

Το έλλειμμα στο Ταμείο Συντάξεων του ΡΙΚ και άλλες δυσλειτουργίες στον ημικρατικό οργανισμό σημειώθηκαν από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου κατά τη συζήτηση της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή για το το ΡΙΚ για το 2014.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΡΙΚ δια του Προέδρου του Άντη Τρυφωνίδη ανέφερε ότι στον Προϋπολογισμό του οργανισμού για το 2016 περιλαμβάνεται κονδύλι 7 εκ για την καταβολή των συντάξεων, προσθέτοντας ότι το ποσό αυτό - για να είναι δυνατή η καταβολή των συντάξεων - θα πρέπει να πληρώνεται από την κρατική χορηγία στο ταμείο και τα επόμενα χρόνια.

Ο κ. Τρυφωνίδης απέρριψε κριτική βουλευτών ότι το ΔΣ του ΡΙΚ εφαρμόζει προπαγανδιστική υπέρ της κυβέρνησης πολιτική.

Σε δηλώσεις μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής Ελέγχου, ο αναπληρωτής Πρόεδρος του σώματος Αριστοτέλης Μισός ανέφερε ότι οι πλείστες των παρατηρήσεων του Γενικού Ελεγκτή λήφθηκαν υπόψη από το νέο ΔΣ και αρκετές από αυτές άρχισαν να εφαρμόζονται.

Ο κ. Μισός είπε πως το νέο ΔΣ του ΡΙΚ κάνει τιτάνια προσπάθεια να διορθώσει λάθη και διαχρονικές στρεβλώσεις που δημιουργήθηκαν από προηγούμενα ΔΣ και επιδοκιμάζεται.

Αναφέροντας ότι το ΡΙΚ αντιμετωπίζει ένα τεράστιο πρόβλημα με το έλλειμμα των 120 εκ. στο Ταμείο Συντάξεων, είπε ότι το ΔΣ του οργανισμού θα πρέπει σε συνεννόηση με τα αρμόδια Υπουργεία και την Κυβέρνηση να βρουν τρόπους κάλυψης των συντάξεων.

Κάνοντας λόγο για προβλήματα που προέκυψαν από λάθη, πράξεις και παραλείψεις πολλών προηγούμενων δεκαετιών, που πρέπει να διορθωθούν, είπε πως το ΡΙΚ δέχθηκε κριτική ότι το ΔΣ υπηρετεί την κυβερνητική προπαγάνδα.

Ο κ. Μισός ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ δεν έχει παρατηρήσει τέτοια φαινόμενα και ότι το ΔΣ του ΡΙΚ, μέσα στο πλαίσιο τον αρμοδιοτήτων του, φροντίζει για την ισομερή και ίση μεταχείριση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Ανέφερε ακόμα ότι η διαπίστωση εξάγεται μέσα από την καθημερινή επικαιρότητα και ειδήσεις του ΡΙΚ.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου είπε ότι το ΡΙΚ αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα που ταλανίζουν και τους άλλους ημικρατικούς οργανισμούς.

Πρόσθεσε ότι το ΡΙΚ έχει 3.195.000 ευρώ καθυστερημένες οφειλές των εμπορικών χρεωστών και ζητήθηκε από το ΔΣ όπως προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για είσπραξη των οφειλομένων.

Παρατήρησε ότι οι νομικοί σύμβουλοι είναι ένα άλλο θέμα, αναφέροντας ότι ήδη ο νομικός σύμβουλος του ΡΙΚ και άλλοι νομικοί σύμβουλοι του οργανισμού λαμβάνουν ετησίως ως αμοιβή 50,000 ευρώ και πρόσθετη αμοιβή για τις αγωγές.

Ο κ. Προκοπίου είπε πως τα 4 τελευταία χρόνια οι αγωγές στοίχησαν 171.522 ευρώ στο ΡΙΚ και πήρε πίσω μόνο 23.000 και διερωτήθηκε γιατί να γίνονται αγωγές όταν αυτές αφήνουν ζημιές ύψους 150.000.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι τα ερωτηματικά δεν τίθενται και δεν περιορίζονται μόνο στο νομικό σύμβουλο του ΡΙΚ, αλλά αφορούν τους νομικούς συμβούλους όλων των ημικρατικών οργανισμών.

