ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έιντε: Εγγυήσεις και ασφάλεια στο επίκεντρο της Διάσκεψης της Γενεύης,

Έιντε: Εγγυήσεις και ασφάλεια στο επίκεντρο της Διάσκεψης της Γενεύης,

Τα ζητήματα που μένουν ανοιχτά είναι αυτά που σχετίζονται με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις και αυτά θα βρεθούν στο επίκεντρο της Διάσκεψης στη Γενεύη την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, μετά το τέλος της συνάντησης που είχε στην Αθήνα με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, επαναλαμβάνοντας την πεποίθησή του ότι εάν η λύση εξαρτάτο μόνο από τους Κύπριους, τώρα, το Κυπριακό θα είχε ήδη λυθεί.

Η Διάσκεψη της Γενεύης, επεσήμανε, θα είναι «ανοιχτού τύπου» (open ended) υπό την έννοια ότι αρχίζει στις 12 Ιανουαρίου αλλά επίτηδες δεν έχει λεχθεί πότε ολοκληρώνεται επειδή πρέπει να υπάρχει όσος χρόνος χρειάζεται προκειμένου να βρεθούν λύσεις ή τουλάχιστον ένα πλαίσιο λύσης που μπορεί να οδηγήσει σε τελική διευθέτηση.

Ο κ. Έιντε είπε ότι αν και υπάρχουν ακόμη ζητήματα που εκκρεμούν, και οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων συναντήθηκαν σήμερα και οι διαπραγματευτές συναντούνται σε καθημερινή βάση, έχει την έντονη αίσθηση ότι αν εξαρτάτο μόνο από τους Κυπρίους, τώρα, αυτό το πρόβλημα θα είχε λυθεί. Χαρακτήρισε επίσης δημιουργική τη συζήτηση που είχε με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι ήταν σημαντικότερη από κάθε άλλη φορά καθώς εντός πέντε ημερών αρχίζει η Διάσκεψη στη Γενεύη και σε 8 ημέρες, θα γίνει η Διεθνής Διάσκεψη με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Μ. Βρετανίας αλλά και της ΕΕ, που θα συμμετάσχει σε αυτό το σημαντικό σημείο της μεγάλης πορείας στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης που θα επανενώσει την Κύπρο.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό σημείωσε ότι δεν θα είναι εύκολη διαδικασία και ότι όλοι γνωρίζουν τις θέσεις με τις οποίες εκκινεί η κάθε πλευρά και ότι χρειάζεται πολλή δουλειά για να γεφυρωθούν αυτές, οι οποίες ισχύουν πολλά χρόνια. Εντούτοις, πρόσθεσε, έχει την αίσθηση ότι σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, στην Ελλάδα, στην Τουρκία, στην Μ. Βρετανία αλλά και στην Κύπρο, υπάρχει η θέληση να βρεθούν λύσεις έξω από την πεπατημένη.

Εξέφρασε την άποψη ότι οι πιθανότητες είναι περισσότερες από κάθε άλλη φορά, σημειώνοντας ότι αν και θα είναι δύσκολο, δεν θεωρεί ότι η κατάσταση υπήρξε ποτέ καλύτερη από ό,τι τώρα και τόνισε ότι όσο περισσότερο εργάζεται στην κατεύθυνση αυτή, τόσο περισσότερο επιβεβαιώνεται αυτή του η αίσθηση. Και αυτό γιατί, όπως είπε, θεωρεί ότι και τα άλλα βασικά εμπλεκόμενα μέρη, μπορεί να έχουν τις διαφορές τους σε αρκετά θέματα, αλλά φαίνεται ότι όλοι πιστεύουν ότι μια λύση του Κυπριακού είναι προτιμότερη για την όποια ευρύτερη ατζέντα έχουν από ό,τι η μη λύση. Πλέον, σημείωσε ο κ. Έιντε, η επιλογή είναι περισσότερο ανάμεσα στο αν θα αξιοποιηθεί αυτή η ευκαιρία ή αν θα χαθεί.

Επισήμανε, επίσης, ότι ο στόχος είναι μόνο η επιτυχία. Ωστόσο, πρόσθεσε, θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς για το γεγονός ότι η ανικανότητα επίλυσης του προβλήματος αυτή τη φορά δεν θα σημαίνει ότι έχουμε άλλη ευκαιρία σε τρεις ή σε έξι μήνες, ή σε έναν χρόνο ή σε πέντε. «Δεν ξέρουμε, είπε Συνεπώς, τόνισε, οι παράμετροι για την επίλυση του Κυπριακού είναι εδώ και ενθάρρυνε τους πάντες να αξιοποιήσουν τώρα αυτήν την ευκαιρία κατά κύριο λόγο για το συμφέρον των ίδιων Κυπρίων, προσθέτοντας ότι του ίδιου πρωταρχικό μέλημα είναι να συμβάλει στην επανένωση της Κύπρου.

