ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκίνησε τη Δευτέρα στη Λάρνακα η πρώτη φάση της άσκησης «Αργοναύτης 2016»

Ξεκίνησε τη Δευτέρα στη Λάρνακα η πρώτη φάση της άσκησης «Αργοναύτης 2016»

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (30/05) το πρωί στο χώρο του παλαιού αεροδρομίου Λάρνακας, η πρώτη φάση της διεθνούς πολιτικο-στρατιωτικής άσκησης «Αργοναύτης 2016», που θα διεξαχθεί σε τρεις φάσεις σε χερσαίο, θαλάσσιο και εναέριο χώρο της επαρχίας Λάρνακας, εντός της ΑΟΖ και του FIR της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο πλαίσιο της άσκησης, θα δοκιμασθούν τα Εθνικά Σχέδια «ΕΣΤΙΑ» και «ΝΕΑΡΧΟΣ». Στην άσκηση συμμετέχουν η Εθνική Φρουρά, το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ), η Πολιτική Άμυνα και η Αστυνομία σε συνεργασία με άλλες κρατικές υπηρεσίες. Επίσης συμμετέχουν αεροναυτικές δυνάμεις και προσωπικό από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, το Ισραήλ, την Ιταλία και την Ουγγαρία.

Ένα από τα σενάρια κατά τη σημερινή πρώτη ημέρα της άσκησης αφορούσε την προσγείωση στο αεροδρόμιο Λάρνακας, αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουγγαρίας το οποίο μετέφερε αμάχους και τραυματίες από εμπόλεμη ζώνη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι τραυματίες έτυχαν υποδοχής σε σημείο κοντά στο Πύργο Ελέγχου του αεροδρομίου που κατασκευάστηκε πρόσφατα με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης.

Στο σημείο είχαν στηθεί αντίσκηνα για φιλοξενία των αμάχων και των τραυματιών τους οποίους προσέτρεξαν και άλλες υπηρεσίες της Δημοκρατίας όπως η Πολιτική Άμυνα, το Υπουργείο Υγείας, η Εθνική Φρουρά, η Αστυνομία και το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης.

Σε δηλώσεις του ο Κώστας Φυτηρής, Διοικητής του ΚΣΕΔ, που έχει το συντονισμό της άσκησης, ανέφερε ότι «η άσκηση «Αργοναύτης» διεξάγεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αυτή τη χρονιά έχουμε τη μεγαλύτερη συμμετοχή από ποτέ και αυτό δείχνει το ενδιαφέρον και την εμπιστοσύνη που έχουν τα ευρωπαϊκά κράτη και παγκοσμίως, για τις δυνατότητες που έχει η Κύπρος στη διαχείριση κρίσης στη Μέση Ανατολή».

Πρόσθεσε ότι η πρώτη φάση της άσκησης «εξελίσσεται ομαλά και οι εντυπώσεις των ξένων παρατηρητών είναι πάρα πολύ καλές».

Εξάλλου ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Πολιτικής Άμυνας Λάρνακας Χρυσήλιος Χρυσηλίου ανέφερε ότι «σήμερα στους χώρους της Πολιτικής Αμυνας στη Λάρνακα διεξάγονται τρία διαδοχικά βήματα της ίδιας επιχείρησης, στα οποία συμμετέχουν 19 χώρες με 180 ξένους παρατηρητές».

Συγκεκριμένα, σημείωσε, «σήμερα προσομοιάζουμε τη λειτουργία ενός πολυεθνικού συντονιστικού κέντρου το οποίο συντονίζει την εκκένωση αμάχων πολιτών από γειτονικές χώρες μέσω Κύπρου. Παράλληλα προσομοιάζουμε τη λειτουργία ξένων πρεσβειών στην Κύπρο και ταυτόχρονα γίνεται προσομοίωση της χώρας σε κρίση».

Ο κ. Χρυσηλίου χαρακτήρισε την άσκηση «Αργοναύτης 2016» «μια τεραστίων διαστάσεων άσκηση που είναι πρωτοφανής για τα δεδομένα της Κύπρου».

Η τελική φάση της άσκησης θα διεξαχθεί αύριο στο λιμάνι της Λάρνακας, παρουσία πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, καθώς και ξένων διπλωματών και παρατηρητών.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Μαινόμενος» ιερέας στη Λεμεσό προσέκρουσε σε περιπολικό και επέστρεψε να παρασύρει πεζούς - Βίντεο

Μεγάλη Πέμπτη: Οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα σε κάθε Ορθόδοξη Εκκλησία για την Σταύρωση του Θεανθρώπου

Κάτι ψήθηκε στο «Τ»: Η κα Ανδρούλα μας μαθαίνει τα μυστικά της φλαούνας – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Η Χρύσω Λέφου αποκαλύπτει στο «Τ» πως να βάψεις τα πιο όμορφα αυγά - Το έθιμο, οι εκδοχές και οι συμβολισμοί

Να νηστεύουμε το φαγητό μας ή την σκέψη μας; Θεολόγος εξηγεί στο «Τ» - «Δεν πρέπει να τρώμε ο ένας τον άλλο»



Στον Λίβανο ο ΠτΔ και η Φον ντερ Λάιεν για τη διαχείριση του μεταναστευτικού

Στον Λίβανο ο ΠτΔ και η Φον ντερ Λάιεν για τη διαχείριση του μεταναστευτικού

Στον Λίβανο μεταβαίνει την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, με την Πρόεδρο της ΕΥρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, προκειμένου να συζητήσουν τρόπους παροχής πολιτικής και οικονομικής στήριξης στη χώρα από την ΕΕ και την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top