Σε ό,τι αφορά τα 120 εκ. έλλειμμα που παρουσιάζει το Ταμείο Συντάξεων των υπαλλήλων του ΡΙΚ, είπε ότι υπήρξε μια διαχείριση που επέφερε ζημιά, 15 εκατομμυρίων και διατύπωσε τη θέση ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες για το σκάνδαλο με το Ταμείο Συντάξεων των υπαλλήλων του ΡΙΚ, λέγοντας ότι πρόκειται για παρόμοιο σκάνδαλο με αυτό του Ταμείου Συντάξεων της Cyta.

Πρέπει, είπε, να αναζητηθούν αυτοί οι οποίοι πήραν τις «καταχρηστικές, αποτυχημένες και εγκληματικές από οικονομικής άποψης αποφάσεις» που έφεραν στο Ταμείο έλλειμμα 120 εκ. ευρώ.

Αναφέρθηκε στην προοπτική να μετακυλιστεί το κόστος στους ώμους του φορολογούμενου πολίτη, καθώς όπως είπε, αυτή φαίνεται να είναι η πρόθεση της Κυβέρνησης.

Είπε ακόμη ότι φαίνεται πως συνεχίζεται η σπατάλη ή η κακή διαχείριση των κονδυλίων, καθώς υπάρχουν σκιές στη διαχείριση «περίεργων ταμείων» όπως το Ταμείο Περιθωριακών Ωφελημάτων ή στη διαχείριση του θέματος του νομικού συμβούλου.

Η δημόσια ραδιοτηλεόραση είναι ένα κεφάλαιο για την Κυπριακή Δημοκρατία και πρέπει να διαφυλαχθεί μέσα από αυστηρούς ελέγχους, κατέληξε.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ ανέφερε ότι το έλλειμμα στο Ταμείο Συντάξεων απασχολεί το ΔΣ του οργανισμού από της ανάληψης των καθηκόντων του και ανέφερε ότι έχει συμφωνηθεί με το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Οικονομικών να περιληφθούν 7 εκ. στον Προϋπολογισμό του ΡΙΚ για το 2016 για το Ταμείο Συντάξεων.

Ο κ. Τρυφωνίδης εξήγησε ότι το ποσό τον 7 εκ. είναι επαρκές για να καλύψει τις ανάγκες καταβολής των συντάξεων του συνόλου των υπαλλήλων του ΡΙΚ για επόμενα χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι το Ταμείο θα λαμβάνει αυτό το ποσό ετήσια και τα επόμενα χρόνια.

Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι ο Προϋπολογισμός θα προωθεί χωρίς αλλαγές ως τη δαπάνη για το Ταμείο Συντάξεων.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι το σχέδιο συντάξεων που υπήρχε έχει καταργηθεί και οι νέοι υπάλληλοι δεν θα έχουν δικαίωμα συνταξιοδοτικών σχεδίων, αλλά σύνταξης μόνο από το ΤΚΑ και έτσι με την πάροδο των χρόνων θα μειώνεται το αναλογιστικό έλλειμμα.

Εξήγησε περαιτέρω ότι το έλλειμμα των 120 εκ. είναι αναλογιστικό έλλειμμα και δεν προέκυψε από μία διαχείριση. Πρόσθεσε ότι το ΡΙΚ δεν έβαζε το σωστό ποσό στο Ταμείο Συντάξεων.

Δεν έπαιρνε τα ποσά αυτά από την κρατική χορηγία και δεν έβαζε στο Ταμείο Συντάξεων το ορθό ποσό και έτσι δημιουργήθηκε αναλογιστικό έλλειμμα, συνέχισε.

Τώρα το Ταμείο δεν έχει αποθεματικά για να συνεχίσει να πληρώνει συντάξεις και προς αντιμετώπιση του προβλήματος θα διαμορφωθεί ο προϋπολογισμός έτσι ώστε το ΡΙΚ να βάλει στο Ταμείο συντάξεων 7 εκ, που είναι το ποσό για την καταβολή των συντάξεων κάθε χρόνο, συνέχισε.

Απαντώντας σε ερώτηση για διπλές συντάξεις προς τα μέλη του διευθυντικού προσωπικού του ΡΙΚ, ο κ. Τρυφωνίδης είπε ότι το θέμα αφορά το ταμείο περιθωριακών ωφελημάτων, που δημιουργήθηκε και λειτούργησε για κάποιο χρόνο και καταργήθηκε. Στην ουσία ήταν ταμείο προνοίας για το διευθυντικό προσωπικό το οποίο καταργήθηκε, επεξήγησε, αναφέροντας πως δεν γεννάται θέμα.