Προσέθεσε, όμως, ότι κατά την γνώμη του σε μια ασταθή περιοχή, η ιστορία της επανένωσης, ενός λαού που ξανάρχεται κοντά και ξαναχτίζει «μαζί» ένα κράτος σε ένα νησί, θα στείλει ένα μήνυμα στη Μέση Ανατολή, στην Ευρώπη, πολύ μακριά, ότι ο κατακερματισμός δεν είναι η μοναδική επιλογή, αλλά ότι είναι επιλογή και η επανένωση και η επαναπροσέγγιση σε έναν πολύ δύσκολο και ασταθή κόσμο. Όπως είπε, αυτή η αίσθηση της σοβαρότητας και της σημαντικότητας είναι πολύ μεγαλύτερη από το μέγεθος της Κύπρου στις διεθνείς σχέσεις και εξέφρασε την άποψη ότι αυτό γίνεται αντιληπτό και από την Αθήνα αλλά και από τα άλλα εμπλεκόμενα μέρη.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Έιντε επανέλαβε ότι ο ίδιος τάσσεται έντονα υπέρ της πραγματοποίησης μιας συνάντησης μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου εκτιμώντας ότι θα είναι πολύ καλό αυτό. Σημείωσε ότι γίνονται συναντήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές σε άλλα επίπεδα, και πιθανώς θα γίνουν και άλλες τις επόμενες ημέρες και επαναδιατύπωσε την άποψή του ότι θα ήταν καλό να γίνει μια συνάντηση στο υψηλότερο επίπεδο, τονίζοντας ότι εκτιμά το γεγονός ότι λαμβάνουν χώρα μια σειρά από συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα μεταξύ Τουρκίας – Ελλάδας οι οποίες την επόμενη εβδομάδα θα είναι κομβικοί συνομιλητές. Ο κ. Έιντε δήλωσε ότι έχει την αίσθηση ότι τόσο ο Α. Τσίπρας όσο και ο Ρ. Τ. Ερντογάν θα είναι στη Γενεύη και σημείωσε ότι ο ίδιος βρίσκεται σε διαρκή επαφή και με την Ελλάδα, και με την Τουρκία και με τη Μ. Βρετανία αλλά και με την ΕΕ και προφανώς και στην Κύπρο με τα εκεί εμπλεκόμενα μέρη.

Είπε επίσης ότι στη Γενεύη θα είναι και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αφού υπάρχει συμφωνία ότι μπορούν να γίνουν διαβουλεύσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, και σε αυτά συμπεριλαμβάνεται το Συμβούλιο Ασφαλείας, σημειώνοντας ότι δρομολογούνται, ήδη, διευκολύνσεις για την παρουσία του στην εναρκτήρια διαδικασία. Επίσης, λαμβάνεται πρόνοια έτσι ώστε να είναι εφικτή κάθε διαβούλευση είτε με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας είτε με άλλους παίκτες που θα μπορούσαν να είναι σχετικοί, αν θεωρήσουν οι ηγέτες ότι είναι απαραίτητο, κατά την εξέλιξη της Διάσκεψης. Προφανώς, θα μπορούσε επίσης στη Γενεύη να είναι η ΕΕ αλλά θα μπορούσαν να είναι και διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, για παράδειγμα, τα οποία θα εμπλακούν στη διαδικασία, σημείωσε.

Και ακολούθως το Συμβούλιο Ασφαλείας, όπως είπε ο κ. Έιντε, θα διαδραματίσει έναν πολύ σημαντικό ρόλο, ούτως ή άλλως, γιατί σχετικά σύντομα μετά τη Διάσκεψη, ο ίδιος μαζί με την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, την αναπληρώτριά του και επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης, θα μεταβούν στο Σ. Ασφαλείας προκειμένου να ενημερώσουν τα μέλη του και στη συνέχεια το Σ. Ασφαλείας θα πρέπει να υιοθετήσει, να στηρίξει και να σκεφτεί για το μέλλον της παρουσίας του ΟΗΕ στην Κύπρο σε περίπτωση επιτυχούς κατάληξης της Διάσκεψης της Γενεύης. Υπό την έννοια αυτή, το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι διαρκώς παρών σε αυτά τα πράγματα.

Ο κ. Έιντε είπε επίσης ότι μέχρι στιγμής, είναι προγραμματισμένο ο νέος ΓΓ του ΟΗΕ ο κ. Γκουτιέρες να είναι στη Γενεύη στις 12 Ιανουαρίου, όταν πρόκειται να αρχίσει η Διεθνής Διάσκεψη. Και επανέλαβε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ότι προτιμά να υπάρξει μια πολύ καλή λύση και να επιτευχθεί γρήγορα. Αλλά αν καλείται να επιλέξει, θα ήθελε η λύση να είναι καλή και να είναι ιδιοκτησίας όλων των εμπλεκομένων παιχτών και αν αυτό χρειάζεται περισσότερο από λίγες ημέρες για να επιτευχθεί, θα δοθεί περισσότερος χρόνος από λίγες ημέρες.

Φιλοδοξία, σημείωσε, είναι να υπάρξει λύση τώρα και μετά να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα όταν φτάσουμε εκεί. Μερικές φορές οι άνθρωποι μπορεί να μας εκπλήξουν θετικά, σημείωσε, και ίσως με όλους τους βασικούς παίχτες εκεί να προκύψουν πράγματα που δεν καταφέραμε να επιτύχουμε πλήρως στις προετοιμασίες. Γι` αυτό ακριβώς, κατέληξε, είναι αναγκαία σε αυτό το στάδιο μια διεθνής Διάσκεψη.

 

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top