ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ-Ολάντ στο Παρίσι: Πρέπει να γνωρίζουμε ποιος μπαίνει στην Ευρώπη

Μέρκελ-Ολάντ στο Παρίσι: Πρέπει να γνωρίζουμε ποιος μπαίνει στην Ευρώπη

Το μήνυμα ότι η προτεραιότητα της ΕΕ πρέπει να αποτελέσει η προστασία των εξωτερικών συνόρων και του καθεστώτος της ζώνης Σένγκεν έστειλαν Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ από το Παρίσι πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας τη Δευτέρα.

Οι μονομερείς κινήσεις ως απάντηση στην προσφυγική κρίση είναι αντιπαραγωγικές, επανέλαβε η Γερμανίδα καγκελάριος ζητώντας ευρωπαϊκή και όχι εθνικές λύσεις.

Η προστασία των εξωτερικών συνόρων και η υποστήριξη της Ελλάδας θα έλθουν στο επίκεντρο της Συνόδου της Δευτέρας, ανέφερε την ίδια στιγμή από το Βερολίνο η εκπρόσωπος της Μέρκελ επισημαίνοντας ότι αυτήν τη στιγμή δεν βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας εργασιών η μετεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία στην Ευρώπη.

Μιλώντας από το Παρίσι, η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ότι συμφωνεί με τον Γάλλο πρόεδρο ότι η ΕΕ πρέπει να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορά της. «Οι προσπάθειές μας δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί [...] κατανοώ ότι και η Τουρκία περιμένει από την Ευρώπη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της» επισήμανε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε ότι είναι αντιπαραγωγικό να λαμβάνονται μεμονωμένα μέτρα εκ μέρους κρατών-μελών, επισημαίνοντας ότι η επιβράδυνση των ροών στα σύνορα και το κλείσιμό τους το μόνο που έχουν κάνει είναι να οδηγήσουν στον συνωστισμό προσφύγων στην Ελλάδα.

«Οι μονομερείς λύσεις δεν μας βοηθούν» τόνισε η Μέρκελ, πιέζοντας σταθερά για ευρωπαϊκή λύση στη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση με την οποία έχει έλθει αντιμέτωπη η ΕΕ από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ίδια επισήμανε πως η ΕΕ πρέπει να εργαστεί στενά με την Τουρκία για να σταματήσει τη ροή μεταναστών και παράλληλα να διασφαλίσει τα εξωτερικά της σύνορα ώστε να γνωρίζει ποιος μπαίνει στην Ευρώπη και να μην περιοριστεί η ελεύθερη διακίνηση εντός της ΕΕ.

Ο Φρανσουά Ολάντ επισήμανε από πλευράς του ότι η ΕΕ πρέπει να καταστήσει προτεραιότητά της την αποκατάσταση της συμφωνίας του Σένγκεν. «Στόχος μας είναι να θέσουμε ξανά σε ομαλή λειτουργία την Σένγκεν, το οποίο θα συμβεί μέσω συντονισμού, αλληλεγγύης και ενίσχυσης των κοινών μας πόρων» δήλωσε.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ είχε δηλώσει από το Βερολίνο ότι η μετεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία στην Ευρώπη δεν θα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας, αλλά προτεραιότητα θα δοθεί στο πώς μπορεί να βοηθηθεί η Ελλάδα.

Στη σύνοδο θα δοθεί προτεραιότητα στο πού βρίσκεται η ΕΕ όσον αφορά την προστασία των εξωτερικών συνόρων της και στο πώς μπορεί να βοηθηθεί η Ελλάδα, δήλωσε η Κριστιάνε Βιρτς στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Η αναδιανομή των ίδιων των προσφύγων δεν βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, επειδή τα άλλα σημεία αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα» δήλωσε η εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μεγάλη Τρίτη: Τι γιορτάζουμε σήμερα – Τα μαθήματα από τις δύο παραβολές και τα έθιμα της ημέρας

Βεγγαλικά σε περίπτερα: Ποια δικαιούνται να διατίθενται - Μπορούν να πωλούνται σε ανήλικους;

«Ω γλυκύ μου… κρέας»: Έρχεται νέα αύξηση στο χοιρινό – Στα ύψη το αρνί - Τρέχουν να προλάβουν την αργία της Πρωτομαγιάς οι καταναλωτές

Survivor 2024: Το... πολεμικό κλίμα και ο δεύτερος μονομάχος - Δείτε βίντεο

Καιρός: Αλαλούμ με σκόνη, θερμοκρασία που ανεβαίνει και… βροχές – Ίσως και χαλάζι



ΔΗΣΥ: Νούμερο ένα προτεραιότητα η συσπείρωση του κόμματος - Έκλεισε το κεφάλαιο για τις διαγραφές

ΔΗΣΥ: Νούμερο ένα προτεραιότητα η συσπείρωση του κόμματος - Έκλεισε το κεφάλαιο για τις διαγραφές

Με πρωταρχικό στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση του κόμματος, ο ΔΗΣΥ βάζει πλώρη για τις Ευρωεκλογές με στόχο την πρωτιά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top