H Εθνική Αρχή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεσμεύεται για υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ

H Εθνική Αρχή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεσμεύεται για υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ

H Εθνική Αρχή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επαναβεβαιώνει τη σταθερή της δέσμευση για υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, τονίζοντας ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για ενίσχυση των μηχανισμών πρόληψης και καταστολής κάθε μορφής βίας, καθώς και η καλλιέργεια ενός πλαισίου παιδείας που προάγει τον σεβασμό στη διαφορετικότητα.

Σε τοποθέτησή της η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού Λοττίδη, με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας και της Αμφιφοβίας, αναφέρει ότι η 17η Μαΐου έχει καθιερωθεί διεθνώς ως ημέρα τιμής και δράσης κατά της ομοφοβίας, της τρανσφοβίας και της αμφιφοβίας, με αφορμή την ιστορική απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 1990, να αποχαρακτηρίσει την ομοφυλοφιλία ως ψυχική διαταραχή. Η απόφαση αυτή υπήρξε καταλύτης για τη νομική, κοινωνική και θεσμική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, σηματοδοτώντας την αρχή μιας συλλογικής, αλλά ακόμη ημιτελούς, διαδρομής προς την ισότητα και την αξιοπρέπεια.

Στην Κύπρο, σημειώνει, "η Πολιτεία έχει πράγματι επιδείξει αξιοσημείωτη πρόοδο τις τελευταίες δεκαετίες στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με ενδεικτικά ορόσημα τη νομοθετική ποινικοποίηση της ρητορικής μίσους λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου, την αναγνώριση του κινήτρου προκατάληψης ως επιβαρυντικού παράγοντα, καθώς και τη θέσπιση του θεσμού της πολιτικής συμβίωσης. Αυτές οι παρεμβάσεις αποτελούν θεμελιώδη βήματα, αλλά όχι το τέλος της διαδρομής".

Ωστόσο, συνεχίζει, παρά τα θετικά βήματα, η πραγματικότητα αποκαλύπτει την επιμονή βαθιά ριζωμένων διακρίσεων αφού ΛΟΑΤΚΙ άτομα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν κοινωνικό αποκλεισμό, αρνητικά στερεότυπα, και συχνά μετατρέπονται σε στόχο βίας ή εκφοβισμού. Ιδιαίτερα ανησυχητικό, λέει, είναι το γεγονός ότι ακόμα και ανήλικα άτομα βρίσκονται στο επίκεντρο τέτοιων επιθέσεων, όπως επιβεβαιώνεται από πρόσφατο περιστατικό ομοφοβικής βίας στη Λευκωσία το οποίο «δεν είναι μεμονωμένο αλλά εντάσσεται σε ένα ευρύτερο φαινόμενο κανονικοποιημένης περιθωριοποίησης, το οποίο απαιτεί άμεση και συλλογική αντιμετώπιση».

Η Επίτροπος αναφέρει ότι η ανάγκη για ενίσχυση των μηχανισμών πρόληψης και καταστολής κάθε μορφής βίας, καθώς και η καλλιέργεια ενός πλαισίου παιδείας που προάγει τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

"Ως Εθνική Αρχή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επαναβεβαιώνουμε τη σταθερή μας δέσμευση να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και παραμένουμε αμετάκλητα δεσμευμένοι στον αγώνα για την καθολική προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", είπε, σημειώνοντας ότι "πολιτεία και η κοινωνία οφείλουν να σταθούν με αποφασιστικότητα απέναντι σε κάθε μορφή μίσους. Η μηδενική ανοχή απέναντι στην ομοφοβία, την τρανσφοβία και την αμφιφοβία δεν αποτελεί επιλογή, αλλά υποχρέωση σε μια δημοκρατική κοινωνία».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Eurovision 2025: LIVE όσα συμβαίνουν στον μεγάλο τελικό

Eurovision 2025: LIVE όσα συμβαίνουν στον μεγάλο τελικό

Ξεκίνησε στις 22:00 ο μεγάλος τελικός της Eurovision 2025. Η Κλαυδία θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα με το τραγούδι «Αστερομάτα», ενώ εμφανίζεται στη 17η θέση ανάμεσα στις 26 χώρες που συμμετέχουν. Μεγάλα φαβορί, σύμφωνα με τα στοιχήματα, είναι η Σουηδία, η Αυστρία και η Γαλλία. Δείτε λεπτό προς λεπτό όσα συμβαίνουν στο μεγάλο τελικό

BEST OF TOTHEMAONLINE