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές για αλαλούμ προσλήψεων με ή χωρίς κριτήρια και την παρατήρηση του Γενικού Ελεγκτή ότι στο ΡΙΚ υπάρχουν συνεργάτες που δεν έχουν προσκομίσει τα απαιτούμενα ακαδημαϊκά προσόντα, ο κ. Τρυφωνίδης είπε πως για τους μονίμους υπαλλήλους του ΡΙΚ υπήρχαν και υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια υπηρεσίας και οι θέσεις πληρώνονταν με βάση τα σχέδια υπηρεσίας.

Σε ό,τι αφορά τους συνεργάτες, ανέφερε, δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν σχέδια υπηρεσίας, αλλά προσόντα καθορίζονταν με την προκήρυξη των θέσεων. Προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε τα προσόντα που ζητούνταν κατά την προκήρυξη και κατά πόσο έχουν τα προσόντα αυτά.

Ο κ. Τρυφωνίδης είπε επίσης ότι υπήρξαν περιπτώσεις δεκάδων προσλήψεων στο παρελθόν που δεν έγιναν με κανονική διαδικασία προκήρυξης, αλλά με τη μέθοδο του λεγόμενου Headhunting και με αυτή τη μέθοδο δεν είναι σαφές με ποια προσόντα ζητούνταν οι υπάλληλοι.

Σημείωσε πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο οι υπάλληλοι προσελήφθησαν και τα απαιτούμενα προσόντα είναι θέμα που δεν έχει σημασία πλέον, διότι οι υπάλληλοι δεν ήρθαν με τη βία στο ΡΙΚ, τους προσέλαβαν, όπως ανέφερε.

Ο κ. Τρυφωνίδης απάντησε και στην κριτική που ασκήθηκε στο ΔΣ του ΡΙΚ, από βουλευτές κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής Ελέγχου, για δήθεν κυβερνητική προπαγάνδα από μέρους του ΡΙΚ.

Πρόσθεσε ότι το ΔΣ ούτε προπαγάνδα ασκεί, ούτε προωθεί ιδέες κυβερνητικές ή αντικυβερνητικές, αλλά προσπαθεί να ασκήσει τις εξουσίες και τις αρμοδιότητες του με τον πλέον αντικειμενικό τρόπο.

Αναφέροντας ότι παράπονα υπάρχουν από όλα τα κόμματα, είπε ότι σε μερικές περιπτώσεις διαπιστώνεται ότι ένα κόμμα μπορεί να είχε δίκαιο στο παράπονο που διατύπωσε και δεν διστάζουμε να αναγνωρίσουμε ότι οι χειρισμοί των αρμοδίων δημοσιογράφων ή οι συντελεστές ενός προγράμματος ήταν ενδεχομένως λανθασμένοι ή μεροληπτικοί.

“Από αυτό το σημείο όμως, μέχρι να λέμε ότι το ΡΙΚ ασκεί οργανωμένη κυβερνητική προπαγάνδα υπάρχει μεγάλη απόσταση και η αναφορά απορρίπτεται με τον πλέον έντονο τρόπο”, κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Μαινόμενος» ιερέας στη Λεμεσό προσέκρουσε σε περιπολικό και επέστρεψε να παρασύρει πεζούς - Βίντεο

Μεγάλη Πέμπτη: Οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα σε κάθε Ορθόδοξη Εκκλησία για την Σταύρωση του Θεανθρώπου

Κάτι ψήθηκε στο «Τ»: Η κα Ανδρούλα μας μαθαίνει τα μυστικά της φλαούνας – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Η Χρύσω Λέφου αποκαλύπτει στο «Τ» πως να βάψεις τα πιο όμορφα αυγά - Το έθιμο, οι εκδοχές και οι συμβολισμοί

Να νηστεύουμε το φαγητό μας ή την σκέψη μας; Θεολόγος εξηγεί στο «Τ» - «Δεν πρέπει να τρώμε ο ένας τον άλλο»



Στον Λίβανο ο ΠτΔ και η Φον ντερ Λάιεν για τη διαχείριση του μεταναστευτικού

Στον Λίβανο ο ΠτΔ και η Φον ντερ Λάιεν για τη διαχείριση του μεταναστευτικού

Στον Λίβανο μεταβαίνει την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, με την Πρόεδρο της ΕΥρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, προκειμένου να συζητήσουν τρόπους παροχής πολιτικής και οικονομικής στήριξης στη χώρα από την ΕΕ και την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top