Πώς καθιερώθηκε η Γιορτή της Μητέρας - Η ιστορία και η σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας

Πώς καθιερώθηκε η Γιορτή της Μητέρας - Η ιστορία και η σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας

Σήμερα Κυριακή 11 Μαΐου 2025 είναι η Γιορτή της Μητέρας, η οποία κάθε χρόνο τιμά τις μητέρες για την προσφορά τους στην κοινωνία και την οικογένεια.

Η ημέρα είναι αφιερωμένη στην τιμή και αναγνώριση της ανεκτίμητης προσφοράς των μητέρων στην οικογένεια και την κοινωνία. Η Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας αποτελεί μια ευκαιρία έκφρασης ευγνωμοσύνης προς τις μητέρες μας και εορτασμού της μητρότητας σε όλες της τις εκφάνσεις, συνεχίζοντας μια παράδοση με βαθιές ιστορικές ρίζες.

Πώς καθιερώθηκε

Η Γιορτή της Μητέρας καθιερώθηκε τον 20ό αιώνα στις ΗΠΑ και προέρχεται από το αγγλικό και το αμερικανικό κίνημα των γυναικών.

Συγκεκριμένα, η Αμερικανίδα Ανν Τζάρβις διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day και συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες. 

Η Άννα Τζάρβις, αν και δεν απέκτησε ποτέ δικά της παιδιά, εμπνεύστηκε από τον θάνατο της μητέρας της το 1905 για να οργανώσει τους πρώτους επίσημους εορτασμούς της Γιορτής της Μητέρας το 1908. Στις 10 Μαΐου εκείνου του έτους, οικογένειες συγκεντρώθηκαν σε εκδηλώσεις στη γενέτειρα της Τζάρβις στο Grafton της Δυτικής Βιρτζίνια, σε μια εκκλησία που αργότερα μετονομάστηκε σε "Διεθνή Βωμό της Ημέρας της Γυναίκας". Παράλληλα, εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Φιλαδέλφεια, όπου ζούσε η Τζάρβις εκείνη την εποχή, καθώς και σε πολλές άλλες αμερικανικές πόλεις.

Οι επίμονες προσπάθειες της Τζάρβις απέδωσαν καρπούς στις 9 Μαΐου του 1914, όταν ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Γούντροου Γουίλσον υπέγραψε επίσημη προκήρυξη που καθιέρωνε την Ημέρα της Μητέρας ως εθνική εορτή, ορίζοντάς την τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου κάθε έτους.

Αναλυτικά η ιστορική αναδρομή:

Αρχαιότητα: Οι αρχαίοι Έλληνες τιμούσαν τη θεά Ρέα, μητέρα των θεών, με γιορτές γονιμότητας.

17ος αιώνας – Αγγλία: Υπήρχε η «Mothering Sunday», θρησκευτική εορτή με κοινωνικό περιεχόμενο.

19ος αιώνας – ΗΠΑ: Η Άννα Τζάρβις καθιέρωσε την ημέρα το 1908 στη μνήμη της μητέρας της, και το 1914 θεσμοθετήθηκε επίσημα ως εθνική εορτή από τον πρόεδρο Γούντροου Ουίλσον.

Η γιορτή καθιερώθηκε στην Ελλάδα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, κυρίως με την επίδραση από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αρχικά συνδέθηκε με την ορθόδοξη εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου (2 Φεβρουαρίου), η οποία τιμά τη μητρότητα της Παναγίας. Πολλές εκκλησίες και πιστοί εξακολουθούν να συνδέουν τις δύο εορτές.

Από τη δεκαετία του 1960 και μετά, εδραιώθηκε ο εορτασμός της δεύτερης Κυριακής του Μαΐου, όπως στις ΗΠΑ.

Η εμπορευματοποίηση της Γιορτής της Μητέρας

Παρά τις αρχικές προθέσεις της εμπνεύστριάς της, η Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας γρήγορα απέκτησε εμπορικό χαρακτήρα. Η βιομηχανία των λουλουδιών, των δώρων και των καρτών βρήκε μια σημαντική ευκαιρία να αυξήσει τα έσοδά της, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ίδιας της Τζάρβις.

Ωστόσο, πέρα από την εμπορική της διάσταση, η Γιορτή της Μητέρας παραμένει μια σημαντική ευκαιρία για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη και την αγάπη μας προς τις μητέρες μας, αναγνωρίζοντας την ανεκτίμητη προσφορά τους στην οικογένεια και την κοινωνία. Είναι μια ημέρα που μας υπενθυμίζει τη σημασία του μητρικού ρόλου και την αξία της μητρικής αγάπης, που παραμένει διαχρονική και αναντικατάστατη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

ΠτΔ: «Η ΚΔ θα ενταχθεί μέχρι το 2026 στη Ζώνη του Σένγκεν» - Όσα είπε για Κυπριακό, Δημογραφικό και ηλεκτρικό ρεύμα

ΠτΔ: «Η ΚΔ θα ενταχθεί μέχρι το 2026 στη Ζώνη του Σένγκεν» - Όσα είπε για Κυπριακό, Δημογραφικό και ηλεκτρικό ρεύμα

Τη διαβεβαίωση ότι μέχρι το τέλος του 2025 θα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα τεχνικά ζητήματα, έτσι ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να ενταχθεί το 2026 στη Ζώνη του Σένγκεν, έδωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.