Η ταυτοποίηση αφορά Ελλαδίτη και ήδη η οικογένεια ενημερώθηκε από την Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων Άννα Αριστοτέλους.
Όλα τα ψεκασμένα οστά αφορούν ολοκληρωμένους σκελετούς.
Η κ. Αριστοτέλους βρέθηκε την Τρίτη στη Βουλή και ενημέρωσε την Επιτροπή Προσφύγων για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα σε αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από εισήγηση των Βουλευτών Νίκου Κέττηρου, Χρίστου Χριστοφίδη, Χρίστου Χριστόφια, Νίκου Γεωργίου, Γιώργου Κάρουλλα, Ρίτας Θεοδώρου Σούπερμαν, Ονούφριου Κουλλά, Χρίστου Σενέκη, Ζαχαρία Κουλία και Μιχάλη Γιακουμή.
Τόσο σε δηλώσεις κατά την συνεδρίαση όσο και μετά η κ. Αριστοτέλους ανέφερε ότι «η ταυτοποίηση οστών με χημικά αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη» και έγινε κατορθωτή σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γενετικής και με την εξασφάλιση ενός ειδικού μηχανήματος.
Η ταυτοποίηση ήταν σε ποσοστό 99,99% που είναι πέρα από το διεθνώς αποδεκτό. Η κ. Αριστοτέλους χαρακτήρισε επίσης σημαντική εξέλιξη την αποδοχή εκ μέρους δύο από τις οκτώ οικογένειες Ελλαδιτών της λήψης σκελετικών δειγμάτων. Πρόκειται για τις περιπτώσεις αγνοουμένων για τις οποίες πρέπει να επιβεβαιωθεί η ταυτοποίηση των οστών, τα οποία λανθασμένα δόθηκαν σε 45 οικογένειες την περίοδο '79-'81.
Εξήγησε ότι μετέβη στην Ελλάδα και συναντήθηκε μαζί τους και μέσω μιας ανθρώπινης κουβέντας και προσέγγισης έδωσαν συγκατάθεση για τη λήψη δειγμάτων και αντί θυμού και αντίδρασης έδειξαν ένα μεγαλείο ψυχής.
Συνολικά έγινε πρόσφατα η ταυτοποίηση οστών 9 Ελλαδιτών αγνοουμένων και πεσόντων καθώς και επιπρόσθετη ταυτοποίηση οστών σε 8 περιπτώσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε η κ. Αριστοτέλους τα τελευταία 2 χρόνια από το πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας έγιναν ταυτοποιήσεις συνολικά 15 ατόμων, 11 αγνοουμένων και 4 πεσόντων και οι 14 από αυτές τις περιπτώσεις αφορούν Ελλαδίτες αγνοούμενους που έπεσαν στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ.
Με βάση τα στοιχεία αυτά από τους 77 Ελλαδίτες αγνοούμενους, ταυτοποιήθηκαν οι 39 και αναζητούνται 38. Οι Ελλαδίτες πεσόντες ανέρχονται σε 95, εντοπίστηκαν 47 και αναζητούνται 48.
Η κ. Αριστοτέλους εξήγησε ότι μια ταυτοποίηση ψεκασμένων οστών μπορεί να δώσει αποτέλεσμα σε ποσοστό 60%, όμως σε συνδυασμό με το ερευνητικό κομμάτι το οποίο αποτελεί δική τους αρμοδιότητα, μπορούν να καταλήξουν σε πιο ασφαλή συμπεράσματα για την ταυτότητα του νεκρού.
Υπάρχει πιθανότητα κάποια οστά εμποτισμένα με χημικές ουσίες να αφορούν τα μέλη του Νοράτλας ή και τους υπόλοιπους Ελδυκάριους αγνοούμενους.
Οι τελετές επαναπατρισμού των λειψάνων θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 18-22 Ιουλίου και ακολούθως θα γίνουν κηδείες και ενταφιασμοί στην Κύπρο ή την Ελλάδα, ανάλογα με την επιθυμία των οικογενειών.
ΔΕΑ, φάκελοι και εργασίες σε εξέλιξη
Ο Λεωνίδας Παντελίδης, μέλος της ΔΕΑ εκ μέρους της Ε/κ πλευράς ανέφερε εντός της συνεδρίασης και απαντώντας σε ερώτηση για τους φακέλους αγνοουμένων ότι ουσιαστικά υπάρχουν τρία σετ, ένα στην Υπηρεσία Αγνοουμένων στο οποίο έχουν πρόσβαση οι οικογένειες, έανα στην ΚΥΠ και ένα σετ επιχειρησιακών φακέλων που αφορά τη δική του υπηρεσία.
