ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Να αποχωρήσει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα φέρεται να εισηγείται ο Πολ Τόμσεν

Να αποχωρήσει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα φέρεται να εισηγείται ο Πολ Τόμσεν

Την αποχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) από την Ελλάδα φέρεται να εισηγείται ο Πολ Τόμσεν, διευθυντής του Ταμείου για την Ευρώπη και μέχρι πριν από ενάμιση χρόνο υπεύθυνος για το ελληνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με άρθρο της οικονομικής εφημερίδας «Επένδυση».

Την άποψή του λέγεται πως συμμερίζονται και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΝΤ.
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Πολ Τόμσεν εισηγείται να μην δοθεί νέο δάνειο στην Ελλάδα, καθώς  δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζει το καταστατικό του Ταμείου για τη συμμετοχή σε προγράμματα στήριξης και ζητά να παραμείνει το ΔΝΤ μόνο ως τεχνικός σύμβουλος.
 
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά, μεταξύ άλλων, και στις πολιτικές πιέσεις που ασκούνται από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αλλά και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, προς την επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, για την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
 
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ από κοινοτικούς κύκλους στην Αθήνα, αρκετοί από τους Ευρωπαίους δανειστές, κυρίως δε η Γερμανία, είναι σταθερά υπέρ της εμπλοκής του ΔΝΤ και πάλι στην χρηματοδότηση και επιτήρηση της Ελλάδος, πρώτον διότι, όπως τονίζουν, το Ταμείο έχει την τεχνογνωσία «που εμείς δεν έχουμε και θα περάσει καιρός ώσπου να την αποκτήσουμε», και δεύτερον διότι το ΔΝΤ δεν έχει πολιτικές εξαρτήσεις «κάτι που δεν μπορεί να πει κάποιος για τους τωρινούς δανειστές, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».
 
Το ΔΝΤ δεν συμμετέχει στο τρίτο μνημόνιο, που ψηφίστηκε τον περασμένο Αύγουστο, αλλά παρέχει την στήριξή του. Η ενδεχόμενη συμμετοχή του εξαρτάται από την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όπως έχουν δηλώσει στελέχη του.
 
Η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί την παρουσία του Ταμείου στο τρίτο μνημόνιο. Χαρακτηριστική είναι η αποστροφή  του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από την πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΤ ότι  «από εμάς ζητά μεταρρυθμίσεις πολύ σκληρές οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές όχι από τους πολιτικούς, αλλά από την κοινωνία. Η στάση τους είναι μη εποικοδομητική».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Αναστάτωση έφερε ο Ψινάκης στο J2US - «Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» είπε στον Ίαν Στρατή

Παγκόσμια ανησυχία για ενδεχόμενες αυξήσεις των αεροπορικών ναύλων από τον Μάιο - Ποιος ο λόγος

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top