Κυπριακό: Πάμε σε νέα πενταμερή χωρίς κοινή βάση- Ο τουρκικός εκβιασμός σε πλήρη εξέλιξη

Κυπριακό: Πάμε σε νέα πενταμερή χωρίς κοινή βάση- Ο τουρκικός εκβιασμός σε πλήρη εξέλιξη

Η πενταμερής που προγραμματίζεται για το δεύτερο δεκαπενθήμερο Ιουλίου, δεν προοιωνίζεται θετική προοπτική με ουσία., αντιθέτως ως ένα ακόμη επεισόδιο στη μακρά σειρά των προσπαθειών που εκφυλίζονται, πριν καν ξεκινήσουν. Και η ευθύνη για αυτό, δεν βαραίνει «αμφότερες τις πλευρές», όπως συχνά ακούγεται από ξένους διπλωμάτες. Βαραίνει συγκεκριμένα την τουρκική πλευρά και τον κατοχικό ηγέτη, ως το φερέφωνο της Άγκυρας.

Η εμμονή του Ερσίν Τατάρ στη λεγόμενη λύση «δύο κρατών» δεν είναι απλώς άρνηση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης. Είναι ξεκάθαρη στρατηγική εδραίωσης των τετελεσμένων της τουρκικής εισβολής. Πίσω από τις λέξεις περί «κυριαρχικής ισότητας» κρύβεται η επιδίωξη για πλήρη αναγνώριση του ψευδοκράτους. Και αυτή η επιδίωξη, δεν έχει καμία σχέση με τον διάλογο-είναι ωμός εκβιασμός.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του, στα κατεχόμενα, με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, ο Ερσίν Τατάρ επανέλαβε τη θέση περί «κυριαρχικής ισότητας» και «ίσου διεθνούς καθεστώτος» ως προϋπόθεση για την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Παρά τη θετική, όπως είπε, στάση που τηρεί για τη συνάντηση, ο κ. Τατάρ εξέφρασε την «απογοήτευσή» του για την έλλειψη προόδου που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα στις προσπάθειες της κας Ολγκίν για εξεύρεση κοινού εδάφους. Ανέφερε μάλιστα ότι απέστειλε επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στην οποία κατέγραφε την απογοήτευση αυτή.

Ωστόσο, ισχυρίστηκε ότι η τετράχρονη περίοδος κατά την οποία βρίσκεται στην ηγεσία της τ/κ πλευράς απέφερε «διπλωματικά κέρδη». «Στα τεσσεράμισι χρόνια παρουσιάστηκε ένα νέο όραμα. Έγινε κατανοητό σε διεθνές επίπεδο τι σημαίνει λύση δύο κρατών», υποστήριξε. Ισχυρίστηκε ακόμη ότι αποτελεί επιτυχία της τ/κ πλευράς το γεγονός ότι οι εκθέσεις του ΟΗΕ πλέον δεν αναφέρονται στον όρο «ομοσπονδία» και καταγράφουν επισήμως την «απουσία κοινού εδάφους» μεταξύ των δύο πλευρών, καλώντας τες να εργαστούν για τη δημιουργία του.

Ο κατοχικός ηγέτης κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά για τις «αδικίες», τους «περιορισμούς» και την «απομόνωση» που, όπως είπε, επιβάλλει κατά των Τουρκοκυπρίων εδώ και 60 χρόνια, αναφερόμενος στην απουσία απευθείας εμπορίου και πτήσεων. Δήλωσε ότι η τ/κ πλευρά θα συνεχίσει να καταγράφει αυτές τις «αδικίες» στη διεθνή κοινότητα.

Η τουρκική πλευρά προσέρχεται στη νέα πενταμερή, για να επιβάλει, όχι για να διαπραγματευτεί. Το είπε ξεκάθαρα ο Τατάρ: Πάει στη Νέα Υόρκη για να ζητήσει αυτό, που κανείς δεν μπορεί να του δώσει-την αναγνώριση του κατοχικού μορφώματος.

Το βάρος τώρα, πέφτει στη διεθνή κοινότητα. Η ανοχή στις μονομερείς αξιώσεις, δεν είναι «εξισορρόπηση». Είναι συνενοχή. Αν η πενταμερής μετατραπεί σε βήμα νομιμοποίησης της πολιτικής Τατάρ, τότε δεν θα μιλάμε πλέον για αδιέξοδο-αλλά για πισωγύρισμα.

Υπάρχει Plan B για τη Λευκωσία;

Η πενταμερής της Νέας Υόρκης δεν θα είναι απλώς μια ακόμα «ευκαιρία για διάλογο». Είναι στην παρούσα της μορφή, εν δυνάμει παγίδα. Το πρόβλημα είναι όταν η διεθνής κοινότητα  φλερτάρει με την ιδέα ότι «ίσως βρούμε μια μέση λύση», ανάμεσα στο νόμιμο κράτος και το κατοχικό μόρφωμα. Το ερώτημα είναι αν η Λευκωσία έχει ετοιμαστεί για το επόμενο βήμα, κάτι που θα πρέπει να συζητήσει το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο έχει συγκαλέσει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, για την Πέμπτη 3 Ιουλίου.

Συνάντηση Ολγκίν με Γιοχάνες Χαν στις Βρυξέλλες

Την πρώτη της συνάντηση με τον Ειδικό Απεσταλμένο της ΕΕ για το κυπριακό, Γιοχάνες Χαν, θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες, η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, για συντονισμό των κινήσεών τους, ενόψει της πενταμερούς της Νέας Υόρκης.

Την Τρίτη, η κ. Ολγκίν, είχε συνάντηση στο Λονδίνο, με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης, Στίβεν Ντάουτι.

«Ο διορισμός της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μαρίας Άνχελα Ολγκίν Κουέγιαρ, δημιουργεί μια σημαντική ευκαιρία και καλούμε όλες τις πλευρές να την αξιοποιήσουν. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να υποστηρίξει τις προσπάθειες της Απεσταλμένης για πρόοδο που θα οδηγήσει σε μια λύση», είπε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κα Ολγκίν συζήτησε με τον κ. Ντάουτι τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και την προετοιμασία που κάνει ενόψει της επικείμενης διευρυμένης συνάντησης υπό τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ η οποία θα πραγματοποιηθεί μετά το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουλίου στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Κυβέρνηση: Καταδικάζει τις ενέργειες του Φειδία - «Παραβιάζει ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας»

Κυβέρνηση: Καταδικάζει τις ενέργειες του Φειδία - «Παραβιάζει ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας»

Την έντονη ανησυχία της Κυβέρνησης εξέφρασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης σε σχέση με την ενέργεια του Φειδία Παναγιώτου να πάρει συνέντευξη από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, στο λεγόμενο «προεδρικό» του ψευδοκράτους.

BEST OF TOTHEMAONLINE