Εξήγησε ότι σε κάποιες περιπτώσεις μάρτυρες μεταβαίνουν στα σημεία για να υποδείξουν, αν όχι τότε δίνουν τις αφηγήσεις τους και η υπηρεσία συγκρίνει τις μαρτυρίες με χάρτες παλαιότερους και επικαιροποιημένους και άλλα στοιχεία που έχουν στην διάθεσή τους. Το προφίλ κάθε φακέλου ολοκληρώνεται και συμπληρώνεται με όλες τις μαρτυρίες και τα στοιχεία και απο το τ/κ γραφείο και έπειτα η ΔΕΑ αποφασίζει αν θα γίνει ανασκαφή.
Εξήγησε ότι καθυστερήσεις παρατηρούνται σε στρατιωτικές ζώνες όπου χρειάζεται ειδική άδεια και όπου οι ανασκαφές γίνονται σε ακτίνα 25 μέτρων. Σε κάποιες ανασκαφές επί τόπου είναι και η ΔΕΑ.
Ο Ανδρέας Χρίστου, υπεύθυνος για τις ανασκαφές είπε ότι αυτή τη στιγμή εργάζονται 9 συνεργεία στα κατεχόμενα και τις ελεύθερες περιοχές, με δέσμευση των ηγετών για αύξηση σε 10.
Αναλυτικά σε εξέλιξη είναι εργασίες στην νεκρή ζώνη στην κατεχόμενη Λευκωσία που σχετίζονται και με τον στρατιωτικό Τάσο Μάρκου, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν εντοπίστηκαν στοιχεία. Στο χωριό Πέτρα γίνονται εργασίες για έναν πολίτη και υπάρχει ελπίδα φέτος τα οστά του να εντοπιστούν, καθώς μάρτυρας μετέβη και επί τόπου με πληροφορίες.
Στο Κιόνελι επίσης εντοπίστηκαν οστά Ελλαδιτών ενώ στην Κατωκοπιά σε οικιστική περιοχή υπάρχουν πληροφορίες για έως και 5 πολίτες και οι εργασίες είναι σε αυλές σπιτιών.
Στην Αγία Ειρήνη Μόρφου αναζητούνται οστά Τ/κ από το 1974 και συνεχίζεται και η ανασκαφή στον Σύσκληπο που αναζητούνται έως και 14 άμαχοι. Στην συγκεκριμένη περιοχή έγιναν 29 προσπάθειες ως τώρα και η ΔΕΑ θεωρεί ότι έχει καλή πληροφόρηση και από Τούρκο υπαξιωματικό με τον οποίο βρίσκεται σε συνεχή τηλεφωνική επαφή.
Στις ελεύθερες περιοχές γίνονται εργασίες σε πηγάδι στη Νήσου όπου πιστεύεται ότι τάφηκε ένας ή περισσότεροι Τ/κ και στις Καμάρες στη Λάρνακα, σε πηγάδι επίσης. Και στις δύο περιπτώσεις αναζητούνται Τ/κ της περιόδου '63-'64.
ΥΠΕΞ, εξελίξεις στο ΣτΕ
Από πλευράς Υπουργείου Εξωτερικών λέχθηκε ότι στο Στρασβούργο έγινε συζήτηση τον περασμένο Μάρτιο και εξετάστηκε η πορεία εφαργογής των υποχρεώσεων της Τουρκίας και 32 κράτη μέλη που πήραν το λόγο τόνισαν την ανθρωπιστική πτυχή του θέματος και την ανάγκη η Τουρκία να συνεργαστεί.
Αυτό θεωρείται μεγάλη επιτυχία από το Υπουργείο Εξωτερικών.
Σύνδεσμος αγνοουμένων '63-'64
Από πλευράς του συνδέσμου αγνοουμένων της περιόδου '63'-'64 τονίστηκε ότι η πάροδος του χρόνου δεν είναι με το μέρος τους και ότι διαφωνούν με την συγκρότηση επιτροπής αλήθειας γιατί θεωρούν ότι αυτό θα απαλλάξει την Τουρκία από τις ευθύνες της και θα οδηγήσει σε αχρηστεία την ΔΕΑ.
Επιτροπή συγγενών αγνοουμένων
Ο Πρόεδρος της επιτροπής συγγενών αγνοουμένων Νίκος Σεργίδης στην τοποθέτησή του είπε πως υπάρχει μια ανανεωμένη προσπάθεια τον τελευταίο καιρό αλλά τα αποτελέσματα εξακολουθούν να είναι φτωχά. Επίσης κατήγγειλε ότι ήρθαν κοντά τους περιπτώσεις όπου μάρτυρες υπέδειξαν ένα συγκεκριμένο σημείο ταφής, αλλά η ανασκαφή έγινε σε άλλο μέρος.
Ζήτησε επίσης να μάθει αν η Επιτροπή Παθόντων είναι εν ενεργεία, αν συνεδριάζει και αν επιλύει προβλήματα των συγγενών.
