Ο κ. Δαμιανού υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο, σημείωσε, όμως, ότι η αρμοδιότητα επιβολής του νόμου ανατίθεται στην Αρχή Ραδιοτηλεόρασης, «η οποία ούτε το προσωπικό έχει, ούτε τις δυνατότητες αυτή τη στιγμή, και πρέπει να της δοθούν για να μπορέσει να εκπληρώσει αυτή τη σημαντική ευθύνη», όπως είπε.
Ανέφερε, ακόμα, ότι στις 9 Δεκεμβρίου 2024 στάλθηκε από την Επιτροπή Εσωτερικών στο Υπουργείο Εσωτερικών μία επιστολή, για να επιστήσει την προσοχή στο γεγονός ότι η δέσμευση για να υιοθετηθεί ο συγκεκριμένος κανονισμός εξέπνευσε στις 17 Φεβρουαρίου 2024, ενώ το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή στις 5 Δεκεμβρίου 2024, δηλαδή σχεδόν 12 μήνες μετά. Δυσαρέσκεια για την καθυστέρηση αυτή εκφράστηκε από Βουλευτές και κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή.
«Επομένως, οι όποιες παρενέργειες και επιπτώσεις βαρύνουν αποκλειστικά την εκτελεστική και όχι τη νομοθετική εξουσία», επεσήμανε ο κ. Δαμιανού. Κατέληξε λέγοντας ότι η ψήφος στο νομοσχέδιο σκοπό έχει να αποτραπεί τιμωρία της Δημοκρατίας από την ΕΕ, λόγω μη εναρμόνισης της νομοθεσίας με τον κανονισμό. Με τις επισημάνσεις του κ. Δαμιανού συμφώνησε η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου.
Η νομοθεσία ορίζει την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου ως εθνικό συντονιστή ψηφιακών υπηρεσιών, για σκοπούς εφαρμογής του ευρωπαϊκού Κανονισμού, ενώ παράλληλα καθορίζονται οι άλλες αρμόδιες εποπτικές. Περαιτέρω, προβλέπονται, μεταξύ άλλων, οι επιβαλλόμενες κυρώσεις στους παρόχους ενδιάμεσων υπηρεσιών που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του προτεινόμενου νόμου σε περίπτωση παράβασης των διατάξεών του. Παράλληλα, τροποποιήθηκε και ο περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Οργανισμών Νόμος, ώστε να εισαχθούν οι αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις για σκοπούς αποτελεσματικότερης εφαρμογής του ευρωπαϊκού κανονισμού.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