ΥΓΕΙΑ

Ποιους και πόσους καρκίνους προκαλεί το παθητικό κάπνισμα;

Ποιους και πόσους καρκίνους προκαλεί το παθητικό κάπνισμα;

Είναι καιρός πλέον όλοι να αντιληφθούν ότι το παθητικό κάπνισμα δεν είναι απλά μια ενόχληση για αυτούς που δεν καπνίζουν.

Το παθητικό κάπνισμα είναι μια νοσηρή κατάσταση η οποία βλάπτει και σκοτώνει ανθρώπους που άθελά τους, εισπνέουν επικίνδυνες τοξικές ουσίες που περιέχονται μέσα στον καπνό του τσιγάρου, του πούρου ή της πίπας.

Υπολογίζεται ότι είναι δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως που υποβάλλονται στο παθητικό κάπνισμα και ότι οι θάνατοι που οφείλονται σε αυτό ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες.

Τα βαρυσήμαντα αυτά πορίσματα προέρχονται από συνέδριο 29 εμπειρογνωμόνων από 12 χώρες, οι οποίοι εξέτασαν 50 ιατρικές έρευνες σχετικές με το θέμα. Οι εργασίες έγιναν μέσα στα πλαίσια της Διεθνούς Ένωσης για την Έρευνα στον Καρκίνο (International Agency for Research Against Cancer) η οποία είναι μέρος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

Τα κυριότερα πορίσματα που πρέπει να προβληματίσουν σοβαρά την κοινωνία, τις αρμόδιες αρχές, τους εργαζόμενους και τους εργοδότες περιλαμβάνουν τα ακόλουθα σημεία:

Τι περιέχει ο καπνός του τσιγάρου, του πούρου και της πίπας;

Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει περισσότερες από 4.000 χημικές ουσίες που βρίσκονται υπό τη μορφή μικρών σωματιδίων ή αερίων.

Το μονοξείδιο του άνθρακα,  η αμμωνία, η φορμαλδεΰδη και το κυανίδιο του  υδρογόνου είναι μεταξύ των πλέον τοξικών ουσιών που περιλαμβάνονται μέσα στον καπνό.

Παγκοσμίως υπολογίζεται ότι υπάρχουν σήμερα 1,2 δισεκατομμύρια καπνιστές.

Τι εισπνέουν οι μη καπνιστές δια μέσου του παθητικού καπνίσματος;

Οι μη καπνιστές δια μέσου του παθητικού καπνίσματος εισπνέουν τις ίδιες καρκινογόνες και τοξικές ουσίες όπως οι καπνιστές.

Οι ποσότητες μπορεί να μην είναι οι ίδιες αλλά στα συνηθισμένα επίπεδα επίπεδα παθητικού καπνίσματος στα οποία υποβάλλονται, εισπνέουν αρκετή ποσότητα για να εκδηλώσουν καρκίνους και άλλες νόσους που προκαλούν οι ουσίες που περιέχονται μέσα στον καπνό.

Οι τοξικές ουσίες που απορροφούνται από τους μη καπνιστές μπορούν να μετρηθούν στα υγρά του σώματος και στα ούρα τους. Η συγκέντρωσή τους είναι ανάλογη με τη συγκέντρωση που έχει ο μολυσμένος από το κάπνισμα περιβαλλοντικός αέρας.

Τι προκαλεί στον άνθρωπο το παθητικό και ενεργητικό κάπνισμα;

Ο καπνός του τσιγάρου είναι υπεύθυνος για το 90% των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα.

Παράλληλα όμως είναι υπεύθυνος και για την πρόκληση και άλλων καρκίνων: Καρκίνο του στομάχου, του ήπατος, του νεφρού, του τραχήλου της μήτρας και οξείας μυελοβλαστικής λευχαιμίας.

Επίσης το τσιγάρο, το πούρο και η πίπα προκαλούν καρκίνο του στόματος , της γλώσσας, των ούλων, του λάρυγγα και της ουροδόχου κύστης. Δεν προκαλεί όμως καρκίνο του μαστού ή του προστάτη.

Οι μη καπνιστές που υποβάλλονται σε παθητικό κάπνισμα έχουν αυξημένο κίνδυνο κατά 20% έως 30% να παρουσιάσουν καρκίνο του πνεύμονα.

Ο κίνδυνος για τους μη καπνιστές για καρκίνο και για άλλες ασθένειες που προκαλούνται από τις βλαβερές ουσίες του καπνού, εκδηλώνονται όταν αυτοί υποβάλλονται στις συνήθεις καταστάσεις παθητικού καπνίσματος.

Η επιδημία του καπνίσματος πλήττει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες.

Ο κίνδυνος για το άτομο που καπνίζει, ενεργητικά ή παθητικά, είναι μεγαλύτερος εάν αρχίζει το κάπνισμα σε νεαρή ηλικία. Με την πάροδο του χρόνου ο κίνδυνος αυξάνεται.

Πόσο σοβαρή είναι η επιδημία του καπνίσματος και πόσους θανάτους προκαλεί;

Περίπου το 50% των καπνιστών θα αποβιώσουν πρόωρα λόγω ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα.

Οι μισοί από τους θανάτους αυτούς θα συμβούν όταν οι καπνιστές θα είναι μεσήλικες (35 έως 69 ετών).

Η απώλεια ζωής υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 20 έως 25 χρόνια σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Το κάπνισμα είναι η κυριότερη αιτία καρκίνου η οποία μπορεί να αντιμετωπισθεί με πρόληψη.

Πρέπει να τονισθεί το γεγονός ότι το κάπνισμα, προκαλεί περισσότερους θανάτους λόγω καρδιακών αγγειακών επεισοδίων και πνευμονικών νόσων παρά από καρκίνο.

Τελειώνοντας εμείς θα τονίσουμε ότι όλοι πρέπει να αντιληφθούν ότι το παθητικό κάπνισμα προκαλεί καρκίνο. Ο καρκίνος του πνεύμονα που μπορεί να προκύψει, είναι από τις πλέον απειλητικές για τη ζωή κακοήθεις νόσους.

Οι μη καπνιστές έχουν δικαίωμα στο να προστατεύονται από την απειλή αυτή και οι καπνιστές θα πρέπει να καταλάβουν ότι η αυτοκαταστροφική τους συνήθεια μπορεί να σκοτώνει και άλλους.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Ζητά ακύρωση του πορίσματος της θανατικής ανακρίτριας ο Σταυριανού

Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Ζητά ακύρωση του πορίσματος της θανατικής ανακρίτριας ο Σταυριανού

Το πόρισμα της θανατικής ανακρίτριας για την υπόθεση του Εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου είδε χθες (10/05) το φως της δημοσιότητας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top