Αγνοούμενοι Άσσιας
Στην συνεδρίαση κατατέθηκε λεπτομερέστατο σημείωμα από τους συγγενείς αγνοουμένων της Άσσιας.
Πρόκειται για την γνωστή περίπτωση όπου τα οστά μεταφέρθηκαν από το Ορνίθι στο Δίκωμο όπου αργότερα ανεγέρθηκε σκυβαλότοπος. Υπάρχει μεγάλη δυστοκία στο να γίνουν εργασίες λόγω επικινδυνότητας και οι συγγενείς καταγγέλουν επίσης ότι ενώ υπήρχαν έξι μάρτυρες για την υπόθεση τελικά αξιόπιστος κρίθηκε ένας. Κατήγγειλαν ότι η Τουρκία είχε πλάτες σε αυτό το ζήτημα και τελικά από 6 μαρτυρίες καταλήξαμε σκανδαλωδώς, όπως είπαν, σε μία.
Για την χρηματοδότηση των εργασιών στον σκυβαλότοπο, εξήγησε ότι ο ίδιος ο Υπουργός Εξωτερικών τους διαβεβαίωσε ότι αυτό το θέμα θα επιλυθεί, αρκεί να υπάρξει αδειοδότηση πρώτα για τις εργασίες.
Τοποθέτηση έγινε και από τα παιδιά αγνοουμένων τα οποία συγκρότησαν σύνδεσμο, εγγεγραμένο επίσημα από σήμερα στα μητρώα.
Τόνισαν ότι διεκδικούν απαντήσεις και δεν θέλουν να μην προλάβουν να θάψουν τους δικούς τους. Επίσης ζητούν ενημέρωση από το κράτος και άσκησαν κριτική για περιπτώσεις όπου ζητούσαν το φάκελο δικών τους ανθρώπων αλλά υπήρχε ταλαιπωρία και μεγάλη καθυστέρηση.
Τοποθετήσεις Βουλευτών
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, Βουλευτής ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος είπε μετά την συνεδρίαση ότι δεν δίνονται πολλές άδειες για περιοχές που θεωρούνται στρατιωτικές ενώ έψεξε και το γεγονός ότι ο νέος εισηγητής στο ΕΚ δεν απάντησε ακόμη σε αιτήμά τους να συναντηθεί με συγγενείς στην Κύπρο ή στις Βρυξέλλες.
Η Ρίτα Σούπερμαν, Βουλευτής ΔΗΣΥ, ανέφερε μετά τη συνεδρίαση ότι συζήτησαν την ανάγκη επαναξιολόγησης των μαρτυριών στους φακέλους των αγνοουμένων λόγω και του μεγάλου χρόνου που έχει παρέλθει, με αποτέλεσμα πολλοί μάρτυρες να αποβιώνουν και οι μαρτυρίες να χάνονται.
Για τις καταγγελίες ότι γίνονται ανασκαφές σε άλλα σημεία από αυτά που υποδεικνύονται από τους μάρτυρες είπε ότι αναμένονται απαντήσεις από τον εκπρόσωπο της ΔΕΑ, όπως και για το θέμα του σκυβαλότοπου στο Δίκωμο.
Ο Ζαχαρίας Κουλίας, Βουλευτής ΔΗΚΟ, ανέφερε ότι όλες οι υπηρεσίες ασχολούνται συνεχώς με το ανθρωπιστικό αυτό θέμα και ότι κατανοεί τις αντιδράσεις των συγγενών για τις καθυστερήσεις.
Ο Χρίστος Χριστοφίδης, Βουλευτής ΑΚΕΛ, εξήρε την καλή δουλειά της ΔΕΑ ενώ για την επικαιροποίηση φακέλων τόνισε ότι πρέπει να γίνεται με προσοχή και εκεί και όπου υπάρχουν διασταυρωμένες πληροφορίες και στοιχεία. Ζήτησε επίσης ενημέρωση για το τι πράττει η πλευρά μας για τις έρευνες σε στρατιωτικές ζώνες και για το άνοιγμα τουρκικών αρχείων.
Ο Χρίστος Σενέκης, Βουλευτής ΔΗΚΟ, επέκρινε το γεγονός ότι η Τουρκία εξακολουθεί να μην συνεργάζεται και ζήτησε ενημέρωση για υποθέσεις μετακίνησης οστών και για το τι γίνεται με την κάθοδο του εισηγητή του ΕΚ ο οποίος θα πρέπει να ετοιμάσει έκθεση.
Ο Μιχάλης Γιακουμή, Βουλευτής ΔΗΠΑ-Συνεργασία, ανέφερε ότι έναν ανθρωπιστικό ζήτημα μετατρέπεται σε πολιτικό και ότι αυτό διαπιστώθηκε και σε συνάντησή τους στις Βρυξέλλες με την πρώην εισηγήτρια του ΕΚ.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