ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λιλλήκας:Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να έχουν κοινή στρατηγική αντιμετώπισης κοινών απειλών

Λιλλήκας:Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να έχουν κοινή στρατηγική αντιμετώπισης κοινών απειλών

Ελλάδα και Κύπρος αντιμετωπίζουν κοινές απειλές και πρέπει να έχουν κοινή στρατηγική αντιμετώπισής τους, δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου όπου συναντήθηκε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Λιλλήκας σημείωσε ότι στην επίσκεψη αυτή είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό για τις εξελίξεις αλλά και να ανταλλάξει μαζί τους απόψεις για τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες όπως διαμορφώνονται για την πραγματοποίηση αυτής της πενταμερούς ή πολυμερούς Διάσκεψης στη Γενεύη.

Είπε ότι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του κυπριακού Ελληνισμού για τη σθεναρή, σταθερή και πολύ σωστή θέση της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με τις προϋποθέσεις διενέργειας μιας πολυμερούς διάσκεψης, ότι θα πρέπει, δηλαδή, αυτή η Διάσκεψη να προετοιμαστεί, να συζητηθεί διπλωματικά για να διαπιστωθεί αν υπάρχει κοινό έδαφος ή όχι που να επιτρέπει προσδοκίες για επιτυχή κατάληξη, και ταυτόχρονα, για τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι στη Διάσκεψη θα πρέπει να συζητηθούν μόνο τα θέματα ασφάλειας, και όχι να υπάρχουν άλλα ανοιχτά κεφάλαια, για να μην μπει η όλη διαδικασία σε ένα «πάρε – δώσε» και να βρεθεί πάλι η ελληνική πλευρά κάτω από ασφυκτικές πιέσεις. «Θεωρώ ότι είναι μια σωστή προσέγγιση, η οποία εκτιμάται από τον κυπριακό Ελληνισμό» σημείωσε.

Σημείωσε ότι είναι πολύ δύσκολες οι συνθήκες στις οποίες θα λάβει χώρα μια τέτοια Διάσκεψη, έχοντας όλα τα ζητήματα ανοιχτά, τα άλλα κεφάλαια να εκκρεμούν, το εδαφικό θα είναι εκκρεμές, το περιουσιακό, θέματα διακυβέρνησης. Προσέθεσε ότι και οι διεθνείς συνθήκες, οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας, οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, είναι τέτοιες, που μαζί με την αλαζονεία που επιδεικνύει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και την επιθετικότητά του στις εξωτερικές σχέσεις, ξεκινώντας από την αμφισβήτηση νησιών του Αιγαίου μέχρι την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης, δεν δημιουργούν ένα κλίμα «που θα μας επέτρεπε να είμαστε αισιόδοξοι».

Ο κ. Λιλλήκας υπογράμμισε ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι Κύπρος και Ελλάδα έχουν κοινές απειλές και κοινή πρέπει να είναι στρατηγική και η προσπάθεια αντιμετώπισής τους. «Ό,τι λύση δοθεί στο Κυπριακό, αντίστοιχη φοβάμαι θα είναι και η λύση που θα δοθεί στα ζητήματα της Θράκης. Ό,τι πολιτική εφάρμοσε στο Κυπριακό, την εφαρμόζει στη Θράκη η Τουρκία, και ό,τι πολιτική εφάρμοζε στο Αιγαίο με τις γκρίζες ζώνες επιχειρεί να την εφαρμόσει στην κυπριακή ΑΟΖ» τόνισε. Και κατέληξε λέγοντας ότι όλα αυτά «θα πρέπει να τα έχουμε στο τραπέζι για να χαράξουμε μια κοινή στρατηγική Κύπρος και Ελλάδα για πετύχουμε μια δίκαιη λύση του Κυπριακού».

Με τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα ολοκληρώθηκαν οι επαφές που είχε από το πρωί σήμερα στην Αθήνα ο Γ. Λιλλήκας, κατά τις οποίες συναντήθηκε, επίσης, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Από ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top