Η τελευταία δημοσκόπηση του ΔΗΣΥ που διέρρευσε δείχνει το ΑΚΕΛ ως δεύτερο κόμμα με ποσοστό 13%, πίσω από την Πινδάρου που καταγράφει ποσοστό 15%.
Οι προτιμήσεις των ψηφοφόρων έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια (βλ. Φειδία Παναγιώτου) και δεν αποκλείεται, βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων, αυτή η τάση, να παρατηρηθεί και στις βουλευτικές εκλογές του 2026, όμως για το ΑΚΕΛ το πρόβλημα είναι διαφορετικό.
Ναι μεν τα παραδοσιακά κόμματα καταγράφουν χαμηλά ποσοστά, όμως, ο ΔΗΣΥ είχε κυβερνήσει για 10 χρόνια και φέρει μαζί του τη φθορά της εξουσίας. Όπως επίσης το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ που βρίσκονται στο κυβερνητικό στρατόπεδο του Νίκου Χριστοδουλίδη, και για κάποιους, αυτός είναι ο λόγος των χαμηλών ποσοστών τους.
Από την άλλη το ΑΚΕΛ φαίνεται πως αν και έχει να κυβερνήσει 12 χρόνια, εντούτοις, δεν έχει ακόμη ξεφύγει από τα προβλήματα που είχε προκαλέσει για το κόμμα η διακυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια.
Ταυτόχρονα, επικρίσεις υπάρχουν και προς την ηγεσία του ΑΚΕΛ, αφού οι αποφάσεις του να αφήσει εκτός της μάχης των βουλευτικών δυνατά χαρτιά, όπως η Ειρήνη Χαραλαμπίδου, θα σύρουν το κόμμα σε ακόμη μεγαλύτερη πτώση και προβλήματα, όπως υποστηρίζουν.
Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το ότι το κόμμα βρίσκεται δεύτερο χωρίς σημάδια ανάκαμψης και απειλείται πλέον καθαρά και από το Άλμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη και από το ΕΛΑΜ, προκαλούν μουρμουρητά στους φίλους και υποστηρικτές του κόμματος. Κάποιοι σχολιάζουν πως ο κόσμος έχασε την εμπιστοσύνη του στο ΑΚΕΛ και δύσκολα η ηγεσία μπορεί να την επαναφέρει, ειδικά με τις τελευταίες κινήσεις και αποφάσεις της για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.
Είναι πλέον καθαρό, όπως υποστηρίζουν, πως ο λαός δεν θέλει το ΑΚΕΛ ούτε στην εξουσία, αλλά ούτε μπορεί να το εμπιστευτεί ως πρώτο κόμμα της αντιπολίτευσης και ενώ απέναντι του έχει ένα ΔΗΣΥ που κουβαλά μαζί του τη φθορά της κυβέρνησης 10 χρόνων και πολλά εσωκομματικά προβλήματα.
Οι τάσεις και οι προτιμήσεις των ψηφοφόρων έχουν αλλάξει και όπως όλα δείχνουν το ΑΚΕΛ δεν βρίσκεται και ούτε δείχνει με τις κινήσεις του πως μπορεί να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα των προηγούμενων χρόνων και να πείσει τους πολίτες. Στις επικρίσεις υπογραμμίζεται πως η ηγεσία του ΑΚΕΛ έχει αποδεδειγμένα πλέον επαληθεύσει πως δεν μπορεί να συναγωνιστεί και να ανταγωνιστεί τον ΔΗΣΥ. Έναν ΔΗΣΥ που όχι μόνο έχασε τις τελευταίες Προεδρικές εκλογές, αλλά που ταυτόχρονα βρίσκεται σε ένα συνεχόμενο κλίμα εσωστρέφειας και μεγάλα εσωκομματικά προβλήματα.
Αυτό που διερωτώνται πολλοί πλέον δεν είναι το κατά πόσο μπορεί να ξεπεράσει τον ΔΗΣΥ και να βρεθεί στην πρώτη θέση, αλλά το κατά πόσο το ΑΚΕΛ μπορεί να απειληθεί άμεσα από άλλο κόμμα χάνοντας ακόμη και τη δεύτερη θέση.
Υπάρχουν ατού στο ΑΚΕΛ όμως κάποιοι αποφάσισαν να τα αφήσουν εκτός.