ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Brexit «διαλύει» τους Κύπριους φοιτητές της Αγγλίας! – Τα ποσά και τα ωφελήματα που χάνουν!

Το Brexit «διαλύει» τους Κύπριους φοιτητές της Αγγλίας! – Τα ποσά και τα ωφελήματα που χάνουν!

Σε μείζον εξελίσσεται το θέμα του BREXIT, αφού επικρατεί μεγάλη ανησυχία τόσο σε οικονομικό επίπεδό αλλά και πολιτικό.

Του Έκτορα Γεωργίου

Σε αβεβαιότητα και αγωνία για το μέλλον τους βρίσκονται χιλιάδες φοιτητές από την Κύπρο εν αναμονή του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου στη Βρετανία, αφού σε περίπτωση που επικρατήσει το «ναι» τα δεδομένα για τους σπουδαστές θα αλλάξουν άρδην.

Συγκεκριμένα, οι Κύπριοι φοιτητές τώρα αντιμετωπίζονται ως γηγενείς πολίτες της Μεγάλης Βρετανίας, δηλαδή έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με τους Βρετανούς πολίτες, λόγω της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Σύμφωνα με την κυπριακή στατιστική υπηρεσία μέχρι και το 2015 οι κύπριοι φοιτητές αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες ομάδες σπουδαστών στα βρετανικά πανεπιστήμια, αφού περίπου 9 χιλιάδες συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Γηραιάς Αλβιόνας. 

Ποιες είναι όμως οι συνέπειες

Το δίδακτρα μέχρι τώρα ανέρχονται από 7000 μέχρι και 12000, αναλόγως πάντα από το πανεπιστήμιο. Σε ένα ενδεχόμενο BREXIT, πλέον οι Κύπριοι φοιτητές καλούνται να πληρώνουν επιπρόσθετα 6000 χιλιάδες αφού θα θεωρούνται διεθνείς και όχι γηγενείς όπως ίσχυε μέχρι πρότινος. 

Επίσης, να αναφέρουμε ότι μέχρι πρόσφατα οι Κύπριοι φοιτητές και κατ' επέκταση οι Ευρωπαίοι, είχαν το προνόμιο να δικαιούνται φοιτητικό δάνειο από την Ευρωπαϊκή Ένωση με δυνατότητα αποπληρωμής, μετά το πέρας των σπουδών τους. 

Πλέον σε περίπτωση Brexit θα απολέσουν και αυτό το προνόμιο και θα γίνει ακόμη δυσκολότερη η πρόσβαση τους στα βρετανικά Πανεπιστήμια

Τέλος να αναφέρουμε ότι οι Ευρωπαίοι φοιτητές αποτελούν σημαντικό παράγοντα στην οικονομία της χώρας αφού εκτός από τα λεφτά που προσφέρουν στο κράτος, οι περισσότεροι μετά το τέλος των σπουδών τους παραμένουν στην Μεγάλη Βρετανία ενισχύοντας σημαντικά την χώρα με νέους επιστήμονες. Λογικά το Ηνωμένο Βασίλειο θα λάβει μέτρα για να μην χάσει τους ξένους φοιτητές. Για την ώρα όλα είναι υποθετικά.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Στο «περίμενε» για το επίδομα διακίνησης αρκετά ΑμεΑ: Ο λόγος που δεν το λαμβάνουν - Τα ποσά και όσα ισχύουν

Πόσες θερμίδες έχουν τα αγαπημένα μας Πασχαλινά φαγητά - Από τη νηστεία στην υπερκατανάλωση

Με συννεφιά και καταιγίδες η Δευτέρα του Πάσχα - Όσα περιλαμβάνει το καιρικού «μενού»

Τα πιο παράξενα Πασχαλινά έθιμα στον κόσμο, που δεν πρόκειται να σου περάσουν από το μυαλό - Άνθρωποι σκελετοί και παιδιά ζητιάνοι

Ραγίζουν καρδιές οι φίλοι του 30χρονου Ευτύχιου που έσβησε σε τροχαίο - «Σε περιμένει η μητέρα σου, πας να την βρεις πολύ γρήγορα»



Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Επαφές στην Κύπρο θα έχει αυτή την εβδομάδα η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, στο πλαίσιο της αποστολής της για αναζήτηση κοινού εδάφους μεταξύ των μερών, στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top