ΠτΔ: Συνάντηση την Τρίτη με τον Βρετανό Πρωθυπουργό - Κυπριακό και μεταναστευτικό στην ατζέντα

ΠτΔ: Συνάντηση την Τρίτη με τον Βρετανό Πρωθυπουργό  - Κυπριακό και μεταναστευτικό στην ατζέντα

Λιγότερο από δύο μήνες μετά τη συνάντησή τους στο Λονδίνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Σερ Keir Starmer θα συναντηθούν την ερχόμενη Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου, στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία.

Η μονοήμερη επίσκεψη εργασίας του Βρετανού Πρωθυπουργού, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο περιοδείας του στην περιοχή,  αποτελεί ορόσημο στις στενές διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, αφού πρόκειται για την 1η επίσκεψη Βρετανού Πρωθυπουργού σε διμερές επίπεδο στην Κύπρο από το 1971 που επισκέφθηκε την χώρα μας ο τότε Πρωθυπουργός Edward Heath, ενώ η επίσκεψη του John Major το 1993 εντασσόταν στο πλαίσιο συνάντησης των χωρών της Κοινοπολιτείας.

Η συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Βρετανό Πρωθυπουργό αποτελεί ακόμη μια πολύ σημαντική εξέλιξη στις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες έχουν ενισχυθεί περαιτέρω και έχουν εισέλθει σε μια νέα εποικοδομητική περίοδο, στο πλαίσιο και της Στρατηγικής Συνεργασίας τους.

Το πρωί της 10ης Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί κατ΄ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών, την οποία θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών.

Ανάμεσα στα θέματα που αναμένεται να απασχολήσουν τις συνομιλίες είναι οι διμερείς σχέσεις με έμφαση σε αυτά που εμπίπτουν στον Στρατηγικό Διάλογο μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων συνεργασίας στους τομείς άμυνας και ασφάλειας, εκπαίδευσης, πολιτισμού, οικονομίας, εμπορίου, επενδύσεων και ενέργειας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναμένεται να συζητηθεί επίσης το Κυπριακό και οι προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, ενώ, μεταξύ άλλων, θα συζητηθούν ζητήματα που άπτονται του Μεταναστευτικού, η κατάσταση στην Ουκρανία καθώς και οι σχέσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου.

Έμφαση αναμένεται να δοθεί και στις περιφερειακές εξελίξεις και στον ρόλο που διαδραματίζει διαχρονικά η Κυπριακή Δημοκρατία στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και πρόσφατα τόσο μέσω της πρωτοβουλίας της «Αμάλθεια», όσο και σε θέματα απομάκρυνσης πολιτών από εμπόλεμες ζώνες. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

ΠτΔ: «Η Κύπρος θα αξιοποιήσει το SAFE με σκοπό την ενίσχυση των αμυντικών μας δυνατοτήτων»

ΠτΔ: «Η Κύπρος θα αξιοποιήσει το SAFE με σκοπό την ενίσχυση των αμυντικών μας δυνατοτήτων»

Η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη, είπε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Αντόνιο Κόστα, ο οποίος είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, σημειώνοντας ότι η ΕΕ βασίζεται στην Κύπρο για τη διαχείριση κατά την Προεδρία της, αρκετών σημαντικών ζητημάτων που απασχολούν την ΕΕ, ενώ αναφερόμενος στο πρόγραμμα SAFE είπε ότι καμιά τρίτη χώρα, η οποία απειλεί την ασφάλεια κράτους μέλους της ΕΕ, δεν μπορεί να το αξιοποιήσει.

BEST OF TOTHEMAONLINE